10 sfaturi simple pentru părinţii copiilor cu probleme de greutate

Raluca Dumitrică
copii cu probleme cu greutatea totul despre mame

Lucruri simple pentru părinții copiilor cu probleme de greutate, care vor schimba silueta celor mici. Pentru totdeauna.

Azi vedem la copilaşul nostru un obrăjor mai bucălat şi ne bucurăm că cel mic „se împlineşte”. Mâine observăm că îl strâng blugii, dar tot nu ne îngrijorăm, punem totul pe seama faptului că a crescut. Dar încet-încet kilogramele se depun, şi ne dăm seama că avem un copil cu probleme de greutate.

Citește și: De ce e important să găteşti cu copilul tău?

Pentru că stă în puterea noastră să facem o schimbare în stilul de viaţă al copiilor noştri, astfel încât ei să fie sănătoşi şi să nu fie afectaţi de problemele pe care kilogramele în plus le aduc, iată 10 sfaturi utile pentru a-l ține pe cel mic departe de problemele cu greutatea. Pentru totdeauna.

10 sfaturi simple pe care ar trebui să le punem în practică cât mai repde:

1. Înlocuiţi zahărul clasic din preparatele dulci pe care le faceţi în casă cu îndulcitori naturali. Putem găsi în magazine produse 100% naturale, care au 0 calorii şi 0 indice glicemic, perfecte pentru copiii care au probleme cu greutatea. Mai mult decât atât, aceste produse nu schimbă gustul alimentelor sau al băuturilor pe care le îndulcesc şi pot fi folosite inclusiv la prăjituri ce necesită preparare termică.

2. Renunţaţi la sucurile din comerţ şi preparaţi în casă clasica limonadă, al cărei gust acrişor poate fi îndulcit cu îndulcitori naturali. Alegând această variantă de hidratare pe termen lung, îl veţi ajuta pe cel mic să prefere un gust natural și nu îl încurajați să devină dependent de băuturi dulci.

3. Oferiţi-i copilului cina cu aproximativ două ore înainte de culcare. Cinele târzii pot interfera cu secreția hormonului de creștere pe perioada nopții. În plus, procesul digestiv poate fi îngreunat, din pricina că poziţia stomacului va fi la orizontală, ceea ce înseamnă că pot să apară semne de reflux gastro-esofagian. Mai mult de atât, o masă bogată înainte de culcare va duce la creşterea apetitului la prima oră a dimineţii, ceea ce înseamnă că totalul caloriilor dintr-o zi va fi foarte mare.

4. Nu-l obligaţi să termine tot din farfurie! Corpul copilului ştie mai bine decât mama sau tata când este cazul să spună stop mâncării, aşa că a-l forţa pe cel mic să mănânce tot din farfurie înseamnă neglijarea capacităţii lui de ingerare a alimentelor, ignorarea faptului că s-a săturat şi crearea unui obcei complet eronat de a mânca mult şi din ce în ce mai mult la fiecare masă.

5. Adoptaţi un stil de viaţă sănătos pentru întreaga familie. Schimbând meniul zilnic, cumpărând alimente sănătoase şi făcând in corpore acest efort de a acorda mult mai multă atenţie ca până acum mâncării şi calităţii ei, veţi observa rapid efecte pozitive. Nu numai că cel mic va reuşi să slăbească, dar şi voi veți fi o familie sănătoasă şi cu mai multă poftă de viaţă.

6. Învăţaţi să mâncaţi în familie. Ştim bine ce efort presupune acest lucru, în condiţiile în care toată lumea are un program super haotic în fiecare zi şi în care mesele sunt luate pe fugă, în te miri ce locuri. Dar măcar una-două mese din zilele lucrătoare ale săptămânii şi restul meselor din zilele de weekend pot fi luate împreună cu cei dragi. Iar beneficiile sunt pe măsura plăcerii de a fi alături la masă de cei ai casei: studiile ne spun că acei copii care au mâncat împreună cu familia de cel puţin 2 sau 3 ori pe săptămână au avut cu 20% mai puţine şanse să mănânce mâncăruri nesănătoase şi 12 % şanse mai mici să fie supraponderali.

7. Nu folosiţi mâncarea pe post de recompensă, ca să-i faceţi pe copii să mănânce! Nici în cazul copiilor cu probleme cu greutate, nici în cazul celorlalți. Dacă le promitem celor mic desert, dar doar dacă mâncăm şi salată, nu doar friptura de lângă ea, îi învăţăm fără să vrem că salata sau garnitură de legume sunt mai puţin importante decât desertul. Nu suntem doar noi care spunem asta, ci există și studii care arată că adulții care au fost recompensați în copilărie cu mâncare au la vârsta matură mai multe șanse să sufere de tulburări alimentare și să aibă diete restrictive.

8. Nu umpleţi farfuria copilului! Mai bine începeţi cu o porţie mai mică, pe care să o completaţi în situaţia în care cel mic nu s-a săturat, decât să îi puneţi în faţă o farfurie plină ochi cu mâncare.

9. Nu trebuie să faceţi din sport o corvoadă şi să alergaţi cu cel mic la diferite antrenamente. Dar puteţi să-l lăsaţi pe cel mic să îşi aleagă activităţi pe placul lui, acestea din urmă fiind cea mai bună cale de a-l face să fie prieten cu sportul. Dansul, mersul cu bicicleta, escalada sau alte activități ce implică mişcarea sunt unele dintre lucrurile pe care le puteţi încuraja în programul natural al celui mic.

10. Nu vă sfiiţi să-i spuneţi cât mai des copilului cât de mult îl iubiţi şi îl apreciaţi. De multe ori părerea copiilor despre ei înşişi se bazează pe ceea ce le spun părinţii, aşa că aceste declarații de iubire necondiționată nu vor face altceva decât să le întărească imaginea sănătoasă pe care o vor avea despre ei. Iar o imagine de sine sănătoasă este cel mai frumos cadou pe care îl poate face un părinte care vrea să își fereasca fiul sau fiica de sentimente de inferioritate, stimă de sine scăzută, anxietate sau depresie, acestea fiind, conform spuselor psihologilor, unele dintre cele mai comune cauze emoționale ale mâncatului în exces.

Dacă ați ajuns până la finalul acestui text, înseamnă că sunteți hotărâți să schimbați ceva în stilul de viață al familiei voastre. Vă sfătuim să citiți mai multe despre ce putem face atunci când copiii se îngrașă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa