”Te urăsc, mami!” Ce-ți transmite de fapt copilul cu această replică?

TOTUL DESPRE MAME
te urăsc, mami

”Te urăsc, mami!”,  ”Ești cea mai rea mamă din lume!”, ”Nu mai sunt prietena ta!”, ”Nu vreau să te mai văd niciodată!”. Să nu vă așteptați să auziți astfel de replici doar la adolescență! Pentru că și puștii de trei- patru ani vă pot ”ataca” cu astfel de vorbe tăioase.

Specialiștii de la handinhandparenting.org recomandă ca, atunci când copilul te face cu ou și cu oțet, să tragi aer în piept şi, în primul rând, să asculţi.

Copiii simt ura ca rezultat al sentimentelor de teamă sau de singurătate. Când sunt mici, nu pot înțelege tot ceea ce se întâmplă în jurul lor și au un control minim asupra propriilor persoane. Când noi, ca adulți, nu le putem ghici gândurile şi nu-i putem consola, ei încearcă să scape de sentimentele apăsătoare fie prin vorbe dure, fie prin manifestări iraţionale. Dacă noi, în mod automat, îi oprim atunci când încep să refuleze, sentimentele lor apăsătoare cresc în intensitate.

Ana Maria Draguţă: Cu cât e mai mult stres în viaţa copiilor, cu atât mai mare e nevoia de a plânge

Pentru a-l ajuta să-și strige toată furia, tot ceea ce trebuie să faci, în primă fază, este să-i rămâi alături și să îi permiți să se exprime exact așa cum poate. Rămâi atentă la mesajele lui și stabilește un nivel ridicat de conectare cu copilul. În sufletul lui, își dorește cu disperare să-ți transmită că, într-un anumit moment, s-a simțit izolat, trist, neputincios. Rămâi alături de el și vei vedea cum va scoate toată suferința la suprafață.

Greșelile frecvente pe care le fac părinții în astfel de situații sunt următoarele: îi trimit pe copii în camera lor, le retrag un privilegiu, le țin o predică despre faptul că i-au supărat părinții. Iar în felul acesta, sentimentele grele care îi apasă pe cei mici rămân acolo, ascunse și, cel mai probabil, vor răbufni altă dată.

Crizele copiilor -cauze şi soluţii de gestionare

Un copil care simte ură are nevoie să afle de la tine următoarele:

  • Că ești acolo pentru el și nu ai de gând să pleci nicăieri
  • Că îți dorești ca lui să-i fie bine
  • Că vezi că îi este greu să se afle în această situație
  • Că vei fi alături de el pe toată perioada suferinței lui
  • Că îți pasă de sentimentele lui, indiferent care sunt acelea
  • Că lucrurile se vor îndrepta, iar ziua de azi poate fi una bună
  • Că vrei să îi fi alături chiar și atunci când nu îi este bine

Poate că nu vei putea reacționa cu atât de multă empatie de fiecare dată când copilul răbufnește. Este în regulă. Este clar că nu îți dorești să fii indiferentă față de sentimentele celui mic și că nu vrei să îi transmiți mesajul că nu îți pasă de emoțiile lui puternice. Dacă simți, la rândul tău, că ești copleșită și că riști să te pierzi cu firea, ascultă-l, lasă-l să se descarce și discutați mai târziu, când vă veți simți amândoi mai bine.

Dacă vrei să citeşti mai multe despre cum să îţi creşti copilul cu blândeţe, îţi recomandăm cartea Copii crescuţi cu blândeţe. Cum să ne creştem copiii lăsându-ne îndrumaţi de ei

Dacă ți s-a părut util acest articol despre cum să comunici atunci când copilul nu te ascultă, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa