Tatuaje și piercinguri pentru copiii noştri? Cum să abordezi situația

Raluca Dumitrică
tatuaje și piercinguri
Vine o vreme când adolescentul tău începe să ia decizii care nu-ți sunt deloc pe plac. Îi ești sau nu alături?

Mai devreme sau mai târziu, vine şi vremea în care copilul vrea sa facă o schimbare de look. Ce părere ai de tatuaje și piercinguri?

Pe când aveam 15 ani, m-a pocnit o dorinţă arzătoare de a-mi face un piercing în nas. Am studiat problema prin tot felul de reviste pentru adolescenţi şi am găsit în oraş un loc în care se putea realiza o astfel de operaţiune. N-am reuşit să îmi prezint cauza foarte convingător în faţa mamei, care n-a fost de acord cu manevra. De aceea, mi-am cumpărat un cercel magnetic de pus în nas. Deşi mama a fost în pragul unui infarct când m-a văzut cu năzdrăvănia gata instalată, panica ei nu s-a putut compara cu panica prin care am trecut eu. La un moment dat, am respirat puternic şi am inhalat magnetul care a ajuns suuuus, în nas. După două zile de certuri domestice, scobit temeinic în nara cu pricina, pentru a recupera magnetul, şi o programare la medicul ORL-ist, minunea s-a produs. În urma unui strănut puternic, magnetul a părăsit incinta călduroasă şi s-a oprit pe covor, eu am renunţat la a-mi face un piercing în nas şi i-am oferit doar urechii stângi bucuria de a găzdui patru cercei punk.

Tatuaje și piercinguri – Ieri e ieri, azi e azi

Deşi atunci n-am înţeles opoziţia mamei, ea însăşi fiind într-o oarecare măsură o reprezentantă a generaţiei Woodstock, astăzi mă pot pune, cumva, în pielea ei. Deja am primit de la fetele mele întrebări referitoare la tatuaje şi piercinguri (găuri în buric), am lipit pe piele abţibilduri şi strasuri pe post de desen permanent, respectiv cercei, sau am realizat mici desene ale unor personaje din filme pe diferite părţi ale corpului lor. Ştiu că decizia fetelor mele de a-şi face piercing sau tatuaje va fi una personală, dar cred că nu strică să le prezint copiilor avantajele şi dezavantajele acestei hotărâri.

Tatuaje și piercinguri, simbolurile starurilor

Un factor decisiv în hotărârea adolescenţilor de a se tatua sau de a-şi face piercing o au vedetele. Adevărate panoplii umblătoare, starurile nu se sfiesc să-şi arate tatuajele şi cerceii din diferite părţi ale corpului, chiar dacă, uneori, acestea sunt poziţionate în zone mult prea intime pentru a fi expuse public. Unul dintre exemplele concrete în acest sens este cântăreaţa şi actriţa Miley Cyrus, care deţine nici mai mult, nici mai puţin de 22 de tatuaje, sub forma unor inscripţii în diferite limbi, simboluri ezoterice sau religioase, şi, poate cel mai proeminent, chipul bunicii sale preferate.

În ceea ce priveşte tatuajele din zone mai puţin vizibile, cântăreaţa Cheryl Cole se poate lăuda cu o astfel de operă de artă pe corp. Este vorba despre un imens tatuaj în formă de trandafiri, care se află pe aproape toată zona sa dorsală, pe fese şi pe o parte din zona coapselor.

Nici piercingul nu este deloc neglijat de staruri, populare în randul vedetelor fiind  piercingurile in lobul urechii, nas, limbă, buric, sprânceană, dar si în sfârcuri, obraji, ceafă sau în zona genitală.

Tatuaje și piercinguri – Să ne amintim că am fost copii!

Deşi de multe ori nu îi înţelegem pe copiii noştri, ar fi bine să ne aducem aminte că şi noi am fost, cândva, de-o vârstă cu ei şi să nu uităm cât de asemantoare unui roller coaster sunt aceste perioade ale pubertăţii şi adolescenţei, ani ai căutării şi ai descoperirii de sine. Din pricina hormonilor, a evoluţiei fizice imprevizibile sau pur şi simplu din cauza neînţelegerii exacte a perioadei de tranziţie de la viaţa de copil la cea de adult, în adolescenţă simţim mai mult ca oricând nevoia de a ne afirma. De aceea aspectul fizic începe să primeze, în timp ce influenţa mass-media sau a anturajului au un mare rol în definirea tânărului individ. Acum este perioada în care se experimentează cele mai multe lucruri în materie de înfăţişare, iar tatuajele, piercing-ul, coafurile rebele şi stilul vestimentar atipic sunt acasă la ele printre adolescenţi.
Misiunea părinţilor nu este aceea de a-i interzice din start copilului să aibă tatuaje și piercinguri, ci de a-i expune obiectiv avantajele şi dezavantajele acestor proceduri, astfel încât decizia pe care acesta o va lua să fie în cunoştinţă de cauză

Tatuaje și piercinguri adolescenți
Ce trebuie să știm despre tatuaje și piercinguri

5 lucruri pe care să le spui copilului tău cu privire la tatuaje și piercinguri

1. Spre deosebire de trendurile vestimentare sau de coafură, tatuajele sunt făcute să dureze mult şi bine. Explică-i copilului că un anumit tatuaj poate fi nepotrivit peste câţiva ani, în mod special în viitoarea traiectorie profesională, aşa că trebuie să analizeze temeinic ce fel de tatuaj îşi va face şi în ce zonă a corpului (spre exemplu, angajaţii companiei Disney nu au voie să aibă tatuaje vizibile).

2. Dacă îl vezi foarte hotărât, spune-i că poate încerca un tatuaj semipermanent, care este realizat cu ajutorul unor pigmenţi diferiţi, ce se estompează treptat, până la dispariţia finală. În ceea ce priveşte piercingul, acesta este mai uşor de gestionat, pentru că, odată scos cercelul, gaura se poate astupa şi pielea îşi revine în majoritatea cazurilor fără probleme.

3. Spune-i că procedura tatuării sau a realizării unui piercing implică riscuri medicale, printre care se numără hepatita B sau virusul HIV. Aceste riscuri pot surveni în cazul în care se apelează la serviciile unor saloane care nu respectă normele de igienă şi nu folosesc instrumentar sterilizat sau de unică folosinţă.

4. Întreabă-l care este motivaţia sa, dacă nu cumva e un lucru pe care vrea să îl facă din imitaţie, dacă simte că tatuajul ori piercingul ar schimba ceva în bine la el sau dacă are impresia că acest lucru le va modifica celor din jur percepţia despre el.

5. Dă-i un timp de gândire de câteva luni sau chiar mai mult, în care va avea ocazia să întoarcă problema pe toate părţile. Dacă este hotărât şi după această perioadă, înseamnă că nu a fost un capriciu de moment. În schimb, dacă renunţă la idee la finalul timpului de reflecţie, atunci e clar că era posibil ca regretele să-l fi napădit mai târziu.

5 lucruri pe care să nu le spui niciodată copilului care îşi doreşte tatuaje și piercinguri

1. Chiar dacă vestea te ia prin surprindere şi nu e tocmai ceea ce te-ai fi aşteptat să îţi zică al tău copil, nu începe cu o interdicţie fermă, dublată de lispa argumentării. Câteva motive care să explice de ce te opui nu strică, dacă nu vrei că puştiul să o taie pe uşă şi să se arunce în primul salon de tatuaje întâlnit.

2. Nu te gândi să-l faci pe copil să se răzgândească dând ca exemplu fel de fel de personaje cu conduită reprobabilă, care au tatuaje și piercinguri. Deşi există destule cazuri de indivizi dubioşi care şi-au ornat corpul cu diferite şi de cele mai multe ori nereuşite desene şi cercei, asta nu înseamnă că există o legătură directă între comportamentul unei persoane şi aspectul său fizic.

3. Uită de replici de genul „pe vremea mea era lumea altfel”, pentru că realitatea este cu totul alta. Şi pe vremea noastră lucrurile erau cam la fel şi, dacă ne întrebăm părinţii, nici ei nu sunt străini de trenduri, bravade sau acte de curaj vestimentar.

4. Pentru a-ţi face un tatuaj este necesar să ai 18 ani împliniţi, iar minorii au nevoie de acordul părinţilor. Asta nu înseamnă că nu există şi saloane care fac tatuaje fără a le cere vreun act de identitate celor care le trec pragul. Totuşi, din moment ce există această regulă, poate ar fi bine ca şi adolescentul să cugete un pic la decizia autorităţilor de a o pune în practică.

5. Nu este de neglijat nici faptul că până la vârsta de 25 de ani corpul este în continuă schimbare şi nu are toate trăsăturile definite. Dar nu crea scenarii macabre, care au în prim plan o eventuală deformare fizică ce se va ivi în urma efectuării tatuajelor sau a piercingului.

Tatuaje și piercinguri – Puţină precauţie

La final, să nu uitaţi că, în cazul în care este vorba despre un minor, atingerea sa de către un adult în zone delicate ale corpului (gândiţi-vă cum ar fi un tatuaj pe coapse, fese, ori un piercing în buric sau în zone inime) este totalmente nepotrivit. De aceea, dacă decizia copilului a fost luată şi este favorabilă tatuajului sau piercingului, însoţiţi-l, în pofida faptului că nu sunteţi deloc împăcaţi cu ideea! Chiar dacă peste ani va privi cu părere de rău în urmă, va reuşi să mai elimine o parte din regrete la gândul că aţi fost alături de el atunci, într-un moment atât de important.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa