Darurile de Crăciun și ultima modă a occidentalilor: regula celor 4 cadouri care salvează bugetul

Monica Tătaru, redactor

  Regula celor 4 cadouri. Cu puțin timp înainte de Crăciun, o nouă modă legată de cadourile celor mici seduce tot mai mulți occidentali. Conceptul presupune oferirea a 4 cadouri fiecărui copil. În acest fel, părinții pot face economii, iar copiii vor învăța să aprecieze mai mult ceea ce primesc în dar.

  Calitate, nu cantitate!

  Sărbătorile de iarnă reprezintă de multe ori o adevărată risipă. Lumea a început să fie mai conștientă de pericolul consumului exagerat, căutând măsuri pentru reducerea acestui fenomen. De altfel, o statistică realizată în Franța a arătat că, în medie, un copil primește câte 7 cadouri.

  Acest subiect dezbătut pe un grup de părinți de pe o rețea de socializare a dus la apariția regulii celor 4 cadouri. O mămică din Anglia a cerut sfatul cu privire la cadourile de Crăciun pentru cei patru copii ai săi de 1, 2, 6 și 9 ani. Numeroși părinți i-au sugerat să aplice regula celor 4 cadouri de calitate. În acest fel va renunța la zecile de jucării, oferind daruri cu adevărat valoroase.

  4 categorii de cadouri

  Concret, regula prevede împărțirea cadourilor în 4 categorii gândite ca cei mici să se bucure din plin de ceea ce primesc:
  – Un cadou dorit de copil;
  – Un obiect de care are nevoie copilul;
  – Ceva de îmbrăcat;
  – O carte.

  Unii părinți sugerează ca obiectul vestimentar să fie înlocuit cu ceva necesar copilului atunci când pleacă în călătorii sau face diferite vizite (la zoo, în parc, la cinema, etc). Desigur, cel patru categorii pot fi modificate în funcție de bugetul familiei sau de personalitatea copilului. Esențial este să limităm consumul, iar copiii să învețe să aprecieze cadourile de Crăciun primite de la cei dragi.

  Regula celor 4 cadouri. Bucuria Crăciunului nu rezultă din numărul de cadouri primite

  Numeroși părinți se plâng că, în general, cei mici nu mai apreciază cadourile pe care le primesc. Își doresc tot felul de jucării, unele foarte scumpe, iar când ajung în posesia lor, în scurt timp le uită într-un colț de cameră. Psihologii atrag atenția că oferirea multor jucării copiilor, de la vârste fragede, poate fi nocivă. Aceasta poate duce în timp la o incapacitate a celor mici de a aprecia și de a se bucura pe deplin de cadoul primit.

  Nu este nimic greșit în a oferi cadourile mult dorite. Însă, în realitate, copiii nu au nevoie să fie copleșiți de daruri pentru a fi cu adevărat fericiți. Iar sărbătorile înseamnă bucuria de a fi împreună cu cei apropiați și de a învăța să dăruiești. În aceste condiții, soluția ar putea fi reducerea numărului de cadouri și concentrarea pe calitate și nu pe cantitate. Astfel, se pot face pași importanți în educarea copiilor în spiritul respectului față de sărbătoarea Crăciunului.

  Pe de altă parte, regula celor 4 cadouri ar putea fi extinsă și atunci când vine vorba de darurile oferite adulților.

  Alte articole legate de cadouri, tradiții mai noi și mai vechi de Crăciun, citiți mai jos: 

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa