Vrei un copil cu limbaj bogat? Închide televizorul!

TOTUL DESPRE MAME
limbajul copiilor

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a-l ajuta pe cel mic să își îmbogățească vocabularul este să închizi televizorul, scrie realsimple.com. Când îți propui să colorezi cu copilul tău sau să-i citește o poveste, ideal ar fi să elimini zgomotele de fond. Un studiu recent sugerează că sunetele de fundal îi distrag atenția micuțului, îngreunând astfel procesul de învățare a cuvintelor noi.

Acest studiu le propune părinților să se gândească de două ori înainte să lase televizorul sau radioul să funcționeze în timp ce ei sunt acasă cu copiii, subliniază autoarea Brianna McMillan, absolventă a Universității Wisconsin-Madison. „În zilele noastre, televizorul și radioul au devenit prezențe constante în casele noastre. Deși sunt de părere că micuții nu trebuie să crească într-un mediu lipsit de sunete, cred că reducerea zgomotelor ar fi de folos în dezvoltarea vocabularului lor”.

Studiul pe care l-a efectual McMillan cuprinde 106 bebeluși cu vârste cuprinse în 22 și 30 de luni. Cercetătorii le-au spus copiilor numele unor obiecte nefamiliare, după care i-au testat prin trei experimente diferite, ca să vadă dacă recunosc obiectele sau dacă le pot pronunța numele.

În primele două experimente, atât cei mici, cât și cei mai mari au reținut și învățat mai ușor numele obiectelor dacă nu au existat zgomote de fundal. În cel de-al treilea experiment, bebelușii mai mari care au stat într-un mediu zgomotos au reținut mai ușor numai cuvintele pe care le auziseră anterior în liniște.

Așa s-a demonstrat că folosirea unor cuvinte noi într-un mediu liniștit îi poate ajuta pe micuți să învețe acele cuvinte mai târziu, chiar dacă sunt distrași de diferite zgomote, arată Jenny Saffran, co-autoarea studiului.

În ultimii ani, experții i-au încurajat pe părinții să vorbească regulat cu copiii lor pentru a le dezvolta vocabularul, spune McMillan. Și, deși acest lucru este important, McMillan crede că e la fel de important mediul în care se desfășoară aceste conversații.

„Cred că studiul meu demonstrează că micuții sunt foarte dispuși să învețe cuvinte noi, dar progresele lor depind de foarte mult de mediul în care trăiesc și învață. Pe lângă încurajarea părinților de a-și ajuta copiii să-și dezvolte vocabularul, este vital ca ei să rețină că mediul în trăiește micuțul este la foarte important”, încheie Brianna McMillan.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa