Trei factori care pot afecta fertilitatea bărbaților

Iulia Mirică
fertilitate barbar

Ai încercat toate metodele până acum. Ai eliminat cofeina din viața ta, ai triat produsele de curățare și ai adăugat o doză sănătoasă de vitamina D în dieta ta. Cu toate acestea, copilul tot se lasă așteptat.

Multe femei se luptă cu probleme de fertilitate. Vestea bună este că unele dintre acestea au putut face un copil după ce au adoptat obiceiuri alimentare sănătoase și un stil de viață care le-a ajutat să echilibreze sistemul endocrin. Cu toate acestea, unele femei nu reușesc să conceapă un copil nici după ce își stabilizează nivelul de hormoni. Menstruația le vine regulat, energia lor este optimă și nu pot rămâne gravide. Ceea ce ne face să ne întrebăm dacă poate fi cumva o problemă legată de fertilitatea partenerului.

De multe ori ne concentrăm pe importanța fertilității feminine și uităm să luăm în calcul și rolul important pe care îl au partenerii în conceperea unui copil. Dar există multe lucruri care pot sta în calea fertilității acestora și (din fericire) multe lucruri pe care le pot face bărbații pentru a spori șansele de a deveni tați. La fel ca și femeile, aceștia se confruntă cu poluanții din mediul înconjurător și obstacolele stabilite de diete, precum și perturbatorii endocrini. Unele dintre aceste obstacole s-ar putea să te surprindă.

1. Nivelul scăzut al testosteronului

Vorbim adesea despre dezechilibrele hormonale și de modul în care acestea se manifestă la femei, dar și bărbații pot fi incluși în aceasă categorie. Dacă partenerul tău are toane sau pur și simplu nu este interesat de nopțile romantice petrecute cu tine, s-ar putea să aibă un nivel ridicat de estrogen și prea scăzut de testosteron.

Testosteronul este hormonul sexual masculin pe care bărbații (și într-o anumită măsură femeile) îl utilizează pentru a rămâne sănătoși din punct de vedere fizic și sexual. Dacă nivelul sănătos natural al acestui hormon este perturbat, pot apărea simptome precum oboseala și depresia. Ca să nu mai vorbim despre faptul că nivelul scăzut de testosteron și cel crescut de estrogen pot afecta sever calitatea, mobilitatea și motilitatea spermei partenerului, compromițând concepția copilului.

2. Flora intestinală dezechilibrată

Probabil că ești familiarizată cu importanța bacteriilor intestinale și modul în care un dezechilibru al florei intestinale poate sta la origina multor probleme de sănătate. Dar s-ar putea să nu știi că poate avea o influență negativă și asupra hormonilor, de asemenea. Avem nevoie de un echilibru delicat al bacteriilor intestinale, pentru a rămâne sănătoși, iar atunci când numărul de bacterii rele este mai mare decât cel al bacteriilor bune, din cauza unei diete sărace sau a multor antibiotice, acest echilibru delicat poate fi perturbat.

O consecință a florei intestinale dezechilibrate este posibilitatea de malabsorbție a micronutrienților. Atunci când un bărbat nu are acces la vitaminele și mineralele necesare pentru a sprijini producția hormonală corespunzătoare, problemele vor apărea în mod inevitabil și, desigur, vor include și probleme de reproducere.

3. Pesticidele

Este cunoscut faptul că produsele cu pesticide pot afecta numărul de spermatozoizi. Chiar dacă au o dietă organică, bărbații tot pot fi expuși pesticidelor din locuri de agrement, cum ar fi terenul de fotbal. Cu toate că partenerul tău poate nu face parte dintr-o echipă de fotbal, probabil s-a expus oricum la aceleași tipuri de pesticide, dacă tunde iarba sau face diferite treburi prin casă, precum exterminarea furnicilor.

Cum să crești fertilitatea masculină

Deși există mulți factori care pot sta în calea partenerului tău pentru a te ajuta să rămâi însărcinată, există și multe alte moduri în care puteți contracara unii dintre acești factori dăunători. Aici sunt doar câteva modalități pe care le poate încerca partenerul tău.

1. Să ia în considerare suplimentele

Mâncarea s-ar putea să fie modul preferat de către tine și partenerul tău atunci când vine vorba de obținerea nutrienților potriviți pentru sănătatea voastră hormonală, dar suplimentele pot oferi uneori un stimul de care aveți nevoie. Pentru bărbați în special, zincul și seleniul sunt factori importanți care ajută la creșterea fertilității, iar cercetările ne arată că suplimentele de seleniu pot îmbunătăți calitatea spermei, în timp ce zincul joacă un rol important în modularea nivelului de testosteron. De asemenea, studiile sugerează și că vitaminele B sunt importante pentru numărul de spermatozoizi și motilitatea acestora, precum și pentru sinteza testosteronului.

2. Importanța probioticelor

Partenerul tău poate lua un probiotic de bună calitate și anti-inflamator, care poate restabili sănătatea intestinală și reechilibra bacteriile.

3. Să evite pesticidele, atunci când este posibil

În cazul în care fotbalul este distracția preferată a partenerului, acesta ar putea să ia în considerare o pauză lungă de la acest sport. Dar este important să evite toate zonele cunoscute cu pesticide aplicate. Partenerul tău ar trebui să ia în considerare și evitarea treburilor din curte, exterminarea insectelor sau alte treburi casnice care implică substanțe chimice sintetice toxice. El ar trebui, de asemenea, să se asigure că bucătăria este aprovizionată cu produse ecologice, carne, cereale și semințe.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa