S-a demonstrat științific: cei care au frați sunt oameni mai buni. Care sunt explicațiile

Mihaela Călin

  Cei care au frați știu deja cât de minunat este. Frații sunt acolo când ai nevoie de un umăr pe care să plângi, ai oricând parteneri pentru năzdrăvănii și te pot apăra în fața bătăușului școlii. Asta nu e tot, desigur. Cercetările arată că există numeroase alte beneficii demonstrate pentru cei care au frați în viața lor.

  „Fiecare frate sau soră are oportunități unice de a învăța cum să interacționeze cu celălalt sex”, a declarat Susan M. McHale, director al Institutului de Cercetări Științifice Sociale de la Duke, pentru site-ul www.mother.ly

  Iată motivele, conform științei, pentru care e minunat să ai un frate:

  Un frate te poate face mai agreabil

  Un studiu din 2014 de la Universitatea Brigham Young a arătat că cei care au frați și au crescut alături de ei pot fi persoane mai simpatice. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că o relație apropiată între frați poate încuraja altruismul în rândul adolescenților, în special în rândul băieților, ceea ce ar putea avea un efect de undă pentru restul familiei.

  „În studiul nostru, cele mai multe relații nu au fost atât de importante pentru băieți, cum au fost pentru fete”, spune co-autorul Laura Padilla-Walker, profesor la BYU’s School of Family Life. „Deși relația dintre băieți era diferită – ei păreau că se bazează pe afecțiunea frățească la fel de mult ca și fetele. Este o zonă în care părinții și terapeuții ar putea să-i ajute pe băieți”.

  Un frate te poate ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile de comunicare

  Cercetările au descoperit că surorile care au crescut alături de frați sunt mai bune la comunicarea cu bărbații decât fetele care au avut doar surori sau care au fost singure la părinți. După cum spune McHale, acest lucru se întâmplă deoarece frații sunt „o sursă de informare și consiliere, pe măsură ce adolescenții încep să dezvolte relații heterosexuale”.

  Un frate îți poate scădea nivelul de stres

  Când fratele tău este și cel mai bun prieten al tău, probabil că te vei simți mai puțin stresat. Un studiu de dezvoltare psihologică din 2011 a constatat că, dacă te afli în preajma celui mai bun prieten al tău, atunci când treci prin perioade dificile, scade nivelul de cortizol, hormonul care controlează stresul. Cu alte cuvinte: fratele tău te poate ajuta să te calmezi, când totul în jurul tău pare haotic.

  Un frate îți poate îmbunătăți sănătatea

  Dacă fratele tău este un adept al unui regim de viață sănătos și se menține în formă, există șanse mai mari ca și tu să fii la fel. Cercetările susțin acest lucru: aproape jumătate dintre persoanele care au răspuns la studiul Edelman Health Barometer din 2011 au declarat că familia și prietenii au avut cea mai mare influență asupra stilului lor de viață în ceea ce privește sănătatea. Și mai mult de o treime au raportat că cei dragi au avut cel mai mare impact asupra nutriției lor.

  Deci, cum poți să-ți arăți aprecierea față fratele tău? ” Arătându-i prietenie, făcându-i complimente și exprimându-ți mândria față de el”, sugerează McHale.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa