Sarcini domestice pentru copii mărişori

TOTUL DESPRE MAME

 

Până va merge şcoală, copilul tău va fi în stare să ducă la bun sfârşit o serie de responsabilităţi mult mai complexe decât cele pe care le făcea când era preşcolar. Aceste noi responsabilităţi îl vor învăţa nişte lecţii preţioase: că a-i ajuta pe ceilalţi este la fel de important ca a fi ajutat tu însuţi, că uneori în viaţă trebuie să faci şi lucruri care nu sunt întotdeauna plăcute, că a aparţine unui grup sau unei comunităţi implică şi responsabilităţi. Deşi simţul responsabilităţii îi va permite să îndeplinească mai multe sarcini pe cont propriu, nu te aştepta să lucreze independent tot timpul, deoarece va avea nevoie în continuare de ajutorul şi supravegherea ta, din când în când. Bucură-te de acest lucru, treburile făcute împreună cu un părinte dezvoltă o apropiere aparte între copil şi adult.

 

Pregătit pentru mai multă responsabilitate

Copiii de 7-10 ani ar trebui să fie capabili să aibă grijă de propriile lor lucruri, să strângă şi să aranjeze după ei. În funcţie de vârsta lor, puterea fizică şi nivelul de maturitate, li se pot da sarcini şi mai solicitante, precum:

  • preluarea responsabilităţilor creşterii animalului de casă – plimbarea câinelui, curăţarea lădiţei pisicii etc.;
  • sortarea rufelor şi împachetarea lor după ce sunt spălate şi uscate;
  • ajutor la planificarea meselor, spălarea vaselor;
  • plivirea, plantarea şi udatul grădinii;
  • pusul şi strânsul mesei;
  • ştersul prafului şi aspiratul;
  • făcutul patului
  • cititul de poveşti fraţilor mai mici.

 

Un program ajută

Copiii de vârste şcolare ştiu deja care sunt aşteptările părinţilor vizavi de muncile în casă. Cu toate acestea, majoritatea au nevoie de o încurajare sau de o reamintire a obligaţiilor. Poţi scuti asemenea comentarii, deseori sâcâitoare, trasând o diagramă cu responsabilităţile fiecărui membru al familiei, pe care să o pui în bucătărie, la vedere. Poţi face inclusiv un calendar virtual, pe care, lunar sau săptămânal, fiecare să îl completeze. Ţine minte că să le mulţumești copiilor după fiecare sarcină dusă la bun sfârşit este o formă de a-i încuraja să repete activitatea în mod regulat.

 

Transformă obligaţia în distracţie

Modul în care abordezi treburile gospodăreşti este cheia cu care îi poţi convinge pe copii să acepte responsabilităţile în mod natural, ca făcând parte din viaţă. Dacă tu şi partenerul tău vă plângeţi în mod constant de greutăţile casnice, nu e niciun dubiu că şi copiii se vor purta la fel vizavi de treburile lor. Dacă, pe deasupra, adopţi şi un ton critic, este aproape sigur că vor dezvolta o atitudine negativă vizavi de responsabilităţile din gospodărie.

Poţi din când în când să le dai copiilor o serie de sarcini care să le facă plăcere, să îmbini plăcutul cu utilul mai puţin distractiv. Pe lângă lucratul cot la cot din când în când cu copilul, încurajează-ţi şi rudele să facă acelaşi lucru atunci când sunt în preajmă. Pune muzică, organizează concursuri să vedeţi cine termină mai repede sau plănuieşte o gustare dulce pentru momentul în care veţi termina o sarcină. Nu e musai să transformi o treaba într-o o distracţie de fiecare dată – pur şi simplu nu e realist -, dar, dacă menţii un nivel ridicat al bunei dispoziţii şi o atitudine pozitivă vizavi de muncile în casă, copiii vor fi mult mai deschişi să te ajute.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa