Acupunctura pentru copii. Cât este de sigură și când e indicată?

Mihaela Călin

Mulţi copii suferă astăzi de afecţiuni cronice inflamatorii şi, uneori, medicina clasică nu este de ajuns! De aceea, părinţii se îndreaptă spre medicina alternativă şi chiar spre acupunctură. Acupunctura se concentrează pe tratarea simptomelor care duc la o rezolvare în siguranţă a bolilor şi prevenirea lor în viitor, prin stimularea vindecării şi restabilirea rezistenţei proprii a organismului, aflăm de pe site-ul www.webmd.com.

Ce este acupunctura?

Acupunctura este o formă a medicinei tradiţionale chineze, care este practicată de secole. Se bazează pe teoria că energia, numită chi, curge prin şi în jurul corpului nostru de-a lungul căilor numite meridiane. Acupuncturiştii cred că boala apare atunci când ceva blochează sau dezechilibrează chi-ul tău, iar ccupunctura este o modalitate de a debloca sau de a influenţa chi-ul şi de a-l ajuta să revină în echilibru.
Acupunctura se face prin înţeparea pielii cu nişte ace foarte subţiri, în anumite puncte ale corpului, pentru a influenţa fluxul de energie. Uneori se utilizează căldură, presiune sau curent electric uşor, împreună cu acele.

Ce se întâmplă în timpul acupuncturii?

Mai întâi, specialistul în acupunctură îi va da părintelui să completeze un test şi îi va pune întrebări despre durerea pe care o resimte copilul. De asemenea, el va dori să ştie care este starea generală de sănătate a copilului. Apoi va căuta locurile (numite puncte) din corpul copilului pentru a accesa chi-ul blocat sau care nu curge drept. Fiecare dintre aceste puncte se referă la anumite probleme de sănătate sau la funcţii ale organismului. Acupuncturistul va căuta repere pe corpul copilului, folosindu-se de anumiţi muşchi sau oase. După ce găseşte punctele, el va înfige rapid ace foarte subţiri în piele. Probabil că va plasa mai multe ace. Unele pot fi plasate mai adânc decât altele, în funcţie de ceea ce consideră că este necesar pentru a restabili fluxul de chi.
Fiecare specialist în acupunctură este diferit, dar în cele mai multe cazuri tratamentul durează de la 15 minute până la o oră. E posibil să fie nevoie de mai multe vizite pentru finalizarea tratamentul.

Ce simți când faci acupunctură?

Cei mai mulţi pacienţi spun că simt o presiune uşoară când intră acul, însă nu este vorba de durere. Pielea poate să fie amorţită, puţin inflamată sau persoana să simtă mâncărime. Acupuncturiştii consideră că acesta este un semn că fluxul de energie sau chi-ul a fost accesat. După ce acul este plasat, specialistul poate rula uşor acul înainte şi înapoi. Sau poate folosi căldură sau curent electric pe ac.
Tratamentele moderne de acupunctură se realizează folosind tehnici de acupunctură fără durere, astfel încât chiar şi copiii care se tem de ace vor găsi tratamentele uşoare şi nedureroase.
Acupunctura pentru copii este practic nedureroasă. Acupuncturiştii care se ocupă de copii sunt instruiţi să folosească o tehnică specială, în care se utilizează ace foarte fine, de mărimea unui fir de păr. Pentru copiii mici, se utilizează o tehnică rapidă, în care acul se introduce şi se scoate imediat. Chiar şi bebeluşii pot face acupunctură.

Pentru ce se utilizează acupunctura?

Oamenii folosesc acupunctura pentru ameliorarea durerii şi tratarea anumitor boli. Poate fi utilizată singură sau ca parte a unui program de tratament. În cazul copiilor, acupunctura este folosită pentru: alergii, astm, anxietate, tuse şi răceli, dureri de burtă, dureri de dinţi, constipaţie, diaree, infecţii ale urechii, eczeme, dureri de cap.
În medicina chineză, se consideră că fiecare copil este unic şi de aceea fiecare plan de tratament este personalizat în funcţie de nevoile individuale. Sunt luate în considerare toate aspectele legate de sănătatea copilului:

  • Sănătatea fizică: digestia, somnul, energia, sistemul imunitar;
  • Dieta;
  • Mediul în care trăieşte;
  • Starea emoţională.

Uneori, tratamentele generice s-ar putea să nu fie capabile să abordeze în mod adecvat problemele de sănătate cu care se confruntă un copil. Alteori, părinţii pot fi îngrijoraţi de efectele secundare nedorite pe care le pot avea medicamentele puternice și apelează la acupunctură, care nu are efecte secundare și este mai puțin invazivă.

Este acupunctura sigură?

În general, acupunctura este sigură, cu condiția să fie făcută de un acupuncturist autorizat. O licenţă asigură că persoana respectivă are un anumit nivel de pregătire şi respectă anumite orientări.
În cazuri foarte rare, pot apărea probleme după acupunctură, precum infecțiile, mai ales dacă acele nu sunt sterile. Asiguraţi-vă că specialistul unde mergeţi utilizează de fiecare dată un pachet nou de ace sterile.
Discutaţi cu medicul de familie dacă aveţi întrebări legate de siguranţa acupuncturii și informați-l întotdeauna dacă urmaţi un tratament alternativ.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa