6 accidente inevitabile pe care le au copiii

Anamaria Câmpean

6 accidente pe care le au copiii, oricât de atenți ar fi părinții

Nu contează cât de experimentată ești tu, ca mamă, sau cât de atentă ești – copilul tău tot va bifa câteva accidente: căzături spectaculoase, buze sparte, arsuri, lovituri și degete prinse în uși cam grăbite.

Așa că haideți să vedem care sunt cele mai întâlnite 5 accidente inevitabile pe care le au copiii.

Copiii cad în cap

Îmi amintesc că în perioada în care copilul meu începuse să meargă în picioare, asigurasem totul prin casă. Ușile, mesele, colțurile și toate cele erau atât de bine „pregătite”, încât nu aveam de ce să mă tem. Mă temeam doar să nu cumva să se urce pe masă sau pe canapea și să sară de acolo în cap. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, copilul stătea în țarc, iar eu îmi vedeam de treabă pentru că n-avea ce să se întâmple. Dar n-a fost chiar așa. Într-o zi, copilul s-a ridicat în picioare, s-a ridicat pe brațe pe marginea țarcului, s-a împins cu picioarele în plasă și a căzut în exterior direct în cap. Să vă mai zic că eu am asistat în fugă la toată scena asta? A fost mai rapid ca mine.

Copiii cad din pat

Căzătura din pat este un must. Fără copil căzut din pat, nu te poți numi „mamă”, vă zic. Înainte să devin eu mamă, când auzeam că unora le cad copiii din pat, nu făceam decât să-i cataloghez drept niște imbecili. Mai ales că, în majoritatea cazurilor, acest accident se petrecea chiar în prezența lor mai mult sau mai puțin apropiată. Oricum, distanța maximă dintre părinte și copil nu depășește 1,5 metri în cazul acestui accident. Ei bine, când am devenit eu mamă, evident că am trecut și eu prin asta. Vorba prietenei mele (mamă a doi copii): „Trebuia să intri și tu în rândul lumii!”

Copiii cad din cărucior

Acesta nu e chiar un must, dar are la fel de multe șanse să se petreacă. Nici nu știu dacă acest tip de accident ține de calitatea căruciorului, de neatenția mamei, de temperamentul copilului sau de karma. Tot ce pot să vă zic e că e mai bine să cadă copilul, decât să cadă căruciorul cu tot cu copil așa cum mi s-a întâmplat mie. Era o zi liniștită de primăvară, cu soare, iar eu ieșisem pe terasă, în curte, cu copilul în cărucior. El își făcea somnul și eu făceam diverse treburi pe lângă el. Dar, deodată, din senin, a venit o pală de vânt care a împins căruțul de pe terasă și l-a răsturnat în iarbă. Important e că nimeni nu a fost rănit, dar sperietura a întrecut orice măsură.

Copiii vor obține niște sânge în jurul guriței. De mai multe ori.

Alt must al sezonului copilăresc, acesta chiar nu avea cum să lipsească din capitolul 5 accidente inevitabile pe care le au copiii. Fie că își sparge/rupe vreun dinte, își sparge buza, își muscă limba sau își pocnește bărbia, aici se lasă sigur cu sânge. Eu am atâtea accidente de acest tip la activ, încât de fiecare dată, după ce trece panica, mă amuz de cele câteva minute în care caut servețelele disperată, sterg și nu știu de unde curge sângele. Să vă mai zic că avem și un semn la buză, deja?

Copiii își prind degetele. În ceva, orice.

În viața multor copii, accidentul în care sunt implicate degete prinse prin diverse locuri (uși, sertare) e ceva unic, dar acest lucru depinde doar de cât de tare s-au lovit prima oară. Dacă prima oară se lasă cu sânge și apoi cu vânătăi, atunci sunt șanse mari ca schema să nu se mai repete. În schimb, dacă se lasă numai cu un plâns scurt, sigur se va repeta până va deveni atât de intens încât să-i marcheze. Ulterior, vor fi mai atenți.

Copiii se ard

Nu vorbim aici despre accidente grave, deși nu sunt scoase din calcul. Vorbim despre arsuri minore, cum ar fi un deget pe cuptorul încins să vadă cât de tare arde sau o un deget pus pe bec să vadă ce textură are lumina.

Morala: dacă tot nu-i putem feri de accidente, măcar să știm la ce să ne așteptăm. Acum că v-am povestit despre cele 5 accidente pe care le-a avut copilul meu, spuneți-mi prin ce au trecut ai voștri!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa