Copiii sunt stresați, pare aproape incredibil. Și chiar dacă e greu de crezut, acest lucru se întâmplă.
Ce îi poate ajuta? Printre altele și jocurile care îi ajută să trăiască mai conștient si mai relaxat. În cartea Copilul conștient găsiți mai multe detalii despre astfel de jocuri și tehnici.
Copiii sunt stresaţi – au și ei problemele lor
Da, într-adevăr, copiii nu trebuie să plătească facturi, să gătească cina sau să conducă. N-au şedinţe, nu caută locuri de parcare şi n-au niciun credit la bancă. Însă viaţa lor nu este atât de senină şi de lipsită de griji cum îşi imaginează adulţii. Au şi ei problemele lor, iar dacă frustrările şi dezamăgirile celor mici încep să se acumuleze, aceştia ar putea să înceapă să îşi facă griji. Copiii sunt stresați și ei.
Este natural pentru copii să îşi facă griji din când în când, dar, în funcţie de diferenţele de personalitate şi de temperament, unii ar putea fi mai îngrijoraţi şi mai stresaţi decât alţii.
Din fericire, părinţii îi pot ajuta pe copii să îşi gestioneze grijile şi problemele de zi cu zi. Copiii care ajung să facă faţă cu succes micilor probleme cu care se confruntă îşi dezvoltă optimismul şi încrederea că vor putea să reuşească şi mai târziu în viaţă, indiferent de cât de mari vor fi provocările cu care se vor confrunta.
Copiii sunt stresați. De ce?
Grijile celor mici sunt de obicei direct proporţionale cu vârsta şi cu stadiul lor de dezvoltare.
Copiii şi preadolescenţii, în general, îşi fac griji cu privire la note, lucrări de control, corpurile lor aflate în transformare, integrarea printre cei de vârsta lor, performanţele la sport. S-ar putea simţi presaţi şi în funcţie de cercurile în care se învârt, dacă sunt sau nu populari sau luaţi în râs de alţi colegi.
Din cauza faptului că încep să se simtă o parte a lumii care îi înconjoară, preadolescenţii pot fi îngrijoraţi cu privire la evenimentele şi problemele de care aud la televizor sau la şcoală. Aspecte precum războaiele, poluarea, încălzirea globală, animalele pe cale de dispariţie, dezastrele naturale – toate pot reprezenta, într-un punct, motive de îngrijorare.
Copiii sunt stresați. Cum îi ajutăm să îşi gestioneze grijile?
Pentru a-i ajuta pe copii să îşi gestioneze grijile ar trebui:
Să afli ce e în mintea lor. Să fii disponibil şi în permanenţă la curent cu ce se întâmplă la şcoală şi cu prietenii şi colegii lor. Fă-ţi timp pentru a-i întreba cum le merge şi cum mai stau lucrurile în lumea lor. Pe măsură ce îi asculţi, asigură-te că îi întrebi şi ce gândesc şi ce simt în legătură cu ce li se întâmplă.
În cazul în care copilul tău pare să fie îngrijorat de ceva, încearcă să afli toate amănuntele problemei.
Încurajează-i pe cei mici să pună în cuvinte tot ce îi deranjează. Cere-le detalii şi ascultă-i cu atenţie. Uneori, numai să împărtăşească întâmplările cu cineva îi poate face să se simtă mai bine.
Arată că îţi pasă şi că înţelegi. Copilul tău se va simţi sprijinit şi înţeles dacă va vedea că îţi pasă de ce i se întâmplă. Comentariile liniştitoare pot ajuta, dar, de obicei, numai după ce ai ascultat tot ce are copilul de spus. Spune-i că ai înţeles cum se simte şi în ce constă problema.
Asigură-te că îţi sunt povestite şi lucrurile optimiste. Acordă timp să asculţi şi lucrurile bune care li se întâmplă copiilor. Bucură-te alături de ei de realizările şi experienţele lor pozitive.
Îndrumă copiii către soluţii. Poţi ajuta la diminuarea grijilor copiilor dacă îi înveţi cum să gestioneze constructiv situaţiile dificile. Când copilul are o problemă, oferă-te să îl ajuţi să găsiţi o soluţie împreună. Dacă micuţul tău este îngrijorat în legătură cu un test la matematică, de exemplu, oferă-te să îl ajuţi să înveţe, iar grijile lui se vor diminua.
În cele mai multe situaţii, rezistă tentaţiei de a rezolva problemele copilului. Caută, în schimb, să găsiţi împreună soluţiile posibile. Rezolvă problemele cu copiii, nu pentru ei. Asumându-şi un rol activ, copiii învaţă cum să abordeze o problemă pe cont propriu.
Fii alături de copilul tău!
Păstrează lucrurile în perspectivă. Copiii sunt stresați cu privire la anumite lucruri care au avut deja loc. În astfel de cazuri, părinţii pot oferi o perspectivă largă asupra imaginii de ansamblu. Poate fiica ta s-a ales cu o tunsoare urâtă care a făcut-o să plângă. Spune-i că înţelegi cât de supărată se simte şi reaminteşte-i că părul va creşte repede. Dacă fiul tău este îngrijorat că la ultimul meci de fotbal n-a dat niciun gol, spune-i că va avea şi alte ocazii să se facă remarcat de colegi şi prieteni.
Fără a minimiza sentimentele unui copil, subliniază faptul că multe probleme sunt temporare şi rezolvabile, că vor fi zile mai bune şi alte ocazii pentru a încerca din nou.
Să-i ajuţi pe copii să păstreze o perspectivă de ansamblu asupra problemelor le poate diminua îngrijorarea şi contribuie la dezvoltarea încrederii şi optimismului pe temern lung.
Fă o diferenţă. Uneori, copiii îşi fac griji cu privire la probleme majore – cum ar fi războiul sau încălzirea globală – despre care aud la şcoală sau la ştiri. Părinţii îi pot ajuta discutând cu ei aceste probleme, oferindu-le informaţii exacte, precum şi corectându-le orice idei preconcepute ar putea avea. Încearcă să îi linişteşti pe cei mici spunându-le că adulţii se străduiesc să rezolve problemele pentru a le oferi lor cât mai multă siguranţă.
Învață-ți copilul să gestioneze stresul
Fii conştientă de faptul că reacţia ta la evenimente globale îi afectează, de asemenea, pe copii. Dacă îţi exprimi furia şi stresul cu privire la un eveniment mondial asupra căruia nu ai niciun control, copiii vor reacţiona, cel mai probabil, la fel ca tine. Dacă, însă, îţi exprimi îngrijorarea, abordând proactiv problema şi având o atitudine pozitivă, copiii tăi se vor simţi mult mai optimişti şi încrezători să facă acelaşi lucru.
Oferă consolare. Uneori, când copiii sunt stresați, de cele mai multe ori au nevoie de consolările părinţilor. Acestea pot veni îmbrăcate în forma unor îmbrăţişări sau cuvinte calde. Îi ajută să ştie că, indiferent de ce se întâmplă, ei sunt iubiţi şi sprijiniţi de mama şi de tata.
Fii un model bun de urmat. Uneori, copiii au nevoie să înveţe de la părinţi cum să depăşească grijile. Aici ajută să ştii tu însăţi când anume trebuie să renunţi la o problemă, să treci peste o situaţie dificilă, şi să le redirecţionezi şi lor energia în acest sens pentru că, după cum bine ştim, cele mai importante lecţii pe care copiii le învaţă sunt cele pe care li le predau în mod activ părinţii. Modul în care reacţionezi tu însăţi la griji şi stres reprezintă un model pentru cei mici.
Caută întotdeauna partea plină a paharului şi arată-le copiilor că orice situaţie poate fi gestionată cu calm.
Ce îi poate ajuta? Printre altele și jocurile care îi ajută să trăiască mai conștient si mai relaxat. În cartea Copilul conștient găsiți mai multe detalii despre astfel de jocuri și tehnici.