Se poate prezice înălțimea copilului? Băieții sunt mai înalți decât fetele? Înălțimea este o caracteristică transmisă genetic? Specialiștii site-ului mibebeyyo.com răspund la aceste întrebări și ne spun ce este adevărat și ce nu referitor la cât de înalți vor fi copiii noștri.
Părinții, în general, sunt foarte preocupați de înălțimea pe care o va avea copilul. Cu toate acestea, important este ca cel mic să crească echilibrat și proporțional, înălțimea să fie în armonie cu greutatea, astfel corpul să fie dezvoltat corespunzător fiecărei vârste. Există mai mulți factori care determină dezvoltarea fizică a copilului: ereditatea, nutriția, igiena și starea de sănătate, exercițiile fizice, somnul, etc.
Întrebările și necunoscutele apar atunci când vorbim despre înălțimea copilului. Există mituri și teorii despre factorii care determină creșterea în înălțime. Iată care sunt cele mai cunoscute, unele adevărate, altele mai puțin reale.
1. Intrauterin, creșterea copilului depinde de mamă
Într-adevăr, intrauterin, dezvoltarea normală a bebelușul depinde de mamă în proporție de 52%, în timp ce doar 18% depinde de copil, restul fiind factori externi. Există factori genetici care pot determina dimensiunea bebelușului, dar foarte importantă este îngrijirea mamei în timpul sarcinii. O alimentație sănătoasă și o amosferă caldă și liniștită sunt factori care duc la o dezvoltare bună a fătului, în concluzie, influențează și înălțimea acestuia, dar și sănătatea, în primii doi ani de viață.
Grafic de creștere la copii de la 0 la 8 ani
2. Băieții sunt mai înalți decât fetele
Încă de la naștere, diferența medie dintre băieți și fete când vine vorba de înălțime este de o jumătate de centimetru. Cu toate acestea, creșterea este similară pe tot parcursul copilariei în ambele cazuri. Ceea ce determină uneori diferențe este faptul că, în timpul adolescenței, perioada de creștere la băieți este mai mare, până la 17-18 ani, pe când la fete, aceasta se oprește la 15-16 ani.
3. Bolile opresc creșterea
Adevărat. În cazul în care copilul este bolnav, mai ales în sezonul rece când virozele, otitele sau afecțiunile digestive sunt foarte des întâlnite, apare o încetinire temporară a creșterii. Cu toate acestea, centimetrii pieduți se recuperează lin, odată cu revenirea stării de bine.
4. Înălțimea depinde de părinți
Contrar credinței populare, lungimea și greutatea la naștere sunt determinate numai într-o mică parte de factori genetici. Se poate întâmpla, de exemplu, ca din doi părinți de statură medie să iasă un bebeluș înalt, peste medie, deoarece a petrecut primele nouă luni într-un mediu confortabil în uter. Dar această situație este doar la naștere. Mai târziu, în timpul primilor doi ani de viață, copilul își pierde treptat acest avantaj, deoarece intervine factorul genetic.
5. Mâncarea ajută creșterea în înălțime
Sigur, o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și minerale, variată, poate accelera ritmul de creștere al unui copil și poate duce la o dezvoltare echilibrată. Însă când vine vorba de influență, alimentația ghidează mai mult greutatea copilului, decât înălțimea.
6. Există un moment oportun pe parcursul anului pentru a măsura copilului?
Nu există niciun moment al anului mai potrivit sau mai puțin potrivit pentru a măsura copilul. Trebuie sa țineți cont de faptul că fiecare copil crește în ritmul lui și comparațiile nu sunt sănătoase. Este bine, totuși, să păstrați legătura cu pediatrul și să aveți un jurnal în care să notați periodic dimensiunile copilului.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.