Ce ştii despre homeopatie?

TOTUL DESPRE MAME

Homeopatia este un tip de medicină aternativă bazată pe principiul „similarul vindecă similarul” sau, altfel spus, cui pe cui se scoate. Medicina homeopată a fost inventată în secolul al XVIII-lea, ca o alternativă la medicina alopată şi, deşi în continuare controversată, a câştigat cu timpul tot mai mulţi practicanţi şi pacienţi. Dacă vrei să încerci remediile homeopate, iată ce trebuie să ştii pentru a lua o decizie informată. Primul lucru pe care trebuie să îl ştii despre homeopatie este că:

1. … doar medicul homeopat îţi poate recomanda remediul potrivit, după o analiză riguroasă a stării tale de sănătate şi a unor caracteristici personale. Nu te mira dacă, la această primă consultaţie care durează aproximativ o oră, vei fi întrebat dacă transpiri mult sau ai o piele uscată, dacă dormi bine, dacă eşti friguros sau călduros, ce tip de personalitate ai şi cum reacţionezi în anumite situaţii. Medicul de homeopatie îţi face astfel un profil şi poate să decidă ce remediu este potrivit nu numai pentru boala ta, ci pentru felul specific în care boala interacţionează cu corpul tău, deoarece tratamentele homeopate sunt menite să stimuleze tendinţa naturală de vindecare a organismului tău.

2. Homeopatia nu este bazată pe ierburi, plante şi ceaiuri, deşi este foarte des confundată cu fitoterapia sau cu naturopatia. Remediile homeopate se prepară din substanţe care se regăsesc în regnul vegetal, mineral şi animal, dar şi din alte tipuri de substanţe (există remedii preparate din medicamente alopate care produc alergii, cum ar fi penicilina). Chiar şi atunci când homeopatia foloseşte o plantă care se regăseşte şi în fitoterapie, se bazează pe alte principii de preparare şi tratament.

3. Două persoane cu simptome identice pot primi remedii homeopate diferite. Din motivele expuse mai sus, remediul homeopat nu se recomandă doar în funcţie de simptome ci şi de organismul şi reacţiile specifice ale pacientului. Încă un motiv pentru a renunţa din start la ideea de a ne autoadministra remedii homeopate. În homeopatie nu există boli, ci bolnavi.

4. Homeopatia se bazează pe principiul similitudinii.Postulat de Samuel Hahnemann (foto), inventatorul medicinei homeopate, principiul suţine că o boală poate fi vindecată de aceeaşi substanţă care poate provoca simptomele bolii într-un om sănătos. De exemplu, remediile homeopate pentru insomnie se bazează pe cofeină, substanţă care, la un om sănătos poate produce insomnie.

5. Homeopatia nu foloseste medicamente, ci remedii. Remediile se prezintă sub formă unor granule, care sunt în majoritatea lor granule de lactoză (o substanţă neutră din punct de vedere biochimic, inactivă) şi care sunt impregnate cu anumite substanţe şi diluţii dinamizate prin agitare puternică de un anumit număr de ori. Remediile se mai pot prezenţa şi sub formă lichidă, caz în care se administrează sub formă de picături, în special pentru copii, dar şi sub formă unor unguente sau geluri pentru administrare externă.

6. Nu există supradoză şi nici efecte secundare. Pentru că remediile homeopate conţin substanţa activă în cantităţi infime (la diluţiile mari şansele să mai existe molecule din substanţa activă sunt foarte mici), nu s-au înregistrat până acum efecte secundare sau de supradoză. De altfel, acesta este chiar un argument al adversarilor homeopatiei: cum poate funcţiona un medicament care nu conţine practic nicio moleculă de substanţă activă şi ca atare nu are efecte secundare şi nici nu poate fi supradozat?

7. Medicina homeopată este recunoscută în România de Ministerul Sănătăţiişi există aproximativ 2500 de medici homeopaţi acreditaţi. În câteva ţări europene, remedii homepate se află şi pe lista medicamentelor compensate. În România, cele câteva remedii homeopate compensate au fost scoase de pe acestă listă în 2007.

8. Medicina homeopată este încă o medicină controversată. Există voci puternice din medicina alopată (clasică) care susţin că homeopatia funcţionează doar prin efectul pacebo şi îi consideră pe medicii homeopaţi nişte şarlatani. Principalul lor argument este legat de diluţia foarte mare din remediile homepate care face din ele, susţin ei, nişte simple pastile placebo.

9. Remediile homeopate par să fie eficiente mai ales la copii. Medicii homeopaţi susţin că eficienţa homepatiei la copii este legată de prezenţa mult mai scăzută a toxinelor în corpul acestora. Remediile homepoate pot fi administrate încă din primele zile de viaţă pentru răceli, febră, erupţii dentare, tulburărilor digestive şi multe altele. Din nou, pentru ca remediul să funcţioneze, copilul trebuie să fie examinat de un medic homeopat înainte de a i se admnistra orice remediu.

10. Remediile homeopate au reguli stricte de administrare. Ele se iau cu cel puţin o oră înainte sau după masă şi nu trebuie să intre în contact cu tacâmuri sau recipiente din metal. Remediile homeopate nu funcţionează dacă sunt combinate cu cafea, nicotină şi mentă, aceste substanţe anulând pur şi simplu efectul remediului. Este foarte important să discutaţi cu medicul şi să respectaţi aceste reguli pentru a asigura eficienţa tratamentului.

Dacă eşti nehotărâtă în privinţa homepatiei, dar ai vrea totuşi să o încerci, îţi recomand să cauţi un medic alopat cu specializare în homepatie care să folosească homeopatia în completarea medicinei clasice.

  • Urmăreşte aici emisiunea pe aceeaşi temă.

Tu te-ai tratat vreodată homeopat?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa