28 mai, Ziua Internațională a Bolilor de Sânge

Delia Grigoroiu
World Bood Cancer Day

World Bood Cancer DaySau World Blood Cancer Day

Loredana Ștefan, mama lui Bibi, un băiețel frumos și vesel care a suferit de o formă de cancer a sângelui și care a dus boala asta pe picioruțele sale timp de 2 ani, până când s-a stins, ne aduce aminte de el și de toți copiii bolnavi. Acest mesaj îi este dedicat lui Bibi, copiilor și părinților care au nevoie de sânge.

Mergeți să donați sânge. Puteți salva vieți de copii!

„În primul an după plecarea lui Bibi plângeam tot timpul. Durerea era atât de tangibilă încât o simţeam ca o rană deschisă. Fiecare amintire plăcută despre el era însoţită de flashbackuri  terorizante din momentele de disperare, iar apoi urma neputinţa  prezentului gol. Au trecut aproape 2 ani de cand el a plecat şi durerea pierderii lui a devenit parte din viaţa mea, a noastră.

Nimic nu mai poate fi la fel. Perspectiva mea şi a tuturor părinţilor care au pierdut un copil e cu totul alta. Privim altfel răutăţile, invidiile, greutăţile. Pentru că ele nu se pot compara cu ceea ce trăim zilnic pe dinăuntru.

Azi, 28 mai, este Ziua Internaţională a Bolilor de Sânge, grupate sub numele de World Blood Cancer Day. Bolile de sânge sunt grele, mai ales de către copii. Fie că vorbim de leucemii, limfoame sau boli rare de sânge, toate sunt nemiloase şi avansează rapid. Cauzele nu se cunosc, nici nu există tratamente foarte eficiente. Una din puţinele şanse o constituie transplantul de măduvă. Şi mai puţin de 30% dintre pacienţi reuşesc să găsească un donator compatibil în propria familie. În România se fac paşi timizi în acest sens. Există acum Registrul donatorilor neînrudiţi, şi mai există speranţele tuturor celor diagnosticaţi.

Dar aceste speranţe sunt nepreţuite. Ele sunt motorul celor care încă se luptă pentru viaţă. Eu am ales să cinstesc memoria fiului meu implicându-mă voluntar în speranţele celor care au rămas. Sunt voluntar în Asociaţia Dăruieşte Aripi care în luna februarie 2014 a deschis Centrul de zi Focus pentru diagnosticarea precoce, monitorizarea şi tratarea bolilor pediatrice onco-hematologice din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.

Ziua Internaţională a Bolilor de Sânge nu înseamnă pentru cei bolnavi decât o altă zi în care merg la tratament. Pentru noi ceilalţi însă, ar trebui sa fie un îndemn să preţuim şi poate să dăruim cel mai de valoros dar: sângele.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa