Vine al doilea bebe? Cum îl pregătești pe fratele mai mare, înainte și după naștere

Alexandra Constantin
fratii care se joaca

Venirea unui copil pe lume este o mare bucurie, dar poate să fie și dificilă mai ales că este o perioadă de tranziție pentru celălalt copil. Noi îți spunem cum poți să-l pregătești pe fratele mai mare astfel încât acomodarea să fie cât mai ușoară.

Așa îl pregătești pe fratele mai mare: trucuri utile încă din timpul sarcinii

  1. Citește împreună cu copilul mai mare cât mai multe cărți despre bebeluși, despre schimbările care au loc când vin aceștia pe lume, dar și despre rolul fratelui.
  2. Încurajează conexiunea dintre ei prin implicarea copilului mai mare în alegerea numelui pentru bebeluș, la cumpărăturile pentru micuț, dar și la pregătirea camerei unde o să doarmă acesta.
  3. Vrei să-l pregătești pe fratele mai mare pentru venirea pe lumea a celui de-al doilea copil? Atunci mergi cu el la cumpărături și încurajează-l să cumpere un cadou pentru bebeluș, potrivit www.creativechild.com. Împachetați împreună cadoul și spune-i că o să primească și el un dar de la bebeluș după ce o să se nască.
  4. Nu ezita să-l iei pe copilul mai mare cu tine la controalele medicale din timpul sarcinii. El va putea să audă bătăile inimii celui mic și o să-l vadă pe ecranului ecografului. Arată-i încă din timpul sarcinii poze cu bebeluși și povestește-i despre prima dată când va vedea și îl va ține în brațe.
  5. Încearcă să-l faci să fie apropiat de bunică sau de tată, mai ales că va rămâne cu unul dintre ei cât timp tu o să mergi la maternitate. Spune-i pe înțelesul lui din timp despre această perioadă de separare, de faptul că o să te întorci cu bebelușul acasă. Astfel o să știe și copilul mai mare ce o să urmeze.
  6. O altă soluție la care poți apela dacă vrei să-l pregătești pe fratele mai mare este să menții pe cât posibil programul/rutina acestuia în ultimele săptămâni de sarcină. Bine este să știi că nu e indicat ca acum să faci schimbări mari, cum este învățatul la oliță sau mutarea în camera lui. Copilul are nevoie de timp pentru acomodare, iar venirea bebelușului pe lume nu va permite atenția necesară pentru aceste lucruri. Nu uita că prea multe schimbări în același timp pot să fie copleșitoare pentru cel mare.

Așa îl pregătești pe fratele mai mare: ce să faci după nașterea bebelușului

  1. Implică-l pe fratele mai mare cât de mult poți în îngrijirea nou născutului. Pot să apară resentimente față de bebeluș dacă fratele mai mare stă pe margine în timp ce părinții au grijă de micuț.
  2. Nu uita să-i spui cât de des poți copilului mai mare cât de mult îl iubești. Laudă-l și încurajează-l atunci când face lucruri bune sau când se implică în îngrijirea celui mic. ,,Însemni totul pentru mine. Mă bucur mult că bebelușul te are pe tine ca frate/soră. El o să învețe să fie amabil și afectuos de la tine.”
  3. Vrei să-l pregătești pe fratele mai mare pentru venirea pe lume a celui de-al doilea copil? Atunci asigură-te că acesta aude când îi spui bebelușului că are un frate mai mare care este bun și cuminte, dar și că speri ca el să ajungă ca cel mare când o să crească. Metoda ajută ca stima de sine a fratelui mai mare să crească, dar și ca el să ajungă să aibă sentimente față de bebeluș. De asemenea, bine este să spui și față de alte persoane ce frate/soră bună este pentru bebeluș.
  4. Gândește-te că este posibil să urmeze o perioadă de regresie la copilul mai mare. De multe ori acesta poate ajunge să se comporte din nou ca atunci când era mai mic. Important este să nu-l critici în această perioadă, ci să-i arăți cât mai multă afecțiune. Va începe să se comporte normal după ce va trece valul de emoții.
  5. Nu reacționa exagerat când copilul mai mare va începe să facă crize. Este posibil ca el să încerce să-l împingă pe bebeluș sau chiar să fie agresiv cu acesta. Răbdarea și afecțiunea sunt soluțiile care te pot ajuta în astfel de situații. Ai grijă și de nou născut, dar te asiguri și că fratele mai mare nu ajunge să aibă sentimente negative față de acesta.
  6. Gândește-te la activități pe care fratele mai mare să le facă cu tatăl sau cu bunica în timp ce tu ai grijă de bebeluș. Mergi cu el la magazin și cumpără-i jocuri care să-i atragă atenția și care pot să-l țină ocupat.
  7. Încearcă să menții legătura afectivă cu copilul mai mare și petrece timp doar cu el cât de des poți.
  8. Nu te descuraja dacă observi că fratele mai mare nu reușește să se acomodeze rapid cu noua schimbare. Fiecare copil are nevoie de un interval de timp diferit pentru a se adapta la situații noi. Este bine să-ți păstrezi optimismul, să-i amintești cât de des poți că-l iubești și că el rămâne la fel de important pentru tine chiar dacă a apărut pe lume și bebelușul.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa