10 trucuri ca să îți ajuți copilul să iubească sportul

Geta Roman, director editorial

Nu știi cum să faci să îți ajuți copilul să iubească sportul? Iată câteva recomandări care vă pot deschide apetitul pentru mișcare în familie

Cum vremea de afară invită la mișcare, este ocazia perfectă să vă ajutați copilul să îndrăgească mișcarea. Vă oferim zece tehnici practice de care vă puteți folosi pentru a-l ajuta să iubească sportul, care nu exclud jocurile video.

Faceți mișcare împreună

După ce ați mâncat, nu te grăbi spre televizor, ci direct afară. Mergeți la o plimbare cu bicicleta sau pe jos. Dați câteva pase sau jucați puțin badminton. Nu discutați despre notele de la școală, sau despre ce treburi au de făcut copiii prin casă. Dacă toată lumea se distrează, normal că vor vrea să facă asta cât mai des.

Ținta: o oră pe zi

Copiii au nevoie de cel puțin 60 de minute de mișcare pe zi și de un amestec de activități care:

  • pun inima în mișcare (cum ar fi alergatul sau mersul repede)
  • lucrează mușchii (ca flotările)
  • întăresc oasele (cum ar fi sărit coarda)

Nu trebuie să facă mișcare o oră încontinuu. Exercițiile pot fi împărțite în reprize de-a lungul zilei. O plimbare vioaie cu câinele după școală, puțină joacă într-un parc – toate se adună.

Folosește un pedometru

Copiii iubesc gadget-urile. Un step counter (pedometru) îl poate motiva să se miște mai mult. Cumpără câte unul pentru toți membrii familiei. Apoi lansează provocări care să țină familia în mișcare toată ziua. Câți pași sunt până la colțul blocului? Cât de repede poți să mergi 80 de pași? Ține  pe frigider un tabel cu pașii făcuți, lansează competiții sau convinge-l să-și bată propriile recorduri.

Cumpără echipamente distractive

Nu e nevoie de echipamente sportive scumpe pentru a ține familia în mișcare. Desigur, o rachetă de tenis sau o pereche de role pot aduce inspirația, dar și cu echipamente mai ieftine, cum ar fi coarda, o minge de plajă gonflabilă poți obține rezultate. Ține o rezervă secretă de jucării pentru afară, și apelează la ele în zilele când copilul pare mai plictisit sau mai fără chef

Alege locul potrivit

Pare simplu, dar câteodată trebuie doar să alegi locul potrivit. Du copilul la un loc de joacă. Mergi cu el în parc. Faceți un picnic lângă un lac și invitați și niște prieteni. S-ar putea să nu fie nevoie să faci nimic pentru a-l pune în mișcare. Ar putea fi inspirat pur și simplu de împrejurimi sau de ceilalți copii.

Ce trebuie să faci când ai un copil supraponderal? Patru pași de urmat

Caută-i cursuri

Cursurile – că sunt de aikido sau dans – pot fi un mod grozav să îndemni copilul înspre activități fizice. Încearcă măcar câteva cursuri gratuite înainte de a-l înscrie și lasă copilul să își aleagă activitatea preferată. Așa știi că nu vei cheltui bani aiurea pe o lună sau mai mult de cursuri la care nu va vrea să meargă

Jocuri video? Da!

Când este vorba de mișcare, jocurile video nu trebuie să fie inamicul. Folosește o consolă cu senzor de mișcare cum ar fi Wii sau Kinect. Sunt o mulțime de jocuri – fitness, yoga, sporturi, dans – pe care le poate juca. Copiii care se ridică și se mișcă în fața consolei ard de două ori mai multe calorii decât copiii care joacă jocuri clasice, așezați în fața monitorului. Trebuie pusă totuși o limită de timp…

Să fie cât mai distractiv

Ia copilul de mână și săriți într-o grămadă de frunze. Nu trebuie neapărat să se numească „exerciții”. Plantați flori în grădină. Mergeți pe jos până la magazin. Faceți activitatea să pară ceva distractiv, nu ceva ce „trebuie” făcut.

copilul să iubească sportul

Încurajează-l

Chiar dacă nu face mișcare, nu te da bătută. Încurajează-l. Ajută-l să încerce activități la care nu trebuie neapărat să fie competitiv, cum ar fi cățărările sau caiacul. Important este să îl ajuți să descopere ceva ce îi place. Încercați sporturi și activități noi. Fă-l să înțeleagă ca activitățile fizice sunt pentru oricine.

Găsește-ți pasiunea

Dacă vrei să ai un copil care iubește sportul, îl convingi fiind și tu un exemplu. Dacă vede că tu ești activă, va știi că e o parte importantă a vieții care poate fi și distractivă. Deci? Găsește-ți o activitate care chiar să îți placă și împărtășește-o cu copilul. E în regulă ești un pic „ruginită”, puteți să vă intrați în formă împreună.

Folosește mici trucuri

De exemplu, la mall, găsește cel mai îndepărtat loc de parcare. Înăuntru, convinge-l să mergeți pe scări în loc să așteptați liftul. Faceți întreceri din orice. Dacă folosești orice ocazie de face o plimbare, a alerga sau a vă juca pe afară, activitățile fizice vor deveni cu timpul un obicei zilnic, o a doua natură a copilului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa