Rase de câini periculoase și nerecomandate familiilor cu copii mici

Mihaela Călin
copii caine familie

  Copiii te tot bat la cap că vor un câine și tu ai cedat, în sfârșit? Această alegere nu trebuie făcută în pripă, deoarece unele rase de câini sunt periculoase, și deci nerecomandate familiilor cu copii.

  Mulți câini se poartă minunat cu copiii. Dar alții nu se adaptează bine în gospodăriile cu copii mici. La urma urmei, micuții au o abilitate naturală în a speria și enerva câinii. Copiii se holbează, se mișcă repede și adesea vorbesc (sau țipă) în tonalități înalte. Majoritatea câinilor cred despre copii că sunt colegi de joacă și nu figuri de autoritate, așa cum sunt adulții. În scopul asigurării unei conviețuiri sigure și pașnice pentru toată lumea, trebuie să știi ce rase de câini sunt periculoase și trebuie evitate atunci când te gândești să vă luați un câine. Unele rase sunt mai recomandate decât altele pentru familiile cu copii mici.

  Să fim clari. Alegerea rasei „potrivite” – sau evitarea rasei „greșite” – nu te scutește în a-i învăța pe copii cum să interacționeze cu un câine în condiții de siguranță și cu respect. Aceasta este încă o parte importantă a aducerii unui câine în casa ta. Dar îți poți crește șansele de a porni cu dreptul prin evitarea raselor de câini care, adesea, nu conviețuiesc prea bine cu copiii mici. Rasele prezentate în continuare, și recomandate de cei de la www.cheatsheet.com, se simt, de obicei, mai confortabil cu adulții sau copiii mai mari.

  1. Akita

  Câinii din rasa akita sunt cunoscuți a fi companioni minunați într-o familie. Dar sunt câini de pază, ceea ce înseamnă că au un instinct extraordinar pentru a servi ca protectori ai familiei lor. Un akita va reacționa la orice sau la oricine este perceput ca o amenințare. Acestui câine nu-i place să fie tachinat și nu reacționează bine la copiii din afara familiei. Aceasta poate fi o problemă atunci când alți copii vin în vizită la voi. Dacă ești pregătit să-ți iei un akita, reține că este mai bine să iei un pui, care va fi crescut în jurul copiilor, în loc să aștepți ca un câine adult să tolereze brusc comportamentul copiilor și nivelul de zgomot. Ține minte că unii câini akita care au crescut fără nici un contact cu copiii nu-i acceptă cu ușurință.

  2. Malamut de Alaska

  Câinii din această rasă sunt excelenți pentru cei care iubesc să petreacă timpul în aer liber. Dar sunt dificil de dresat. De asemenea, este greu să conviețuiești cu ei. Fără suficiente exerciții fizice sau activități provocatoare malamutul de Alska devine iritat și plictisit. Chiar și puii sunt mari și puternici și au tendința de a se juca extrem de dur, ceea ce nu este prea bine când ai copii mici în casă. În plus, malamutul de Alaska este extrem de posesiv cu hrana, ceea ce poate duce la situații periculoase dacă puștiul tău se apropie în timp ce câinele mănâncă. De asemenea, sunt cunoscuți pentru faptul că trag de lesă și chiar o rup. Deci, dacă îți dorești un câine pe care vrei să-l plimbi pe afară împreună cu copilul tău, un malamut de Alaska nu ar trebui să fie prima ta alegere.

  3. Ciobănesc australian

  Ciobăneștii australieni sunt câini de vânătoare. Este minunat dacă ai oi – dar nu și dacă ai copii mici. Acești câini pot fi buni cu copiii dacă sunt crescuți împreună. Dar, datorită instinctului de turmă, mulți încearcă să-i muște pe copii de picioare atunci când aleargă. Majoritatea ciobăneștilor australieni pot fi instruiți pentru a scăpa de acest comportament. Dar unii dintre ei nu ies din această tendință și va fi nevoie să fie atent supravegheați când se află în aceeași zonă în care se află și copii care aleargă. Câinii de turmă, inclusiv ciobăneștii australieni, sunt adesea dificil de dresat. Ei trebuie să fie activi din punct de vedere fizic și provocați mental, iar dacă nu abordezi comportamentele instinctive, ele pot scăpa de sub control.

  4. Rase de câini periculoase – Bullmastiff

  Câinii din rasa bullmastiffs sunt giganți, ceea ce este un motiv destul de bun pentru a nu fi potriviți familiilor cu copii mici. Ei sunt surprinzător de agili având în vedere dimensiunea lor. Dar ei îi pot răni neintenționat pe copiii mici care ajung în calea lor. Chiar și pentru adulți câinii din această rasă sunt dificil de controlat. Deci nu sunt o alegere bună dacă puștiul tău vrea să ajute la plimbarea câinelui pe afară. Le place să-ți facă pe plac și tânjesc după atenție, dar sunt atât de mari încât chiar și un ghiont neintenționat poate să dăuneze copiilor mici.

  5. Chihuahua

  Câinii din rasa chihuahua sunt renumiți ca și câini arțăgoși și chiar pot deveni agresivi. Asta înseamnă că dacă ai copii mici, un chihuahua ar putea să nu fie câinele potrivit pentru tine. Dacă primești un pui de chihuahua, acesta poate fi dresat să trăiască alături de copii. Dar și copiii trebuie să fie învățați modul corect de a interacționa cu câinele. Chihuahua sunt mici și ușor de rănit dacă îi manevrezi incorect. Chiar și mângâierea unui astfel de câine mic cu prea multă forță poate provoca răni. Mulți chihuahua nu tolerează copiii gălăgioși, iar unii chiar vor deveni agitați atunci când copiii se mișcă prin preajma lor.

  6. Chow Chow

  Chow chow sunt câini rezistenți, și ar putea fi o variantă atrăgătoare dacă ai o familie tânără și activă. Dar ei nu sunt cei mai buni câini pentru copii. Câinii din rasa chow chow, în ciuda aspectului lor drăgălaș și jucăuș, sunt în mod natural rezervați și distanți. Comportamentele tipice ale unui copil, cum ar fi strigatul, alergatul prin casă și încercarea de a manipula câinele, pot declanșa agresivitate la un câine din rasa chow chow. Ca și în cazul oricărui alt câine, un chow chow trebuie să fie pregătit în mod corespunzător pentru a se alătura familiei. Dar sunt mult mai greu de antrenat decât majoritatea raselor. Și mulți nu sunt echipați cu abilitățile necesare pentru a face față în mod adecvat copiilor.

  7. Toy spaniel englez

  Câinii din această rasă sunt mai mici și mai liniștiți decât mulți alți câini din rasa spaniel, ceea ce îi poate face să pară o alegere atractivă. Deși acești câini sunt, în general, bine temperați și pot fi supuși la mângâieri, sunt, de asemenea, ușor copleșiți de copii și de situațiile stresante pe care aceștia le creează. Câinii din rasa toy spaniel englez
  nu tolerează manipularea brutală. Și chiar dacă au nevoie de multă de companie – ceea ce ar putea suna bine dacă ar fi aproape mereu cineva acasă la tine – ei nu sunt foarte potriviți pentru copii.

  8. Ogarul cenușiu englez

  Ogarii sunt câini calmi, liniștiți și slabi. Sunt cunoscuți ca fiind cea mai rapidă rasă de câini din lume. Dar ei nu sunt întotdeauna o bună partidă pentru familiile cu copii mici. Acești câini preferă pacea și liniștea și s-ar putea să nu facă față într-o gospodărie gălăgioasă. Cei mai mulți rămân nemișcați atunci când sunt provocați sau amenințați. Dar, uneori, ei devin defensivi și protectori cu spațiul lor. Ei au, de asemenea, un instinct puternic de a urmări tot ce fuge (ceea ce ar putea include și copilul tău). Ogarul cenușiu englez este sensibil la stres, din punct de vedere emoțional, și la schimbările din programul său. Deci, o gospodărie agitată ar putea să nu fie cea mai potrivită pentru el. Ogarii au o piele care se crapă cu ușurință, astfel că lovirile accidentale produse de copiii activi, ar putea afecta ambele părți implicate.

  9. Jack Russell terrier

  Jack Russell terrier este un alt câine de talie mică, mai puțin prietenos cu copiii decât ți-ai fi imaginat. Acești terrieri sunt mici și adorabili, dar de obicei se simt mai bine în familiile cu copii mai mari decât în cele cu bebeluși sau copii mici. Asta pentru că un temperament exuberant ca al unui Jack Russell poate să copleșească, cu ușurință, copiii mici. Din fericire, copiii mai mari vor găsi în acest terrier un mare companion de joacă. Deci, dacă te-ai setat pe un Jack Russell terrier, poți aștepta până când copiii tăi sunt suficient de mari pentru a înțelege comportamentul câinelui și pentru a-i aprecia compania. Ei sunt niște câini de familie minunați atunci când sunt crescuți alături de copii.

  10. Pechinez

  Pechinezul este un câine mic care ar putea arăta fascinant alături de copiii mici. Dar acest câine nu este un partener bun pentru un copil mic. Acest lucru se datorează faptului că cei mici se pot purta mai dur cu acest câine mic, în mod neintenționat. Iar pechinezul nu va tolera un astfel de comportament mult timp. De fapt, un pechinez care a fost împins cu piciorul de un copil, chiar într-un gest bine intenționat, se va apăra imediat. Acești câini sunt, de asemenea, posesivi cu jucăriile și mâncarea lor. Și vor foarte multă atenție. Asta înseamnă că pot deveni plini de resentimente pe copiii mici care atrag toată atenția asupra lor.

  11. Rase de câini periculoase – Rottweiler

  Rottweilerii sunt câini extrem de protectori. Sună minunat, dar ar putea să se întoarcă împotriva ta dacă ai copii mici în casă. Un copil care râde și țipă în timp ce se joacă, de exemplu, poate să i se pară unui rottweiler că se află în pericol. Aceasta înseamnă că acești câini ar putea lua măsuri inutile pentru a-ți proteja copilul de un prieten sau de un membru al familiei, iar acest lucru nu se va termina bine. Sunt câini de talie mare și pot fi agitați în adolescență. În plus, rottweilerii pot deveni defensivi în prezența copiilor energici și ar putea chiar să atace un copil care țipă și fuge de el.

  12. Saint Bernard

  Dacă știi ceva despre Saint Bernard, probabil că ești conștient de faptul că sunt câini imenși (care salivează foarte mult). Ei sunt, de obicei, calmi și răbdători. Dar, adesea, nu sunt conștienți de dimensiunile lor. Datorită mărimii lor gigantice, nu sunt potriviți pentru familiile cu copii mici. Orice câine mare poate da, în mod neintenționat, peste un copil – o problemă pe care nu o ai cu un câine mai mic. Puii de Saint Bernard pot fi învățați să fie o parte respectabilă a unei familii umane. Un câine adult din această rasă, care nu este obișnuit să fie manipulat nu va fi prietenos sau potrivit pentru copii. Dar dacă optezi pentru un pui, este important să începi dresajul atunci când câinele este mic și ușor de controlat.

  13. Shih Tzu

  Shih Tzu sunt mici și drăguți, astfel încât ar putea părea o alegere excelentă pentru familiile cu copii mici. Dar nu toată lumea este de acord. Unii crescători de Shih Tzu refuză să vândă pui familiilor cu copii de vârstă preșcolară. Asta pentru că, deși câinilor din această rasă le plac copiii, sunt renumiți pentru că se reped asupra lucrurilor, le place să roadă șireturile de la pantofi și îi pot face chiar și pe cei mai agili adulți să se împiedice.
  Dacă un copil se împiedică și cade peste un pui de Shih Tzu, atât copilul, cât și câinele pot fi răniți. De fapt, de aceea crescătorii de Shih Tzu care vând pui familiilor cu copii mici le spun acestora că micuții trebuie să stea pe podea când se joacă cu cățelul. Temperamentul cățeilor de Shih Tzu poate fi afectat negativ de modul în care copiii mici se joacă. Deci, dacă ești pregătit să iei un Shih Tzu pentru familia ta, ar fi mai înțelept să iei un câine mai în vârstă.

  14. Husky siberian

  Husky siberieni sunt câini robuști și frumoși. Ei sunt însoțitori minunați pentru oamenii activi care iubesc să stea în aer liber. Dar, la fel ca și malamutul de Alaska, husky-ul siberian nu este potrivit pentru familiile cu copii mici. Acești câini se joacă dur, chiar și atunci când sunt mici. Dacă micuțul tău se joacă cu husky și se ia la trântă cu el, câinele se poate năpusti asupra lui în mod accidental și chiar îl poate mușca. Acest câine poate răni neintenționat copiii. Deci, în ciuda temperamentului lor, câinii din această rasă nu sunt tovarăși potriviți pentru copii.

  15. Weimaraner

  Weimararanii sunt câini foarte inteligenți. Ei au nevoie de o pregătire riguroasă și de un proprietar care poate să-i controleze. Câinii din această rasă pot fi tovarăși loiali pentru toată lumea din familia ta. Dacă nu are parte de suficiente exerciții fizice, weimaraner poate deveni prea irascibil pentru a se juca în siguranță cu copiii mici. De fapt, în general, câinii tineri din această rasă nu sunt recomandați pentru gospodăriile cu copii mici din cauza tendinței lor de a sări și de a se juca prea brutal. Dacă dorești ca acest câine să se împrietenească cu copiii tăi, el trebuie crescut împreună cu aceștia.

  Sursa foto: www.cheatsheet.com

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa