Vremurile se schimbă, educația primită de noi e diferită de cea de care au nevoie copiii noștri și e firesc să căutăm în jur cele mai potrivite sfaturi pentru părinți în educarea copiilor. Cu atât mai mult cu cât, la grădiniță și la școală, mulți sunt catalogați ca leneși sau narcisiști.
Ca părinte de copil mic, putem fi speriați de faptul că educația pe care o dăm copiilor ar putea da greș. Și un alt lucru care ne împovărează este acela că suntem judecați tot timpul, scriu cei de la lovewhatmatters.com.
Ar trebui să ştiţi că schimbarea începe cu un părinte şi un copil. Aveţi șansa de a construi fundația de care cel mic are nevoie, iar aceasta înseamnă generozitate, responsabilitate, apreciere, căldură, bunătate, empatia, iar toate astea încep în primii ani de viaţă.
12 sfaturi pentru părinți în educarea copiilor
1. Limite ferme
E greu să impui limite copiilor şi să le menţii. Mai ales când copiii se revoltă, ţipă sau îți aruncă un „28te urăsc”. Depinde de limite, dar, în general durează o vreme până copilul se obişnuieşte. Când începe să protesteze mai puţin, copilul evoluează înspre acceptare. Dacă limita e un zid şi nu o uşă care uneori se deschide confuzând copilul, el va accepta la un moment dat limitele. Lumea e un loc haotic, iar limitele ajută copilul să nu se simtă pedepsit, ci să simtă că reuşeşte.
2. Rutina
Puteţi folosi cartonaşe pe care scrieţi activităţile de rutină ce vor avea loc în decursul unei zile. Îi ajută să se relaxeze, pentru că ştiu la ce să se aştepte la prânz sau seara şi nu mai sunt încordaţi. Aveţi un copil încăpăţânat? Şi mai bine. Rutina îi lasă pe copii să simtă că ei controlează lucrurile.
3. Ora de culcare
Somnul este cel mai important lucru pentru dezvoltarea creierului. Ne ajută să procesăm întâmplările zile şi să le sedimentăm. Creierele copiilor sunt într-o continuă dezvoltare şi creează noi legături, așa că este esențial să doarmă suficient.
4. Empatia
De ce au nevoie copiii ca să aibă succes? Răspunsul ne-ar putea surprinde: de empatie. E ceea ce ne permite să ne punem în locul altora. Iar cele mai noi studii arată că gradul de empatie prezice succesul viitor al unui copil. Deşi copiilor ar trebui să le pese, ei nu se nasc empatici, este un comportament învăţat. Empatia promovează bunătatea, comportamentul social, curajul moral, este un antidot la bullying, agresiune şi rasism. ”De aceea, Forbes îndeamnă companiile să adopte o perspectivă empatică pentru că face parte din ingredientele esenţiale pentru succes şi performanţă” spune Dr. Michele Borba, psiholog şi expert în parenting.
5. Îmbrăţişările
Asta crede Dr Virginia Satir, un teraput de familie. ”Avem nevoie de 4 îmbrăţişări zilnic ca să supravieţuim, avem nevoie de 8 ca să fim în formă, avem nevoie de 12 ca să prosperăm ca fiinţe”. Îmbrăţişările eliberează oxitocină, care este hormonul dragostei, cu efecte importante în organism. Unul dintre ele este stimularea creşterii. Studiile arată că îmbrăţişările cresc nivelul de oxitocină şi reglează nivelul insulinei.
6. Părinţi jucăuşi
Copiii nu ştiu să spună ”am avut o zi grea, putem să vorbim sau să ne jucăm împreună? Însă dau semnale că au nevoie să le fim aproape. Pentru că zilele noastre sunt pline de stres, obligaţii, muncă, fără să ne dăm seama ne deconectăm de copii. Joaca ar trebui să fie munca rezervată copiilor şi, ca să fim pe aceeaşi lungime de undă cu ei, trebuie să ne jucăm. Să lăsăm telefoanele şi să observăm cum copiii au nevoie de noi. Tot ce ne oferă online-ul va fi tot acolo şi peste ani, copiii noștri au acum nevoie de noi.
7. Joaca afară
Jocul activ prin mişcare, mai ales afară, îmbunătăţeşte totul, de la creativitate la rezultate academice şi stabilitate emoţională. Copiii care nu petrec suficient timp afară vor avea probleme emoţionale, vor plânge din orice.
8. Responsabilităţi casnice
Şi copiii trebuie să aibă responsabilităţi în casă. Copiii care îndeplinesc sarcini casnice au mai mare încredere în forţele proprii, sunt mai responsabili, fac faţă mai bine la frustrare şi au rezultate şcolare mai bune.
9. Expunere moderată la tehnologie
Pentru ca rețeaua neuronală să se dezvolte normal în timpul perioadelor critice, un copil are nevoie de stimuli din mediu. Studiile arată că stimulii de care are nevoie copilul nu vin de la ecrane. Când copilul petrece prea mult timp în faţa ecranelor, dezvoltarea poate încetini.
10. Experienţe, nu lucruri
„Copiii cer mai puţine lucruri şi au nevoie de experienţe, iar când creştem ne amintim de experienţe, şi nu de lucruri primite. Ne amintim de pietrele aruncate în lac sau de castele de nisip. Cele mai multe experienţe nu sunt costisitoare: un picnic în parc, desene pe asfalt, un meci de fotbal, totul e să fiţi împreună. Copiii au nevoie să petreacă timp de calitate cu părinţii.
11. Lectura
Unul din cele mai importante lucruri pe care le poate face un părinte este să îi citească poveşti copilului. Trebuie început înainte să vorbească şi să continuaţi până când vor citi singuri. Studiile arată că acei copii cărora li se citeşte sunt mai ataşaţi de părinţi, vor iubi lectura şi vor fi empatici.
12. Muzica
Știinţa a arătat că atunci când copiii ascultă muzică, creierul începe să proceseze sunete pe care până atunci nu le percepea. Iar asta ajută la dezvoltarea neurologică, inclusiv cea a cogniţiei, care va duce la rezultate şcolare bune.
Când aveți dubii și vi se pare că nu vedeți luminița de la capătul tunelului, apelați la sfaturile specialiștilor. Iar cel mai bun autor care vă poate ghida prin hățișul complicat al parentingului este Alfie Kohn, care reușește să demonteze miturile din jurul educației tradiționale și să traseze direcții noi, bazate pe respect, în educarea copiilor.
Citește și cărțile lui Alfie Kohn, disponibile AICI.