Semne că piticul tău are un prieten toxic

Iulia Mirică
prieten toxic

Ca mamă, te simți responsabilă într-o anumită măsură de prieteniile copilului tău. Dar cum îți dai seama dacă cel mic are un amic toxic?

S-ar putea să îți ia câteva luni să realizezi apariția unui prieten toxic în viața copilului tău. Dacă știi care sunt semnalele de alarmă, vei fi mult mai pregătită pentru a face față unei astfel de situații. Iată care sunt semnele unei prietenii toxice:

Prietenul refuză să petreacă timp la tine acasă.

Copilul tău își va invita prietenul acasă de fiecare dată când îi dai voie. Însă, dacă acesta refuză de fiecare dată, dar îl invită pe al fiul tău la el, ar trebui să fie un semnal de alarmă. Este ciudat ca amici ai copilului tău să refuze cu încăpățânare să viziteze casa voastră, iar acesta poate fi un semnal al unei prietenii toxice.

Nu îi permite copilului tău să aibă alți prieteni.

copilul se joacă

Un prieten toxic îi va exclude treptat pe ceilalți amici ai copilului tău. Se poate să îi dea mesaje constant și să aibă nevoie să-i aducă aminte că este prietenul său cel mai bun. Însă dacă fiul tău spune numele altui copil când vine vorba de cel mai bun prieten, s-ar putea să fie făcut să se simtă prost de prietenul toxic.

Îl presează pe copilul tău să facă lucruri pe care nu vrea să le facă.

Nu numai că va pune presiune pe copilul tău să-i spună că este prietenul lui cel mai bun, dar s-ar putea să îl preseze să facă și multe lucruri pe care el nu își dorește cu adevărat să le facă. Iar dacă va refuza piticul tău, s-ar putea ca prietenul său toxic să-l ironizeze.

Vorbește urât despre familia ta.

Când cel mic îți va spune cum vorbește prietenul toxic despre familia ta, s-ar putea să te enervezi. Iar dacă afli că și părinții prietenului toxic au același comportament defectuos, este momentul să pui piciorul în prag. S-ar putea ca părinții prietenului copilului tău nici să nu fie conștienți de situația creată, iar copilul lor doar să-l mintă pe al tău în legătură cu ce ar putea spune.

Copilul tău simte nevoia să îi facă pe plac, cu orice cost.

S-ar putea ca piticul tău să nu-și dea seama cât de multe lucruri face. Dar tu îți vei da seama, în momentul în care îl auzi spunând lucruri de genul „X a spus că trebuie să…” și „Trebuie să fac… pentru X”. Copilul tău s-ar putea să se și streseze dacă nu reușește să facă toate lucrurile pe care le vrea prietenul toxic.

Comportamentul copilului tău se schimbă în mod semnificativ.

Ce să faci să scapi de griji
Foto: Greens MPs (Flickr / Creative Commons)

Nu numai că devine furios și retras, copilul tău s-ar putea să se schimbe și altfel. Modul în care se îmbracă, de exemplu. Dacă la începutul anului școlar probabil că fetița ta și-a pus o rochie, o coroniță de flori și geanta cu formația ei preferată, la sfârșitul anului școlar s-ar putea să nu o mai scoți dintr-o pereche de pantaloni de trening și un tricou sport. Și nu ar fi nimic în neregulă cu acest lucru, dacă prietenia toxică nu ar fi influențat-o să renunțe până și la formația ei preferată.

Se supără pe copilul tău în mod regulat.

Jumătate din timpul petrecut împreună, prietenul toxic al copilului tău este supărat pe piticul tău. Chiar dacă fiul tău este genul de persoană care înveselește o întreagă cameră, talentul său nu va merge și în această prietenie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa