5 gustări pentru creșterea imunității copiilor

Ramona Dinescu

Copiii au nevoie de gustări între mese pentru că organismul lor trebuie să se dezvolte sănătos și armonios. Dacă aceste gustări conțin alimente cu rol în creșterea imunității, este și mai bine.

O nutriție echilibrată este cheia dezvoltării unui sistem imunitar sănătos. Iar nutriție echilibrată este termenul generic folosit atât pentru mesele principale, cât și pentru gustări. Și pentru că mulți dintre noi ne confruntăm zilnic cu veșnicul „ce-i pun copilului la pachet pentru școală?”, am alcătuit o listă cu cele mai bune gustări ce ajută la creșterea imunității. Mai ales că începe sezonul bolilor colectivității.

Gustări pentru creșterea imunității: iaurtul

Iaurtul conține germeni buni numiți probiotice. Știi deja că aceștia trăiesc în flora intestinală și ajută la îmbunătățirea modului în care organismul folosește alimentele. Însă probioticele sunt utile și în lupta organismului împotriva infecțiilor. Un studiu a demonstrat că acei copii care consumă zilnic un iaurt, au cu 19% mai puține șanse de a răci, a face infecții la ureche sau streptococ la nivelul gâtului. Ce tip de iaurt să-i dai copilului: Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru recomandă acela pe care scrie că are în conținut culturii vii. Dacă atunci când deschizi cutia, deasupra este puțin lichid (zer), acesta este un semn bun.

Gustări pentru creșterea imunității: kefirul

Această băutură lactată conține o mulțime de probiotice sănătoase. Chiar dacă gustul ușor pișcător poate fi surprinzător la început, te va prinde pe parcurs. Îi poți pune copilului la pachet câte o sticluță de kefir, și succesul este garantat. Nu sunt suficiente teste făcute pe kefir, însă primele rezultate arată că este foarte bun pentru întărirea sistemului imunitar.

Gustări pentru creșterea imunității: nucile

Nucile conține acizi grași omega 3, foarte buni în multe feluri pentru sănătatea copilului. Experții consideră că omega 3 ajută la lupta organismului împotriva infecțiilor și la îmbunătățirea activității cerebrale. Un studiu recent a descoperit că omega 3 ajută la reducerea infecțiilor respiratorii în cazul copiilor. Îi poți pune la pachet copilului sâmburi de nucă, sau îi poți amesteca cu cereale la micul dejun.

Gustări pentru creșterea imunității: fructe și legume

Pentru întărirea sistemului imunitar, Dr. Pecec susține că ar trebui să le alegem pe acelea care sunt bogate în vitamina C: citricele, căpșunele, ardeiul gras, broccoli sau cartofii dulci. Cu toate acestea, nu există studii clare care să arate exact care este cantitatea de vitamina C pe care ar trebui să o consume un copil pentru a avea imunitatea mai rezistentă în lupta cu gripa și răceala.

Gustări pentru creșterea imunității: carnea slabă

Probabil că nu te-ai gândit la o friptură de porc pentru gustarea copilului. Însă, pentru sandvișul de la școală, mai bine folosești o feliuță subțire de friptură făcută la cuptor decât mezeluri.

Carnea slabă ajută la creșterea imunității deoarece conține proteine necesare procesului de apărare a organismului. În plus, conține zinc, elementul ce ajută celulele albe să lupte împotriva infecțiilor.

Sfaturi pentru creșterea imunității prin alimentație:

–          Alege o paletă de alimente sănătoase. Nu îndopa copilul în câteva zile cu cereale integrale sau fructe de pădure despre care ai auzit că fac miracole. Sunt sănătoase, dar nu vindecă orice. În schimb, oferă-i zilnic o gamă variată de fructe, legume, cereale integrale și proteine.

–          Mai mult nu înseamnă mai bine. Dacă un kiwi este bun pentru imunitate, asta nu înseamnă că e mai bine dacă copilul mănâncă 10 pe zi. Supradozajul nu ajută. Odată ce organismul și-a luat cât are nevoie, restul se irosește.

–          Admite limitele. Nici un aliment nu poate preveni răcelile sau gripa. Și nici un aliment nu le vindecă. Așa că dacă copilul se îmbolnăvește, acesta nu e un semn că nu i-ai oferit o dietă suficient de sănătoasă. Așa e viața.

–          Alege alimentele integrale. Desigur, sucul de portocale organic are vitamina C, însă este mai bine pentru copil dacă mănâncă o portocală. Are vitamina C și mult mai multe. Organismul primește mai mulți nutrienți din alimentele integrale decât din sucuri și suplimente.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa