Viața cu un copil tocilar. Cum îl îndrumi și cum îl ajuți să facă față șicanelor

Iulia Mirică
tocilar

Să ai un copil etichetat drept ”tocilar” nu e doar motiv de mândrie, ci și o provocare. De cele mai multe ori, puștii pasionați de studiu și cu preocupări diferite față de restul sunt ironizați de colegii lor. Iar tu, ca părinte, trebuie să îl înveți să facă față răutăților celor din jur, scrie scarymommy.com.

Este important să îl protejezi pe cel mic și să îl ajuți să realizeze că nu trebuie să renunțe la cine este doar pentru că este intimidat de copiii care nu au aceleași pasiuni. precum el. Iată câteva sfaturi pentru a gestiona cum trebuie această provocare.

1. Vorbește-i despre eșec și de ce nu te superi dacă dă greș

Eșecul nu este confortabil pentru o persoană care are tendințe perfecționiste. Așa că trebuie să vorbești despre eșec, nu să îl ascunzi. De asemenea, îi poți explica celui mic modul în care eșecul te ajută să ajungi la succes și că, dacă nu dai greș din când în când, înseamnă că nu ai încercat chiar toate variantele care ar fi putut să aducă succesul.

2. Amintește-ți că, în curând, el va fi adolescent

Faptul că ești mama unui copil cuminte, etichetat drept ”tocilar”, te face să crezi că puștiul tău va fi probabil cel care va conduce mașina după ce prietenii lui au băut la o petrecere. Ceea ce nu este un lucru rău. De asemenea, nu va trebui să-ți faci griji că rămâne corijent la vreo materie sau că-ți ascunde vreodată carnetul de note.

3. Ajută-l dacă vrea să fie ajutat

S-ar putea ca, la un moment dat, puștiul tău să vină la tine cu o problemă. Fie că este vorba de vreo dragoste neîmpărtășită, sau de faptul că nu se poate integra în colectivul clasei, ascultă-l și oferă-i sprijinul de fiecare dată când are nevoie de el.

4. Oferă-i sprijinul întregii familii

Dacă se simte vreodată prost din cauza unui lucru pe care i l-au spus ceilalți copii, consolează-l și dă-i exemple din copilăria ta sau a partenerului și spune-i care este modul în care ați reușit să treceți peste acea problemă. Și, mai ales, fă-l să-și dea seama că, fiind perseverent și adunând atât de multe informații din domenii diverse, va putea muta munții din loc.

5. Lasă-l să încalce regulile câteodată

Când vine vorba de un copil tocilar, s-ar putea chiar să trebuiască să-l rogi să încalce unele reguli. Dar nu totul se rezumă la cumințenie și la a le face pe plac altora. Cine spune că nu poate să iasă desculț pe afară sau să întârzie puțin peste ora la care trebuia să vină acasă, dacă s-a distrat cu prietenii?

6. Spune-i că a lucrat mult ca să ajungă unde e, nu e doar deștept.

Trebuie să-l faci pe cel mic să înțeleagă că este o ființă care evoluează și că trebuie să lucreze mult pentru ceea ce vrea în viață.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa