Vrei un copil cooperant? Regula de aur: Acordă-i atenție!

Iulia Mirică
copiii la munca

Mulți părinți ajung să realizeze, la un moment, dat, că fiul sau fiica lor au un comportament scăpat de sub control. Copleșiți de treburile zilnice, părinților le este greu să înțeleagă unde greșesc și să restabilească o relație frumoasă cu cei mici.

Știm că vrei să îți faci treaba de mămică perfect, pentru a crește adultul bun, generos și fericit, iar aceste sfaturi pentru un comportament mai bun te pot ajuta să faci asta.

1. Investește timp în cel mic!

De departe, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a îmbunătăți comportamentul celui mic este de a petrece timp cu el în mod individual, în fiecare zi, oferindu-i atenție pozitivă și conexiune emoțională. În cazul în care nu are parte de atenția pozitivă, copilul va căuta atenția într-un mod negativ. Rezervă-ți 10-15 minute pe zi pentru cel mic și vei vedea o îmbunătățire aproape imediat.

2. Fii serioasă când vine vorba de somn!

Gândește-te cum te simți atunci când ești obosită- irascibilă, iritabilă, iar stomacul și capul te dor. Este la fel și pentru copii. Dacă piticul tău are un deficit de somn, încearcă să muți ora de culcare cu 10 minute mai devreme, o dată la câteva nopți. Un copil bine odihnit este un copil care se comportă bine și funcționează mai bine pe tot parcursul zilei, inclusiv la școală.

3. Concentrează-te pe rutină!

Copiii dau rezultate mai bune atunci când se concentrează pe rutine, așa că stabilește rutine clar definite pentru momentele cele mai dificile ale zilei, cum ar fi dimineața, după școală, la ora mesei și la culcare. Lasă-l pe cel mic să decidă cum va decurge rutina (se îmbracă sau se spală pe dinți mai întâi?) Pentru copiii mai mici, scrie ordinea rutinei folosind imagini sau cuvinte și atârnă-le undeva unde le poate vedea în fiecare zi.

4. Toată lumea participă la treburile gospodărești

Pentru un comportament mai bun, copiii trebuie să înțeleagă că toată lumea trebuie să contribuie pentru a face lucrurile de acasă să meargă ușor. Toți copiii, de la cei mici la adolescenți, ar trebui să se implice în treburile casnice, în funcție de vârstă. Acest lucru unește familia și cei mici câștigă deprinderi de viață esențiale.

5. Încurajează copiii să rezolve problemele!

Atunci când părinții intervin într-o ceartă dintre copii și determină cine este de vină și ce pedeapsă primește, înrăutățesc lucrurile. Copiii văd un câștigător și un pierzător, acest lucru ducând mai departe rivalitatea dintre frați. Dacă îi încurajezi însă să găsească o soluție la problemă pe cont propriu, vei reuși să le modelezi atitudinea de adult din viitor, când vor putea să rezolve singuri conflictele.

6. Simplifică regulile de familie!

Poate fi dificil pentru un copil să urmeze un set de reguli. În cazul în care ai undeva la 50 de reguli, mai taie din cele care nu sunt foarte importante. Determină o consecință pentru fiecare regulă, astfel încât să fie clară pentru cel mic și nu da înapoi.

7. Renunță la pedepse!

Practic, fiecare părinte a încercat să pedepsească sau să corecteze un comportament prin punerea situației pe pauză, dar de cele mai multe ori nu a funcționat. Așa că, dacă cel mic stă la colț, nu învață cum să ia decizii mai bune în viață. Ai putea să te concentrezi pe formarea comportamentului copilului tău și nu pe pedeapsa aplicată.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa