Semnele pubertății la fete și băieți. 10 manifestări și sfaturi utile

Geta Roman, director editorial

Semnele pubertății apar când creierul declanșează producerea de hormoni sexuali. Deși schimbările fizice urmează un tipar previzibil, fiecare copil se dezvoltă în propriul ritm. Pubertatea de obicei începe mai devreme la fete decât la băieți. Pentru majoritatea fetelor, pubertatea începe în jurul vârstei de 11 ani. Pentru băieți pubertatea începe între 10 și 14 ani, media fiind pe la 12.

În cartea Educația sexuală pentru adolescenți – Ghid pentru părințiAl Vernacchio îți arată cum să vorbești ca adolescentul tău să te asculte. Și ce să îi spui despre un subiect atât de important precum educația sexuală. 

Mai jos, detaliem semnele care vă anunță că micuțul/a a intrat la pubertate. În anumite cazuri, semnele apar mult mai devreme sau mult mai târziu.

  1. Apariția sânilor poate semnaliza pubertatea

Creșterea sânilor este în general primul semn de pubertate pe care fetele îl observă. Mai întâi, se formează mici umflături sub sfârcuri. Pot fi dureroase, dar durerea trece pe măsură ce sânii cresc și își schimbă forma în anii următori. Pe măsură ce cresc, nu e ceva neobișnuit ca unul dintre sâni să se dezvolte mai încet decât celălalt. Băieții de asemenea pot prezenta mici umflături pe piept, dar acestea tind să dispară într-un an, doi.

2. Semnele pubertății. Băieții au schimbări la nivel genital

Primul semn de pubertate la băieți este mai subtil – o creștere a mărimii testiculelor. Cam un an mai târziu, încep să crească penisul și scrotul. În timpul unei erecții, treaz sau în timpul somnului, pot avea loc eliberări de lichid seminal.

3. Creșterea părului la pubertate

După ce sânii și testiculele încep să crească, și părul de pe corp începe să crească și firele devin mai groase. Atât fetelor cât și băieților începe să le crească păr la subsuori și în zonele pubiene, în jurul organelor genitale. Băieților poate să le apară și păr facial sau pe piept.

4. Semnele pubertății. Acneea, un alt semn timpuriu de pubertate

O ușoară acnee poate fi normală la începutul pubertății. Nivelul ridicat de hormoni cu care debutează pubertatea poate declanșa o erupție de acnee. Pe parcursul pubertății glandele sebacee sunt mai active și probabil copilul și transpiră mai mult. Păstrarea unui ten și corp curate pot ajuta, dar dacă acneea vă îngrijorează, consultați doctorul. Există tratament medicamentos.

Pubertatea precoce. Un fenomen deloc rar astazi

5. Stadiile târzii de pubertate la fete

Cam la un an după debutul pubertății, fetele au un puseu de creștere. Fetele cresc mai înalte, cu șolduri mai late și sâni mai mari. Încep să depună grăsime pe burtă, fese și picioare. Fetele ating de obicei vârsta de adult încă din anii adolescenței.

6. Puseu de creștere: de la băieți la bărbați

Vârful de creștere pentru băieți apare mai târziu decât la fete. Începe cam la șase luni după creșterea părului pubian. Când se întâmplă, umerii băiatului devin mai mari și mai lați, iar el crește mai înalt. Forma feței devine mai puțin rotundă și mai mult de adult. Depinde când a început pubertatea, dar s-ar putea ca el să nu atingă înălțimea de adult până în ultimii ani de adolescență sau chiar la vârsta de douăzeci și ceva de ani.

7. Primul ciclu menstrual: sfârșitul pubertății

Fetele au de obicei primul ciclu undeva între vârsta de zece și șaisprezece ani (cam la doi ani și ceva după debutul pubertății). Menstruația este un semn că fizic sunt deja adulte și pot rămâne însărcinate. Ar trebui să consultați doctorul dacă fiica dumneavoastră nu are primul ciclu menstrual până la vârsta de șaisprezece ani.

8. Semnele pubertății. Schimbarea vocii

Spre sfârșitul pubertății, vocea băieților începe să sune a „spart”. Este normal și va înceta după câteva luni. Apoi vocea va fi mai groasă. Schimbările de voce sunt cauzate de testosteron, un hormon eliberat în corpul băieților la pubertate. Acesta îngroașă și lungește corzile vocale și face ca laringele să devină mai mare, cunoscut și sub numele de „mărul lui Adam”.

9. Creșterea prea rapidă: pubertatea timpurie

Unii copii devin maturi sexual la o vârstă fragedă. Pubertatea este timpurie sau precoce dacă unui copil încep să îi crească sănii, testiculele sau părul pubian, înainte de 6-8 ani la fete și înainte de 9 ani la băieți. Pubertatea precoce este legată de obezitate la fete. Rareori pubertatea timpurie este datorată expunerii la hormoni sau unor probleme cu tiroida, ovarele sau creierul. Consultați medicul dacă sunteți îngrijorat/ă.

10. Când să contactați medicul

Urmăriți schimbările corpului copilului respectându-i pe cât se poate dorința de intimitate. Apelați la doctor dacă:

  • Semnele de pubertate apar înainte de 6-8 ani la fete sau 9 ani la băieți
  • Schimbările asociate pubertății nu se văd încă la fete de 13 ani sau băieți de 14 ani
  • Schimbările nu urmează tiparul obișnuit al dezvoltării

În cartea Educația sexuală pentru adolescenți – Ghid pentru părințiAl Vernacchio îți arată cum să vorbești ca adolescentul tău să te asculte. Și ce să îi spui despre un subiect atât de important precum educația sexuală. 

Te-ar mai putea interesa