Cele mai întâlnite mituri despre virozele de sezon

Magda Popescu
mituri despre virozele de sezon

Te sperie, știm, anunțurile din ultima perioadă despre epidemiile de viroze și boli ale copilăriei. Iarna este fără doar și poate sezonul preferat al virusurilor, de aici și numărul mare de îmbolnăviri în rândul copiilor. Cu toate acestea, există mituri despre virozele de sezon care nu au nicio explicație medicală, sau chiar fac mai mult rău. Iată care sunt cele mai întâlnite.

MIT. Copilul trebuie ținut în casă pentru a evita virozele
Nimic mai fals. Viroza nu apare din cauza frigului, este o afecțiune provocată de un virus care se poate contacta de oriunde. Este adevărat că indicat este să evitați locurile aglomerate, așa cum sunt magazinele, mall-urile, locurile de joacă, însă o plimbare în aer liber, fie și la temperaturi scăzute, nu poate face decât bine organismului.

MIT. Punem fularul pe gură de fiecare dată când copilul iese în parc
Este un obicei greșit, din păcate încă foarte des întâlnit. Nu aerul rece inspirat de copil atunci când aleargă sau se joacă provoacă „roșu în gât”, ci din nou virușii sunt de vină. Un fular peste gură nu poate decât să creeze în combinație cu respirația copilului un mediu umed și cald, perfect pentru înmulțirea virușilor și a bacteriilor.

MIT. Are febră și tușește? Tratăm cu antibiotic.

Fals. În primul rând, în cazul virozelor respiratorii, cele mai întâlnite afecțiuni ale sezonului rece, antibioticele sunt complet inutile, aceste tipuri de medicamente fiind concepute să acţioneze doar împotriva bacteriilor și nu a virușilor. Este adevărat că și o viroză se poate suprainfecta, însă doar medicul, în urma unei analize de sânge, poate pune un diagnostic corect și poate prescrie antibiotice.

MIT. Îmbracă-l cât mai gros, să nu răcească!
Este unul dintre cele mai des auzite mituri despre virozele de sezon. Sunt părinţi care îşi îmbracă copiii foarte gros şi cu toate acestea, cei mici răcesc. La polul opus, sunt copii îmbrăcaţi lejer, pe care nu îi ating virozele de sezon. Înfofolitul nu este o soluție, asta e clar. Pe lângă faptul că cei mici nu pot să se mai miște și să se bucure de timpul petrecut în aer liber, prea multe haine duc la transpirație, care are urmări, de cele mai multe ori. Mai mult, copilul își reglează mai greu temperatura corpului și prea multe haine plus mișcare duc la supraîncălzire. Îmbrăcați-l la fel cum vă îmbrăcați și voi și aplicați principiul foilor de ceapă, mai multe straturi din ce în ce mai groase.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa