Cum îți faci copilul să nu mai caute scuze pentru comportamentul neadecvat

Daniela Ghiorghe
comportamentul neadecvat

Încă de când învață să vorbească, copiii găsesc cumva un mod de a plasa vina pe altcineva pentru faptele lor. Este ca și cum se nasc cu această abilitate: în loc să-și asume responsabilitatea și să facă față părinților sau profesorilor și să răspundă pentru propriile fapte, ei găsesc mereu un țap ispășitor. „El m-a împins primul”. „Toți copiii fac asta”. „Mi-a mâncat câinele tema”.  Cum îți faci copilul să nu mai caute scuze pentru comportamentul neadecvat?

„Deși comportamentul copiilor are legătură cu cel al părinților, pentru că cei mici au tendința să imite ce văd la părinți, este greu de crezut că acest lucru este în totalitate cauzat de părinți. Televizorul, filmele, jocurile video și alte surse media reprezintă al doilea din topul celor mai influenți factori ai copilăriei”, este de părere Dr. Harley A. Rotbart, profesor și vicepreședinte la Universitatea de Medicină din Colorado și Spitalul de Copii din Colorado, citat de parents.com.

În orice caz, este datoria noastră să ne învățăm copiii să-și asume responsabilitatea pentru faptele lor, încă din copilărie, pentru a nu perpetua acest tip de comportament mai târziu, când vor fi adulți. Mai jos găsiți 3 lecții care îi vor ajuta pe cei mici să nu mai dea vina pe altcineva.

Fii sincer

Toată lumea face greșeli. Părinți, profesori, frați, surori, prieteni. Este ok dacă faci o greșeală dar spui adevărul. Greșeala nu e aproape niciodată mai gravă decât faptul că ai mințit sau că ai dat vina pe altcineva.

Sfat pentru părinți: recompensează onestitatea și micșorează pedeapsa dacă cei mici îți spun adevărul.

Fii curajos

Este nevoie de curaj pentru a recunoaște propriile greșeli și este dovadă de lașitate dacă plasăm vina pe altcineva.

Sfat pentru părinți: Fii un model pentru copiii tăi și recunoaște-ți greșelile (pe cele din care pot învăța ceva). Arată-le că este bine să mărturisești, chiar dacă poate fi jenant. Încearcă să nu-ți învinovățești soțul pentru ceva în fața copiilor.

Învață și repetă

Fiecare greșeală pe care o facem (multă lume greșește) ne învață lecții importante despre cum să procedăm în viitor și cum să nu repetăm același lucru mereu.

Sfat pentru părinți: Fii atent la maturizarea copiilor tăi. Când îi vezi că procedează corect în anumite situații la care în trecut au eșuat, arată-le evoluția și fii mândră de ei.

Ceea ce trebuie să ținem minte este că toată lumea face greșeli și că trebuie să ne ajutăm copiii să devină cea mai bună variantă a lor, cu ajutorul lecțiilor învățate de noi, în urma erorilor nenumărate pe care și noi le-am făcut când eram la vârsta lor.

Dacă ți-a plăcut acest articol despre cum eviți scuzele copilului în cazul comportamentului neadecvat, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Te-ar mai putea interesa