Sărbătorile de iarnă alături de copiii cu nevoi speciale

Cristina Călin, redactor-șef
copiii cu nevoi speciale de sarbatori

  Oriunde te-ai duce în această perioadă, toată lumea încearcă să te convingă de faptul că sunt cele mai frumoase zile din an. Dar tu ai acasă un copil cu nevoi speciale și numai tu știi ce este în sufletul tău și cum te străduiești în fiecare zi să găsești soluții să îl faci și pe el să intre în atmosfera de Crăciun. Oricât de mult ai încerca, evenimentele pot fi peste puterile lui emoționale și fizice. Este cu atât mai greu dacă suferințele copilului țin de sănătatea mintală.

  Potrivit cbsnews.com, părinții unor copii cu situații speciale pot face câteva lucruri pentru ca și sărbătorile acestora să fie fericite.

  Studiu: ADHD este provocat de mutația unei gene

  Evitați evenimentele zgomotoase

  Muzica la volum foarte mare, artificiile, petrecerile zgomotoase în general pot fi deranjante pentru copiii cu autism și deficiențe senzoriale. Oriunde alegeți să petreceți sărbătorile, aveți grijă să nu fie aglomerație și nici gălăgie. E de preferat o atmosferă calmă, cu familia alături.

  Evitați mulțimile, străinii și guralivii

  Chiar și întâlnirea cu Moș Crăciun poate fi un eveniment generator de stres pentru copiii cu ADHD. Uneori, chiar și cei care nu au astfel de probleme simt un disconfort, așa încât trebuie să vă gândiți bine înainte de a-i pune în brațele Moșului.

  Activități pentru copiii cu ADHD

  Trebuie să fiți atenți chiar și la petrecerile cu rudele cu care nu vă întâlniți foarte des. Copiii cu nevoi speciale pot deveni anxioși în preajma lor, mai ales că aceștia pot fi agasanți cu tot felul de întrebări, îmbrățisări și pupături insistente. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, este bine ca, înainte de petrecere, să faceți o repetiție prin care să îi învățați pe copii cum să refuze manifestările de dragoste mult prea energice ale rudelor.

  Fiți flexibili

  Chiar dacă ați planificat totul până la cel mai mic detaliu, tot pot interveni situații care să strice atmosfera. Trebuie să fiți atenți la indiciile pe care copiii vi le dau și, atunci când simțiți că lucrurile pot degenera, puteți să plecați din locul în care vă aflați. Dacă aveți mai mulți copii, faceți tot posibilul să fiți doi adulți astfel încât acesta să rămână la petrecere cu frații. 

  10 metode ca să temperezi și să liniștești un copil furios

  Fiți pregătiți pentru eventuale rătăciri

  Atunci când rutina este ruptă, există și riscul să vă pierdeți unii de alții. Cea mai mare problemă în acest caz este pentru copiii care suferă de tulburări din spectrul autismului. O brățară cu GPS conectată la telefonul unuia dintre părinți poate fi o investiție bună. Pericolele care îi pândesc pe copiii cu nevoi speciale sunt înecul, mai ales dacă vă aflați într-un resort, răpirile și accidentele rutiere.

  Dormiți

  Dacă nu doarme suficient, orice copil poate deveni o bombă cu ceas. Chiar dacă voi, părinții, sunteți bine intenționați și vreți să îi oferiți celui mic tot felul de experiențe, trebuie să țineți cont în primul rând de programul de somn.

  Ai un copil cu nevoi speciale? Ai nevoie și tu, ca părinte, de psiholog!

  Atenție la ce mănâncă cel mic

  Dincolo de preferințele culinare ale copilului, aveți grijă să monitorizați consumul de zahăr. Numeroase studii au arătat că acesta este răspunzător pentru puseurile de energie ale copiilor. Nu trebuie să faceți concesii doar pentru că este Crăciunul.

  Învățați tehnici de relaxare

  Este important să începeți aceste lecții încă dinaintea Sărbătorilor. Oricum, ele vă pot fi folositoare în orice moment al anului, mai ales în aceste circumstanțe.

  Cum să interpretezi dificultățile de socializare ale copilului

  Nu vă grăbiți

  Faceți lucrurile cu calm. Mai bine bifați două activități fără incidente, din care toate lumea are ceva de învățat și care generează amintiri plăcute, decât să alergați dintr-un loc într-altul de dragul de a participa la cât mai multe evenimente. În plus, copiii cu nevoi speciale nu vor reacționa tocmai pozitiv la această agitație.

  Aveți grijă de sănătatea voastră

  Știu că te gândești în primul rând la copilul tău și la problemele lui de sănătate, dar ține cont de faptul că, în preajma Sărbătorilor, depresiile se agravează. Acestea au efecte devastatoare nu doar asupra suferinzilor, ci asupra întregii familii. Încercați să nu ieșiți prea mult din rutină, să vă odihniți și să vă hrăniți adecvat. Nu ar fi rău nici să vă faceți o programare la un psiholog.

  ADHD la adulți. Cum se manifestă și cum se tratează

  Nu petreceți prea mult timp pe rețelele de socializare

  Acest sfat este în strânsă legătură cu anteriorul, pentru că, uitându-vă pe profilele prietenilor care călătoresc, merg la tot felul de evenimente sau pur și simplu fac lucruri distractive cu familia vă poate afecta. Mai bine alegeți să vă uitați la un film sau să petreceți timpul în compania unor oameni care chiar vă plac.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa