Dermatita atopică: lucruri pe care trebuie să le știi

Delia Grigoroiu

Dermatita atopică, sau eczema, este o afecţiune cronică de lungă durată care afectează pielea şi se manifestă în copilăria timpurie, dar poate debuta la toate grupele de vârstă.

Etimologic se traduce astfel: „dermatită” înseamnă inflamaţia pielii, iar „atopică” se referă la predispoziţia genetică de a dezvolta diferite reacţii sau alergii (printre care şi astmul şi rinita alergică). Boala este foarte frecventă la sugar, iar simptomele şi puseele sunt declanşate de praful din casă, acarieni, polenuri sau de alimente alergene ca lactatele, fructele cu seminţe, soia etc. Mulţi copii cu dermatită atopică intră în remisie definitivă a bolii când mai cresc, deşi pielea lor rămîne uscată şi se irită uşor. Dermatita atopică nu este contagioasă.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani, cartea care ar trebui să fie pe noptiera oricărei mămici. Aceasta este disponibilă AICI.

Cum se manifestă?

Factorii de mediu pot activa simptomele dermatitei atopice oricând în viaţa copiilor care au moştenit terenul atopic. Pielea manifestă mâncărime foarte puternică şi se inflamează, producându-se roşeată, umflare, fisurare, descuamare, cruste şi solzi. Dermatologii au clasificat afecţiunea la copii  în două tipuri:

a.       Dermatită infantilă, manifestată între 2 luni şi 2 ani, apare sub forma unor leziuni cu caracter acut dispuse mai ales la nivelul capului (scalp, obraji), gâtului, trunchiului şi a extremităţilor. La copiii mici, iritaţia cu mâncărime poate produce o erupţie cu cruste care apar în special pe faţă şi scalp sau pete care pot apărea oriunde.

b.       Dermatita copilăriei apare între 4 şi 10 ani de viaţă, şi se manifestă sub forma unor leziuni mai puţin acute şi mai puţin umede, frecvent localizate în zonele flexoare (pliurile gâtului, cotului, genunchiului, încheietura mâinii). Sunt frecvente papulele uscate,

Cauzele dermatitei atopice

Dermatita atopică este considerată o afecţiune cu mulţi factori, de aceea este şi greu tratabilă.

Specialiştii în dermatologie recunosc că principala cauză este predispoziţia ereditară, iar în cazul în care ambii părinţi au prezentat alergii în copilărie, probabilitatea este de 80% ca sugarul să sufere de dermatită atopică.

Alte cauze sunt: factorii alimentari – laptele de vacă, ouăle, alunele, arahidele, soia, grâul, peştele, fructele de mare; agenţi infecţioşi – Staphylococcus aureus; factori de contact – agenţi de curăţare ce conţin alcool, substanţe care usucă pielea (astringente), parfumuri, detergenţi şi săpunuri dure; îmbrăcămintea strâmtă şi abrazivă sau materialele sintetice; factori fizici – temperaturi extreme.

Cum tratez dermatita atopică?

Tratamentul dermatitei atopice cuprinde evitarea factorilor declanşatori ai leziunilor, controlarea pruritului, suprimarea inflamaţiei prin refacerea barierei cutanate. Principalele componente ale terapiei în dermatita atopică sunt: emolientele, dermatocorticoizii, inhibitorii de calcineurină.

Mergi la dermatolog dacă pediatrul constată că este vorba de o formă de dermatită atopică moderată sau chiar severă, că există răspuns slab la corticoizi topici de potenţă moderată sau că este vorba de o formă persistentă de boală.

Important în tratarea dermatitei atopice la copii:

  • -păstrează o temperatură constantă în casă, nu foarte ridicată, cât şi o umiditate potrivită a aerului;
  • -evită hainele de copil iritante, precum cele din materiale sintetice, piele;
  • -spală hainele copilului cu agenţi de curăţare blânzi, neparfumaţi;
  • -pielea trebuie menţinută emoliată şi suplă prin aplicarea unui agent emolient care o protejează;
  • -evită băile dese, cât şi temperaturile ridicate în apa în care speli copilul;
  • -aplicarea dermatocorticoidului trebuie să fie sub supravegherea medicului şi se face după baie, pe leziuni.
  • Alte tratamente includ antihistaminicele pentru reducerea mâncărimii severe, tratamente cu gudron (produse chimice destinate reducerii mâncărimii) sau fototerapia (terapia care folosește lumina cu raze ultraviolete aplicată pe piele).

Te-ar mai putea interesa și acest articol: De ce sughiță bebelușii

Este, de asemenea, important de menţionat că 50 % din copiii cu dermatită atopică dezvoltă, fie rinită alergică, fie astm bronşic. Contactează pediatrul la primele semne de dermatită atopică şi urmăreşte atent alimentaţia copilului în timpul tratamentului, dar şi în perioada de prevenţie, dacă ai un copil cu predispoziţie la alergii.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani, cartea care ar trebui să fie pe noptiera oricărei mămici. Aceasta este disponibilă AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa