Ce efect are violența jucăriilor în dezvoltarea copiilor?
Există o tendință de lungă durată ca părinții să-și trateze copiii de parca s-ar afla într-un vid social, o lume inocentă a copiilor, separată de realitatea de zi cu zi a lumii adulților. Dar atunci când încerci să-ți protejezi copiii de aspectele urâte și provocatoare ale vieții contemporane, chiar și de violența jucăriilor, gândirea aceasta îi va izola pe cei mici într-o minciună.
Un studiu efectuat în Noua Zeelandă făcut public un fapt real: violența jucăriilor, exemplificând prin aceea că jucăriile de tip lego au devenit mai violente la sfârșitul anilor ’70. Dezbaterile cu privire la nivelul de violență al jucăriilor din mass-media nu sunt noi.
Schimbarea valorilor sociale
Criticii jocului de-a războiul tratează frecvent această joacă de parcă s-ar întâmpla într-un vid social, cu puțină considerație față de realitatea înconjurătoare. Valorile sociale și culturale se schimbă de-a lungul timpului și este nesăbuit să credem că jucăriile și joaca celor mici nu vor urma aceste tendințe. Creșterea nivelului de agresivitate al jucăriilor trebuie să fie considerat ca făcând parte dintr-o tendință mai mare din cadrul societății cu privire la desensibilizarea violenței. În zilele noastre, violența este adusă tot mai aproape de casă, prin intensitatea secvențelor video de știri, terorismului, precum și utilizarea fricii de către liderii lumii, pentru a-și susține ideologiile politice.
Atunci când reflectăm asupra tendinței consemnate în studiul de mai sus, factorii economici au fost, de asemenea, luați în considerare. Companiile de jucării vor să scoată pe piață produse comerciale, care să se vândă bine. Acest lucru duce la apariția unor produse care să reflecte tendințele sociale mai mari. Media digitală este liderul evoluțiilor în media non-digitală, acest lucru putând fi observat în cadrul unor branduri precum Lego, Star Wars, Lord of the Rings și Harry Potter. Acestea ne oferă posibilitatea de a observa tendințele îndreptate către scenarii fanteziste, centrate pe învingerea unui rău imaginar.
Jucăriile și mass-media digitală reprezintă, prin urmare, viața socială și politică a timpului din care fac parte, contribuind la climatul geopolitic predominant. Copilăria nu este o bulă a nevinovăției, protejată în mod magic de întreaga lume, ci joacă un rol activ în formarea acesteia.
Putem învăța de la copii?
Ca adulți, trebuie să ne amintim că cei mici nu tratează jucăriile ca pe obiecte statice, suspendate în timp, care sunt făcute pentru a comunica în mod particular mesaje minților pasive. Joaca presupune repetiție și surprize – imitarea lucrurilor pe care le vedem în jurul nostru și experimentarea cu reguli și roluri, precum și admiterea unor alte perspective. Jucăriile nu sunt utilizate în felul în care noi, ca adulți, ne-am imagina.
Diferite studii au arătat faptul că cei mici sunt în măsură să facă o distincție clară între violența simulată și cea reală. În timp ce primul factor poate fi distractiv pentru plăcerea tactilă și captivant, cel din urmă este înțeles ca fiind periculos și de nedorit.
Joaca este un mijloc important, prin care cei mici învață să se descurce cu incertitudinea, evaluarea riscului și dezvoltarea capacității de adaptare. Este corect să le restricționăm formele de joc pe care noi, ca adulți, este posibil să le vedem la suprafață ca fiind supărătoare? Este clar faptul că trebuie să vizualizăm jucăriile într-un context social și cultural mai larg, mai degrabă decât a face un salt rapid și a le condamna ca țap ispășitor al valorilor noastre schimbătoare.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.
Foto: Guliver