Scrisoare pentru viitoarea soacră a fiului meu

Ruxandra Rusan
scrisoare pentru cuscra totul despre mame

Dragă viitoare soacră a fiului meu,

Aș vrea să stăm de vorbă acum, cât timp încă mai avem o șansă să ne șlefuim copiii astfel încât, atunci când vor fi mari, căsătoriți și-n vria vieții, să nu ne pară rău că nu am fost pe aceeași lungime de undă.

Voi începe prin a-ți spune ce fac eu pentru fiica ta. Îmi învăț băiatul să fie empatic, blând, protector și bun. Să fie un soț care își prețuiește familia și i se dedică. Cum fac asta? Îi transmit următoarele mesaje.

În primul rând, să stabilim împreună ce îl face bărbat!

Un cromozom Y primit în momentul concepției sale. Care îi va da un trup masculin, o preferință naturală pentru mașini, competitivitate și alte lucruri băiețești. Dar care nu îl va face incapabil să aspire, să șteargă praful, să schimbe scutece sau să se uite, uneori, la filme siropoase alături de femeia pe care o iubește.

De asemenea, îl rog să nu uite că, probabil, cei mai mari bucătari ai lumii sunt bărbați, deci îl iau cu mine în bucătărie tocmai pentru că îl prețuiesc și consider că un bărbat adevărat știe să facă și o supă sau o tocăniță. Cum nu mai este nevoit să vâneze mamuți în timp ce soția sa crește puii în peșteră, gătitul devine o chestiune de familie și, pe cuvânt de onoare, o mâncare bună pusă pe masă de către bărbat este mai sexi decât ți-ai imagina.

Iar puterea masculină nu vine nici din cât de tare poți strânge doza de bere înainte să țintești coșul de gunoi, nici din puterea cu care șutezi mingea. Vine tocmai din partea blândă a puterii, din protecția pe care o poți oferi și din tandrețea de care vei da dovadă, din siguranța de sine pe care o vei proiecta asupra familiei tale.

Însă, draga mea viitoare cuscră…

…te rog frumos încearcă să nu-ți transformi fetița într-o prințesă care bate iute din picior ori de câte ori dorește ceva. Știi, dacă fiica ta e o prințesă și devine soția băiatului meu, teoretic ar trebui să fie amândoi prinți. Adică să aibă un regat la picioare și mulți servitori care să le îndeplinească ordinele. Așa că atunci când, amuzate, ieșim cu ei la mall și îi privim proiectați imaginar în viitor, fiul meu nu prea are de ce să îi care geanta, geaca, puloverul și sacoșele cu cumpărături. Știu, e o prințesă. Atunci, desigur, are o suită care să se ocupe de toate astea. Cum, însă, cei doi par a fi mai degrabă oameni normali, hai să îi lăsăm să se poarte ca doi oameni normali.

Când îi spui că fiul meu trebuie să o întrețină și să o poarte într-o eternă caleașcă de cristal, îi transmiți doar că ea nu este capabilă să aibă o meserie sau o carieră de succes, că nu face față lumii și că depinde în totalitate de prințul salvator. Când îi spui fiicei tale că îl poate manipula cu ușurință, dacă se preface că este sensibilă și neajutorată, o faci să creadă că nu poate fi iubită dacă este puternică, aventuroasă ori în stare să fie valoroasă autentic. Și e păcat!

Ține minte că amândoi merită la fel de mult

Acum, că am eliminat varianta în care fiica ta e prințesa friabilă și fiul meu e prințul salvator, așa cum li se prezintă situația în mai toate basmele, putem începe să le dăm sfaturile sănătoase ca să ajungă doi adulți capabili să iubească și să trăiască în cuplu de-adevăratelea. Să construiască împreună, să se sprijine la greu, să își permită să-și arate reciproc și vulnerabilitățile și forța. Căci vor avea nevoie să fie și puternici împreună, dar și obosiți sau înfrânți în unele momente.

Și atunci este esențial să se ridice unul pe altul de la pământ, să se scuture de praf reciproc și să meargă mai departe. Iar dacă fiul meu știe să împăturească un tricou, să gătească o ciorbă sau să împingă un cărucior, sunt convinsă că și tu o vei învăța pe fiica ta să aibă încredere în ea însăși, să aibă un cuvânt de spus când trebuie luate decizii importante fără să considere că viața ei este prestabilită de clișee sexiste de doi lei.

Fiica ta va fi prințesa fiului meu pentru că o va iubi din tot sufletul lui pentru cum e ea, autentic. Și pentru că l-am învățat că doi parteneri se completează reciproc, ca un puzzle perfect. Când găsești acea jumătate, vei ști, vei simți și vei face tot ce e nevoie pentru fericirea ei, așa cum și ea va face pentru tine.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa