5 secrete de la mămici de copii sănătoși

Alexandra Irimiea
copii sanatosi

  Când copilul este bolnav, parcă se îmbolnăvește și mămica odată cu el. Iată ce fac alți părinți pentru a avea copii sănătoși. Trei mămici de copii sănătoși ne-au împărtășit secretele lor

  • Corina, mămica lui Darius (5 ani)
  • Maria, mămica lui Darius (6 ani)
  • Otilia, mămica lui David (5 ani) și Diana (1 an)

  Cum se apropie iarna, mămicile își pregătesc nu doar cămara cu dulcețuri și conserve, ci și… „dulapul de imunitate” al copilului. Vorbim aici de siropuri de imunitate, pliculețe antirăceală sau ceaiuri pentru tuse, stări febrile, etc.

  1. Secrete pentru copii sănătoși: fructe

  Corina: „Îi dau cât mai multe fructe pentru că au vitamina C, esențială pentru imunitate”.
  Maria: „Am grijă să am mereu în casă fructe: banane, mere, portocale, ocazional kiwi. Obișnuiam să le tai bucățele și să i le pun într-un castron. Așa ronțăia fruct, nu dulciuri”.
  Otilia: „Copiii mei sunt extrem de mofturoși, mai ales cel mare, David, care are cinci ani. Nu vrea să mănânce fructe, doar mere. Și, cum știm cu toții ce efecte benefice au citricele în perioada de iarnă asupra organismului, depun eforturi foarte mari să-l fac să mănânce. Îi spun că dacă mănâncă în fiecare zi o portocală va avea putere și viteză la cursurile de înot și doar dacă mănâncă fructe va putea ajunge campion”.

  Corina - Totul despre Mame

  2. Secrete pentru copii sănătoși: ceaiuri și vitamina C

  Maria: „Când era mai mic, începând de la vârsta de un an și jumătate, îi dădeam iarna ceiuțuri cu lămâie, compoturi, pentru aportul de vitamina C. Acum, că s-a făcut mai mare și nu prea a mai răcit, îi fac ceaiuri doar când e bolnăvior. Acum am început să îi dau pastiluțe de vitamina C, nu picături pentru că îi plac mai mult așa, le suge ca pe bomboane, pe drum spre grădiniță”.

  3. Secrete pentru copii sănătoși: legume

  Maria: „Îi pun foarte multe legume în ciorbe și mă feresc să-i dau chipsuri cu tot felul de arome. Foarte rar îi cumpăr și cereale pentru copii, cu cacao sau cu diverse arome, de căpșuni, scorțișoară, etc.”

  Maria - Totul despre Mame

  4. Secrete pentru copii sănătoși: siropuri de imunitate

  Corina: „Sirop pentru creșterea imunității, cât mai natural. Când era mai mic îi puneam în ceai o lingură de miere cu câteva picături de tinctură de propolis”.
  Maria: „I-am dat miere cu cătină, vreo două săptămâni, în septembrie când a început grădinița. I-am mai cumpărat și niște pliculețe cu prafuri pentru imunitate, dar nu am văzut să aibă prea mare efect.”

  Însă nu toate mămicile apelează la suplimente din farmacie.

  Otilia: „Nu le dau siropuri sau vitamine din siropuri, ci din alimente. Încerc să le ofer o alimentație cât mai diversificată, să nu lipsească niciodată din meniul lor zilnic lactatele, fructele, cerealele integrale și legumele. Și cu carnea întâmpin probleme, la Diana, fetița mea de aproape un an. Dar o toc mărunt și o „ascund” prin mâncare”.

  Otilia - Totul despre Mame

  5. Secrete pentru copii sănătoși: plimbări în aer liber

  Otilia: „În fiecare zi țin morțis să iasă măcar o jumătate de oră la aer curat, chiar dacă afară sunt minus zece grade. Până acum nu mi-au răcit decât o dată în această iarnă”.
  Corina: „Îl scot afară tot timpul, indiferent de vreme! De când era mic am făcut asta, ca să se învețe. La fel procedez și cu bebelușa mea care acum are două luni. Nu le pun fular la gură, doar la gât, pentru că altfel mai rău răcește. Iar Darius acum e mai mare, nu prea mai iau măsuri preventive de răceală.”

  Și medicii pediatri spun că dieta este un factor cheie în menținerea imunității copilului. Aceasta trebuie să fie echilibrată, bogată în principii alimentare și să conțină fructe, legume și carne. De menționat faptul că siropurile de imunitate nu-i feresc pe micuți de răceli, doar îi ajută să lupte mai ușor cu boala. Printre cele mai populare remedii naturiste la care apelează mămicile sunt cătina, echinaceea, mugurii de brad și pătlagina.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Foto: Guliver

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa