Mai tineti minte primul dintisor al copilului vostru? Pe langa bucuria aparitiei primului dinte, apar si responsabilitatile. Iata cateva lucruri despre ingrijirea dintilor de lapte:
1. Igiena dentara incepe de la aparitia primul dintisor.
Imediat dupa aparitia dintilor de lapte, copilul trebuie spalat pe dinti, gingii si limba. Pentru inceput, fiind vorba de unul sau doi dinti nu e nevoie sa efectuam un periaj prea riguros, dar nu trebuie sa neglijam igiena lor.
2. Alege produsele adecvate varstei lui.
Pentru primii dinti, perioada de pana la implinirea varstei de 1 an, exista periute speciale, cu peri delicati. Periajul trebuie efectuat cu blandete: astepti ca cel mic sa deschida gura si incepi sa-l periezi usor, fara miscari bruste. In perioada de crestere a dintiilor copilul are gingiile inflamate, dureroase si sta cu manutele in gura mai tot timpul sau roade tot felul de jucarii. Pentru el, periajul va fi reconfortant.
Pasta de dinti trebuie sa fie una adecvata varstei lui – vorbim despre varsta la care copilul inghite pasta si trebuie sa folosim una care sa nu-i fie nociva.
De regula, aceste produse le gasesti in aproape orice farmacie.
3. Supravegheaza-l cand se spala pe dinti.
Cand copilul mai creste si se poate spala singur (in jurul varstei de 2 ani), tu trebuie sa-l urmaresti de fiecare data si sa intervii din cand in cand cu un periaj mai riguros. Copiii nu au rabdare si nici nu pot efectua un periaj corect. De aceea, cateodata e nevoie de interventia unei maini adulte.
4. Cum se efectueaza un periaj corect?
Medicii recomanda tehnica periajului vertical pentru ca, astfel, se ajunge si la spatiile interdentare. In plus, aceasta metoda stimuleaza circulatia parodentara, scazand sansele aparitiei parodontozei pe viitor. Dintii superiori se periaza de sus in jos, iar cei inferiori de jos in sus, pe ambele fete (dinspre obraz si dinspre limba).
5. Transforma spalatul in joc!
Sunt cazuri in care copilul refuza sa se spele pe dinti. Medicul stomatolog Cristina Albert le recomanda micilor pacienti un joc cu recompense: un calendar cu zilele saptamanii si diferite abtibilduri pe care copilul le lipeste cand se spala in dreptul zilei respective. La 14 figuri lipite, i se ofera o recompensa. “Orice tip de joc ii trezeste interes copilului si astfel percepe periajul ca pe o joaca si nu ca pe o obligatie” adauga ea.
6. Cand trebuie sa mergem la stomatolog?
Sfatul nostru este sa ne prezentam la medic cat mai timpuriu. “Nu neaparat o carie sau o problema ne obliga sa venim la dentist. Simpla vizita si discutia cu medicul il face pe copil sa se simta confortabil si familiar cu intrumentele, cu scaunul, cu personalul medical in cazul in care ar fi necesara o interventie.
Alegerea pastei si a periutei este strict legata de varsta copilulu” a precizat Cristina Albert.
In schimb, cand apare prima carie,este obligatoriu sa ne prezentam la doctor pentru a o trata. Chiar daca vorbim de dintii de lapte, care urmeaza sa se schimbe, medicii ne sfatuiesc sa tratam serios problemele lor.
“O carie pe dintii temporari trebuie tratata cu aceeasi seriozitate ca si o carie pe dintii definitivi, chiar daca parintii au impresia ca din moment ce copilul pierde acesti dinti nu are rost sa-l chinuie ca sa-i trateze… Cariile pe dintii de lapte se pot complica cu infectii si dureri grave si pot influenta cresterea normala a dintilor definitivi.”
7. Ce putem face pentru ca cei mici sa aiba dinti sanatosi?
In primul rand, o dieta echilibrata, bazata pe fructe si legume si o igiena dentara potrivita. In al doilea rand, pentru a avea o dantura frumoasa e bine sa nu lasam copilul sa stea cu suzeta prea mult (in general, dupa varsta de un an ar fi bina sa se desparta de ea), sa nu suga degetul, sa nu doarma cu degetul in gura sau cu biberonul.
8. Trebuie sa-i dam copilului supliment de fluor?
Acesta este un subiect foarte controversat si parerile medicilor sunt impartite. Exista doctori care recomanda suplimentul de fluor (in doza zilnica) pentru o dantura frumoasa si sanatoasa si medici care il recomanda numai in cazul in care copilul are o deficienta de fluor. Pe de alta parte, Institutului National in problemele Cancerului din SUA a efectuat cateva studii al caror rezultat nu incurajeaza deloc administrarea acestuia. Concluziile lor au aratat ca fluorul este toxic, creste riscul aparitiei fluorozei, provoaca infertilitate si nu reduce numarul cariilor.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.