Sa ai de-a face in fiecare seara cu nesfarsite vaicareli, crize de furie, refuzuri categorice sau minute intregi de plans isteric poate aduce chiar si cel mai rabdator parinte in pragul disperarii. Pregatirea micutului tau pentru somn se transforma de fapt intr-o batalie ce se repeta zilnic. In realitate, pentru el este unul dintre putine lucruri din viata lui micuta pe care le poate controla – tocmai prin acest comportament care pe tine ca parinte te sleieste de puteri.
Este modul sau de a spune „Am atatea lucruri interesante de facut intr-un timp atat de scurt!” Dar, ca in orice lupta, este mai bine sa o eviti decat sa incerci sa o castigi. Rutina de seara inseamna pentru copil si a gestiona primele responsabilitati cu care se confrunta. Rolul tau, ca parinte, este tocmai de a-l ajuta sa isi rezolve propriile sarcini intr-un mod cat mai eficient si nu de a-ti folosi autoritatea de adult si parinte.
Cum instalăm rutina de seară
Instalarea unei rutine este primul pas pentru seri linistite in familie. Poate fi mai greu la inceput, dar in cele din urma functioneaza perfect si pe termen lung, copilul devenind din ce in ce mai cooperant. Lui ii va conferi un sentiment de securitate, putand sa anticipeze fiecare moment pana la somn. Nu te astepta la o lupta de fiecare data, doar pentru ca a mai facut-o si in serile trecute. O noua zi e o noua sansa pentru a gasi un ritm potrivit atat pentru tine cat si pentru copilul tau.
Este bine ca rutina de seara sa inceapa cu o ora inainte. Acest lucru ii ofera copilului timp de a se obisnui cu ideea, putand de asemenea sa isi termine treburile incepute. Foarte important este ca toata familia sa participle la acest moment de linistire. Atat timp cat parinti isi vad in continuare de agitatia lor prin casa, fratii mai mari alearga pisica ori catelul, televizorul merge in camera de zi, micutului ii va fi foarte greu sa renunte si sa mearga la culcare. Toata lumea are activitati care lui i se par foarte interesante si la care vrea bineinteles sa ia si el parte. Asa incat televizorul stins, o muzica linistitoare, luminile cat mai calme cu putinta in toata casa inseamana ore linistite pentru toata familia, care astfel nu va mai asista la nesfarsita lupta cu somnul a celui mic. Un zgomot de fundal, cum ar fi cel facut de un ventilator, un aparat de purificat aerul sau pompa de aer din acvariu au de asemenea darul de a-l linisti. Cand copilul va mai creste ii puteti cumpara un ceas colorat cu ajutorul caruia veti stabili impreuna momentele principale ale serii.
7 secrete ca rutina de seară să reușească
Pentru ca momentul mersului la culcare sa devina unul cat mai placut si mai usor specialistii recomanda cateva mici secrete.
- Somnul de pranz este foarte important cel putin pana la varsta de cinci ani. Un copil foarte obosit seara poate deveni hiperactiv sau poate face crize de furie mult mai greu de stapanit. Daca, dimpotriva, vi se pare ca este mult prea odihnit, scurtati somnul de pranz la doar treizeci de minute, dar nu il eliminati intru totul.
- Miscarea fizica, de preferat in aer liber, pentru cel putin o ora zilnic nu doar imbunatateste starea generala de sanatate si imunitatea copilului, dar are rolul de a elimina stresul si surplusul de energie care tie, ca parinte, iti da atatea batai de cap.
- Evitati bauturile energizante seara, cum ar fi ceaiul negru sau cacao cu lapte.
- O gustare inainte de culcare, sub forma unei felii de paine cu unt sau un pahar de lapte caldut ajuta si ea la un somn mult mai linistit.
- Puteti încerca sa ii oferiti recompense sub forma unor stickere intr-un tabel. Este o buna metoda de a incuraja comportamentul pozitiv, dandu-i intotdeauna sansa de a castiga. Pentru fiecare pas din rutina de seara indeplinit la timp si mai ales fara cearta va primi o steluta, urmand ca la un anumit numar de stelute sa primeasca o recompensa mai mare. Astfel el nu va pierde niciodata, pentru ca va aduna mereu puncte. Sentimentul de reusita ii va da curaj sa incerce din nou in fiecare seara.
- Un alt lucru care il poate tine pe copil departe de mult asteptatul moment al somnului pot fi monstrii. Nu radeti niciodata de ei si le minimalizati puterea lor de a-i speria pe micuti. Pentru ei chiar exista. Linistiti-l oricat de mult prin vorbe si imbratisari inainte de somn, lasati aprinsa o lumina de veghe si usa camerei intredeschisa. Promiteti-i ca veti veni din cinci in cinci minute sa va asigurati ca totul este in regula. Nu cititi povesti infricosatoare, nu il speriati peste zi cu Bau-bau iar toate aceste temeri vor disparea incetul cu incetul.
- Nu in cele din urma, povestea de seara poate face minuni in cadrul rutinei. Il va purta pe micut intr-o alta lume decat cea din casa atat de plina de stimuli. Oferiti-i ocazia de a alege singur ce vrea sa asculte, dintre doua-trei, nu mai mult, povesti preferate.
Poate parea descurajant in primele seri, va poate pune bruma de rabdare pe care o mai aveti la sfarsitul zilei la grele incercari. Dar in cele din urma veti ajunge la acele cateva ore linistite de seara la care visati cu disperare in timpul zilei.