Socializarea cu alți părinți. Cum să o faci chiar dacă nu vrei neapărat?

Cristina Călin, redactor
socializarea cu parintii

Una dintre abilitățile pe care trebuie să le dezvoltăm atunci când suntem părinți este socializarea. Fie că vrem sau nu, vom fi puși în situația de a discuta cu alți părinți, de a colabora cu ei, fie că ne plac sau nu. Potrivit theguardian.com, putem socializa fără să avem dureri de cap respectând câteva reguli.

Cum am învățat să trăiesc cu anxietatea socială

Fii pregătită! Perioada sarcinii poate fi una foarte vulnerabilă mai ales dacă dai peste tot felul de ”știe-tot” care țin să-ți explice ce/cum/când să faci diverse lucruri. Zâmbește-le și data viitoare evită-i! Nu te ajută cu nimic să auzi povești despre nașteri de 36 de ore, despre dureri de sâni îngrozitoare date de alăptat!

Identifică fiecare categorie de mămici! Dacă mergi în grupuri de mămici, vei observa că fiecare are câte o competență. Una sigur știe totul despre fertilizare, alta despre alăptat, alta despre vaccinuri. Poate cunoștințele lor îți vor fi folositoare la un moment dat, așa că zâmbește-le frumos și treci mai departe.

A început școala! De ce se bucură mamele?

Nu face comparații! Dacă ești la prima sarcină, vei afla cu stupoare că a fi părinte este unul dintre cele mai competitive sporturi. Practic se face un concurs pentru orice: primul cuvânt scos de copil, prima dată când a mers, cat mănâncă, cât doarme. Cu cât cresc, cu atât probele sunt mai diverse. Singura cale să scapi din acest cerc este să faci un pic de haz, astfel încât persoana cu care discuți să își dea seama că nu vrei să participi la nicio competiție.

Fă-te plăcută! Nu te lăsa implicată în bârfe, oricât ar fi de tentant. Dacă persoana despre care se discută în termeni nu tocmai prietenoși nu îți place nici ție, mai bine nu intra în discuție.

Nu te implica în prea multe! Nu trebuie să fii nici cea arătată cu degetul că nu se implică în nicio activitate de la școală sau de la grădiniță, dar nici să fii cea care participă la toate. Hotărăște tu singură cât timp vrei să acorzi, fără să te simți prost că refuzi educatoarea sau învățătoarea. Nu trebuie să dai prea multe explicații. Un simplu, ”nu pot” este suficient.

Vocea ta: Știţi ce ar mai trebui să înveţe copiii noştri la şcoală?

Fiecare cu viziunea lui de parenting

Casa ta, regulile tale. Atunci când primești copii în vizită, asigură-te că le comunici încă de la venire care sunt regulile pe care trebuie să le respecte. Ca să eviți problemele, indicat ar fi ca întâlnirile de joacă de la tine de acasă să aibă loc în afara orelor de masă ca să nu te trezești că toți vor să mănânce la televizor pe canapeaua pe care tocmai ai curățat-o. Regulile trebuie comunicate și celorlați părinți, astfel încât să nu existe discuții.

Casa lor, regulile lor. Atunci când copilul tău merge în vizită, nu interveni. Dacă părintele care v-a invitat nu are nimic împotriva ca toată gașca să sară în pat, nu fi tu cea care le strică distracția doar pentru că la tine acasă este total interzis.

Serbarea de Crăciun – petrecere pentru copii sau coșmar pentru părinți?

Disciplină în mai multe feluri. Când copiii sunt adolescenți este greu de acceptat pentru unii dintre noi că există părinți care le cumpără prezervative, că fumează împreună cu ei, că acceptă că ei beau un pahar de bere din când în când. Înainte de a merge să le ții o prelegere despre valori și pericole, discută cu copilul tău și explică-i motivele pentru care tu nu ești de acord cu acest tip de comportament. Și dacă alegi totuși să discuți și cu părinții mai libertini, fă-o cu tact.

Socializare selectivă. Când ai copii, apar tot felul de situații în care trebuie să socializezi. Dacă prin parcuri te poți așeza pe o bancă mai retrasă, când copilul intră în colectivitate este un pic mai complicat. Dacă vrei să scapi de persoane pe care nu le prea agreezi, atunci implică-te în joaca cu copiii și vei scăpa de socializare fără să pari sociopată.

Un părinte traumatizat poate fi un părinte bun?

Acceptă că și tu poți greși. Cu toții devenim un pic mai sensibili atunci când devenim părinți. Cu toate acestea, este bine să avem lângă noi prieteni, chiar dacă nu împărtăşim aceleași valori și nu avem același stil de creștere a copiilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa