Dermatita atopică, o afecţiune tipică pentru copii. Ce trebuie să știi

Raluca Dumitrică
Dermatita atopică fetiță
Dermatita atopică afectează 15-20% dintre copii şi doar 2% dintre adulţi. Această afecţiune des întâlnită la cei mici apare pe fond genetic.
Dermatita atopică fetiță
Dermatita atopică afectează 15-20% dintre copii şi doar 2% dintre adulţi. Această afecţiune des întâlnită la cei mici apare pe fond genetic.

Dermatita atopică este una dintre afecţiunile specifice copiilor

Mi s-a întâmplat de câteva ori să simt pielea fetiţelor mele aspră la atingere sau să văd că are un aspect albicios, din pricina descuamării ei. Am aflat ulterior că putea fi vorba despre dermatita atopică, o altă afecţiune răspândită în rândul copiilor de vârste mici. Pentru a descoperi mai multe despre această boală şi despre cauzele ei declanşatoare, dar şi pentru a afla cât de mult trebuie să ne îngrijoreze prezenţa ei, am stat de vorbă cu Dr. Rodica Negreanu, medic specialist dermatologie-venerologie în cadrul Reţelei Private de Sănătate Regina Maria.

Dermatita atopică. De ce apare

Dermatita atopică afectează 15-20% dintre copii şi doar 2% dintre adulţi. Această afecţiune destul de des întâlnită la cei mici apare pe fond genetic şi constă în deficienţe în rolul de barieră al pielii şi predispoziţie a sistemului imun la reacţii alergice. Cel mai adesea, dermatita apare în copilărie sub forma unei erupţii care îi dă celui mic o mâncărime destul de puternică.
Diagnosticul se stabileşte de către medicul specialist pe baza aspectului clinic şi al istoricului de eczemă recidivantă pe anumite zone, prurit, uscăciune a pielii. De obicei, nu sunt necesare analize de laborator, o consultaţie detaliată fiind sufcientă pentru diagonsticarea dermatitei atopice.

Cum se tratează dermatita atopică

Tratamentul dermatitei atopice este unul de lungă durată, care se poate întinde pe luni sau chiar ani, şi constă în principal în hidratarea intensivă a pielii. Pentru a preveni eczema, părintele trebuie să cureţe pielea copilaşului cu produse blânde non-detergente, dintre care săpunul este cel mai puţin recomandat, din pricina că usucă excesiv de mult pielea. După ce epiderma este spălată, părintele trebuie să-i aplice după duş sau după baie o cremă emolientă, fără conservanţi sau parfumuri şi cu un conţinut redus de apă pentru a menţine umiditatea. Aceasta are rol de refacere a bariereri de protecţie a pielii.
De asemenea, tratamentul leziunilor active se poate face şi prin aplicare de creme care conţin corticoizi. Un lucru important, pe care părinţii este bine să nu-l uite, este că aproape 50% din persoanele diagnosticate cu dermatită atopică au un istoric familial de boli alergice, iar dermatita atopică se ameliorează cu vârsta, dar predispoziţia la alergii se menţine toată viaţa.

Dermatita atopică. Prevenirea reapariţiei

Dacă aţi reuşit să eliminaţi dermatita atopică de pe pielea celui mic şi să o ţineţi în frâu pentru o perioadă scurtă de vreme, nu trebuie să uitaţi că lupta cu această afecţiune este una de durată. Pentru a preveni reapariţia ei sau pentru a minimiza efectele ei este necesar să puneţi în aplicare câteva sfaturi. Aici se înscriu evitarea expunerii la temperaturi extreme, aer uscat, săpunuri dure, produse parfumate şi băi spumante, folosirea de lenjerie de pat şi de corp, dar şi alte haine din bumbac, evitarea ţesăturilor iritante, confecţionate din fibre rigide mai mult sau mai puţin naturale, dar şi evitarea hainelor realizate din materiale sintetice.

Alte sfaturi ce trebuie urmate sunt următoarele: după duş sau baie, pielea trebuie ştearsă prin tamponare, ca să rămână puţin umedă. Folosiţi apoi o cremă sau o loţiune hidratantă pentru a menţine apa în interior. Mai puteţi folosi în cameră şi un umidificator.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa