Secretul creşterii unei fete fericite și încrezătoare

Anca Vlad
fiica

Educarea unei fete este dificilă: peste tot există mesaje încurajatoare și succese răsunătoare și, cu toate acestea, depresia și anxietatea sunt pericole reale. Iată cum poți să o ajuți pe fiica ta să se dezvolte la adevărata ei valoare.

Înțelege mai bine ce să aduci și ce să nu aduci cu tine din propria copilărie, în relația cu copilul tău. Pentru asta citește și Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctul de părinte

Mai presus de orice, conștientizează impactul pe care îl ai

Este foarte ușor să uităm că părinții, în special mamele, au o influență puternică asupra copiilor. Mama este cea mai importantă până și pentru adolescenți, cei care sunt ușor influențați de anturaj. Conform unui sondaj realizat asupra a 1100 de fete, cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, 63 la sută dintre ele au ca model mama, iar 48 la sută dintre ele caută sprijinul mamei atunci când sunt în dificultate. O mica parte, 15 la sută dintre fete, recurg la sfaturile prietenelor. Șansele sunt ca tu să fii totul pentru fiica ta. Inclusiv modelul cel mai de preț. Studiile demonstrează că felul în care o mamă se comportă în preajma fiicei sale va influenţa comportamentul acesteia. Sunt câteva aspecte care pot duce la dezvoltarea unei imagini sănătoase de sine, ceea ce poate fi în beneficiul amândurora. Înainte de toate, ai grijă ce spui, mai ales ai grijă la bârfă.

Contează cum spui ceva

Stacey Radin, coautor al „Brave Girls” și fondator al organizației nonprofit pentru adolescente Unleashed din New York, atrage atenția asupra unei probleme majore: „hărțuirea nu se oprește după copilărie. Așa zisele fete rele cresc. Felul în care te raportezi la alți oameni sau felul în care vorbești despre aceștia, este un indiciu pentru cum o va face fiica ta”. Nu contează doar ceea ce spui. Contează și cum o spui. „Femeile obișnuiesc să vorbească folosind întrebări sau să înceapă frazele cu „nu sunt sigură daca este adevărat, dar..” afirmă președinta organizației LeanIn, Rachel Thomas. Aceasta continuă spunând că „trebuie să îi vorbești fiicei tale cu convingere și să o încurajezi să facă la fel. Lucrurile pe care le faci fără să spui contează la fel de mult. În special cele legate de imaginea corporală. Studiile arată că o fată își privește corpul în funcție de cum mama ei se vede pe sine.

Mama este importantă și tatăl la fel

Într-un studiu recent, realizat în Marea Britanie și având ca subiecți 2000 mame, fetițe de 7 ani au fost observate că imită comportamentul mamei până la a trage burta și chiar a considera că sunt grase.

Cum poți schimba asta? Fii activă. Atunci când fetița ta vede că ieși la alergat sau te vede dansând în sufragerie, de fapt o înveți să își iubească trupul.

Să nu uităm însă că oricât de importantă este mama, nici tatăl sau o figură paternă nu poate fi minimalizată. Meg Meeker, medic și autoare a cărții „Tați puternici, fiice puternice”, arată că fiicele urmează indicațiile taților de mici. Atenția pe care o primesc sau nu influențează totul, de la a căuta aprobarea baieților, până la găsirea drumului în viață. Aceasta spune că „în general, copiii consideră că iubirea mamei este implicită și nu se negociază. Dar dintr-un motiv anume, dragostea tatălui nu este așa. Chiar dacă acesta este un tată extraordinar. Așadar, atunci când îi spune fiicei lui că o iubește, acest lucru are un impact puternic asupra acesteia„.

Timpul tată-fiică este crucial. „Muți tați divorțați sau singuri cred că ieșirea cu fiicele lor trebuie să fie senzațională. Dar simplul fapt că mergi cu ea la cumpărături sau să speli mașina, arată că apreciezi compania ei în contextul vieții tale„ mai spune dr. Meeker.

Ajut-o să se simtă unică

Ține-te bine: între clasele primare și liceu, stima de sine scade de 3,5 ori mai mult în cazul fetelor decât în cel al băieților, conform Asociației Americane a Femeilor Universitare, o organizație dedicată îmbunătățirii vieții femeilor și a familiilor acestora prin educație, sprijin, filantropie și cercetare. Trebuie să încurajezi individualitatea fiicei tale. Vei așterne fundația pe care se va baza întreaga ei dezvoltare emoțională atunci când va intra în anii adolescenței. Conform spuselor Dr. Radin, „adolescența este atunci când fetele încep cu adevărat să înțeleagă identitatea lor ca find separată de cea a părinților, astfel încât vor experimenta cu atitudini de la clovnul clasei la rebela acesteia. Dar dacă au deja un simț puternic al sinelui, acestea vor trece mai ușor prin adolescență”.

Nu există cărți de fete și cărți de băieți, nici sporturi, nici pasiuni

Întinde o plasă largă atunci când îți încurajezi fiica. Nu o împinge spre cărți special pentru fete dacă sunteți la bibliotecă. Chiar dacă este foarte feminină, cine spune că nu trebuie să îi placă un atlas al lumii? În loc să o înscrii la gimnastică pentru că este un sport popular, prezintă-i o serie de opțiuni din care să aleagă ea. Odată ce prezintă interes pentru ceva, oferă-i suficiente șanse pentru a explora acel lucru. Este foarte important să o sprijini atunci când interesele ei diferă de cele ale familei.

Laudă-i imperfecțiunile

Vei fi surprinsă să vezi că a o lăsa pe fiica ta să dea greș este una din cele mai bune soluții pentru dezvoltarea încrederii ei. Teoria este următoarea: fetele sunt învățate să devină perfecționiste prin laudele aduse comportamentului. Așa că învaţă repede că a face greșeli înseamnă că nu sunt suficient de bune. Katty Kay de la BBC World News America și co autor al „Codului încrederii”, explică: „Avem tendința de a le oferi copiilor noștri un trai ușor făcând lucruri în locul lor pentru că ne dorim cu disperare ca aceștia să reușească. Dar atunci când îi spui unui copil că poate reuși orice, acesta nu are nicio dovadă în acest sens pentru că nu a fost niciodată nevoit să facă nimic”.

Arată-i fiicei tale că greșelile fac parte din viață. Vorbește-i despre greșelile tale, chiar și atunci când e vorba despre ceva minor cum ar fi scăpatul telefonului și dă-i șansa să facă boacăne.

Insuflă-i încredere socială

În acest moment, viața sociala a fiicei tale este cea care conduce. Situații dificile pot apărea mai devreme decât crezi. Un studiu realizat de Colegiul Behrend arată că, în medie, jumătate din copii și adolescenți, dintre care majoritatea fete, experimentează ceea ce se numește „agresiune relațională” (atunci când copiii exclud intenționat un alt copil sau când exercită presiune asupra altora pentru a ignora pe cineva). Acest lucru se întâmplă cel puțin lunar începănd cu clasa a 5a și terminând cu a 12a. Este și mai îngrijorător studiul Universității de Stat din New York care arată că acest comportament începe la copii și mai mici. Rosalind Wiseman, este de părere că în viața unui copil conflictul este inevitabil. „Tocmai de aceea trebuie să o înveți pe fiica ta cum să îi facă față” spune aceasta. Arătându-i că este în regulă să exprime o serie de emoții diferite, este cea mai bună cale în acest sens.

Dezvoltă limbajul emoțional al copiilor tăi

Înainte de toate încearcă să normalizezi furia, spunându-i fiicei tale lucruri care te-au supărat. Caută lucruri care să dezvolte limbajul emoțional al copiilor tăi. Atunci când fiica ta are o problemă de ordin social, cum ar fi că nu a fost invitată la o petrecere, nu minimaliza insistând că nu e mare lucru. Nu vei face altceva decât să îi arăți că sentimentele ei nu sunt valide. La fel și în cazul implicării băieților: există situații în care părinții le spun fiicei că un băiat se poartă urât pentru că o place. Dr Wiseman punctează că „aceștia stabilesc un precedent nesănătos învățând-o că o fată este tratată urât pentru că persoana în cauză o place și astfel este normal să accepte acel comportament”.

Timp petrecut împreună cu alte fete puternice

Ia în considerare să o înscrii pe fiica ta într-un grup, indeferent că este vorba despre un sport de echipă, de cercetașe sau de prietene care urmează aceleași cursuri săptămânale. Fetele tind să exprime independență și mândrie atunci când lucrează în grup. Sporturile de echipă le pot fi benefice pentru că a pierde sau a câștiga le învață ce înseamnă resemnarea.

Ce crezi despre mine? Mă înțelegi? Care sunt speranțele tale pentru mine?

În sfârșit, oricât de banal ar suna, dincolo de provocările pe care le va avea și dincolo de tot efortul pe care îl vei depune pentru a o ajuta să își găsească drumul, nu există nimic mai puternic decât dragostea necondiționată. Așa cum Dr. Meeker spune, „copiii trebuie să știe răspunsul la 3 întrebări: ce crezi despre mine? Ma înțelegi? Care sunt speranțele tale pentru mine?” Raspunde-i fiicei tale la cele trei întrebări și viitorul ei va fi mai strălucit ca oricând.

Te întrebi şi tu uneori dacă e un noroc pentru tine faptul că eşti mamă de fată? Dacă da. îţi va face plăcere să citeşti articolul De ce sunt norocoasă că sunt mamă de fete.

Înțelege mai bine ce să aduci și ce să nu aduci cu tine din propria copilărie, în relația cu copilul tău. Pentru asta citește și Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctul de părinte

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa