Defecte ale dinților definitivi

TOTUL DESPRE MAME

Ghid complet despre dentiția copiilor și sigilarea dinților permanenți

Bineînțeles, suntem topite după copiii noștri și crește inima în noi când îi vedem zâmbind. Aici am vrut să ajung: la zâmbet! Mămicilor, nu-i așa că vă doriți „cel mai perfect” zâmbet pentru copiii voștri? Nu-i așa că dentiția la copii este un subiect sensibil pentru fiecare dintre noi? Nu-i așa că, în momentul în care cade primul dinte de lapte, începem să avem emoții și să ne gândim la cum vor arăta dinții de mai târziu ai copiilor?

Ei bine, am stat de vorbă cu medicul stomatolog Andreea Nasser, mămica unei fetițe de trei ani și jumătate care o face să râdă în fiecare zi „cu toți dinții”, despre anomaliile dentiției permanente la copii. Iată ce am aflat:

Cele mai comune defecte ale dentiției permanente la copii

În primul rând, există mai multe feluri de defecte ale dinților definitivi la copii, dar cele mai frecvente sunt cele care țin de erupție. Restul, cele care afectează structura, forma, numărul sau culoarea se pot „repara”. Anomaliile de formă pot fi tratate prin aplicarea, la vârsta indicată de medic, a coroanelor sau a fațetelor, în timp ce anomaliile de culoare se rezolvă, în funcție de gravitatea lor, cu ajutorul periajului profesional abraziv, albirii și uneori se poate ajunge până la tratamentul protetic.

Medicul Andreea Nasser atrage atenția asupra câtorva momente în care părinții trebuie să-și îndrepte atenția către dinții și zâmbetul copiilor, să se îndrepte către specialist și să ia considerare sigilarea dinților.

La vârsta de 5-6 ani

Un prim moment important pentru dentiția definitivă la copii este în jurul vârstei de 5-6 ani, când trebuie urmărită apariția molarilor de 6 ani. Aceștia sunt primii dinți permanenți care erup, de obicei, cu câteva luni înaintea incisivilor centrali (lopătarii). Acești molari erup în spatele celor temporari, dar fără să înlocuiască vreun dinte temporar. Din această cauză, la care se adaugă și poziția lor „ascunsă”, erupția lor trece, de cele mai multe ori, neobservată de părinți. În alte cazuri, sunt considerați drept măsele de lapte, fără a li se acorda atenția cuvenită: igienă atentă și sigilarea șanțurilor și fosetelor. Sigilarea dinților se face numai de către medicul stomatolog, este o metodă neinvazivă, total netraumatizantă pentru copil, și presupune umplerea șanțurilor de pe suprafața molarului cu un compozit fluid fotopolimerizabil, care se întărește sub acțiunea luminii polarizate în câteva secunde. Sigilarea dinților este indicată pentru a evita apariția cariilor dentare.

După 6 ani

Al doilea moment în care mămicile trebuie să fie atente la dentiția copiilor are loc la aproximativ un an de la apariția molarilor de 6 ani, despre care am vorbit mai sus. Atunci erup incisivii centrali. Se poate întâmpla ca erupția să aibă loc simultan (molari și incisivi), de aceea părinții trebuie să fie atenți la ce se întâmplă cu dinții copiilor. Cea mai frecventă problemă care poate să apară în acest caz este apariția lor în spatele incisivilor temporari. În această situație, un consult de specialitate și extracția la momentul oportun a incisivilor temporari, de lapte, pot evita apariția complicațiilor.

Cea de a doua problemă care poate apărea în cazul erupției incisivilor centrali permanenți este diastema (strungăreața). Aceasta se poate rezolva de la sine, după apariția ulterioară a incisivilor laterali și a caninilor sau poate fi nevoie de intervenția unui specialist (în cazul în care frenul buzei superioare este prea jos).

Un alt moment important pentru dentiția definitivă a copiilor este reprezentat de apariția incisivilor laterali. În acest caz, cele mai frecvente probleme sunt anodonția (lipsa mugurilor dentari) și anomaliile de formă (incisiv nanic – ca un țăruș). Absența incisivilor laterali pe arcadă constituie un semnal de alarmă dacă se depășește vârsta de 9 ani. Un control stomatologic și o radiografie dentară pot confirma diagnosticul de anodonție, lipsa mugurilor dentari. Tratamentul acesteia este mai complicat și necesită colaborarea mai multor specialiști stomatologi (ortodonți, implantologi, proteticieni).

La vârsta de 9-11 ani

Mai târziu, între 9 și 11 ani, apar caninii. Vârsta și momentul variază în funcție de sex: la fete apar mai întâi primii premolari superiori, apoi caninii, iar la băieți caninii apar după ce erup ambii premolari. Indiferent de sex, cea mai frecventă problemă în cazul caninilor este ectopia – poziționarea în afara arcadei, fapt care dă acel aspect de vampir. Tratamentul este ortodontic și, cu cât se începe mai repede, cu atât durata lui poate fi mai scurtă.

Sunt situații în care premolarii erup în afara arcadei sau spre interiorul gurii (palatinizați/lingualizați), problemă care poate fi rezolvată prin intervenția specialistului ortodont. În alte cazuri, poate apărea un premolar în plus, iar tratamentul este extracția unuia dintre ei, de obicei a celui care nu e aliniat cu ceilalți.

După 12 ani

Un ultim moment important în apariția dinților definitivi la copii este la vârsta de 12 ani, când erup molarii de, ați ghicit!, 12 ani. Sfatul medicului este, ca și în cazul molarilor de 6 ani, să se facă o sigilare a acestor dinți.

Și, bineînțeles, dragi mămici, trebuie să fiți atente în fiecare zi la dinții copiilor, să aveți grijă ca cei mici să aibă o igienă corectă și, o dată la 6 luni, să mergeți cu ei la un consult de specialitate.

Lecția despre dentiția copiilor s-a încheiat! Zâmbiți, vă rog!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa