Copiii noștri, din ce în ce mai inteligenți

Daniela Ghiorghe
copil inteligent

Conferința anuală a Societății Internaționale a studiilor despre inteligență(http://www.isironline.org/) a avut loc anul acesta în luna iulie în St. Petersburg, Rusia. Programul evenimentului a cuprins un număr mare de cercetări fascinante privind inteligența umană, care ne furnizează cele mai revoluționare idei din domeniu, scrie www.psychologytoday.com.

Printre subiectele discutate la conferință se află câteva teme care ne-au atras atenția, precum:

Ce este efectul Flynn și cauzele sale din ultimele decenii

James Flynn, un cercetător american, a observat la începutul anilor ’80 că firmele care produc testele IQ recalibrează periodic formatul și nivelul de dificultate al testelor. De ce? IQ-ul standard al populației este de 100 de puncte. Dar numărul de întrebări cu răspunsuri corecte depinde de nivelul de dificultate al acestora. Așadar, dacă oamenii încep să aibă rezultate mai bune sau mai proaste la aceste teste, nivelul mediu se va schimba. De aceea, pentru a păstra media de 100 de puncte, sistemul de corectare trebuie modificat.

Flynn și-a dat seama că, la nivel global, oamenii încep să aibă rezultate din ce în ce mai bune, ceea ce a dus la înăsprirea întrebărilor, pentru a putea ajunge la rezultatul de 100 de puncte și asta datorită faptului că oamenii devin din ce în ce mai inteligenți și se descurcă mult mai bine la aceste teste.

Însă care este motivul pentru care are loc efectul Flynn? Pe primul loc se află nutriția și îngrijirea medicală superioare. Dacă organismul este hrănit corespunzător, poate funcționa la o capacitate mult mai ridicată decât atunci când este la limita subzistenței. În plus, noile generații de părinți sunt multe mai atente la dezvoltarea educațională a copiilor lor și le oferă mai mult suport, spre deosebire de generațiile anterioare.

Care este rolul părinților în mărirea IQ-ului copiilor?

Psihologii Joseph Lee Rogers și Patrick O’Keefe sunt de părere că „mulți părinți folosesc diferite metode de a spori inteligența copiilor lor, de la alegerea școlii și a activităților extracurriculare la vacanțe, cursuri și sporturi la care îi trimit pe învățăcei. Părinții care se ocupă cu seriozitate de educația copiilor săi îndeplinesc funcția de execuție în dezvoltarea celor mici, care este foarte importantă.”

Imaginația se află la intersecția dintre inteligență și personalitate

Hannah R. Scott și Sophie von Stumm sunt de părere că „imaginația copiilor reprezintă o arie care este independentă de partea cognitivă și este mai degrabă asociată cu o trăsătură de personalitate, conform studiilor.” Așadar, este important să ne sprijinim copiii chiar și în momentele în care nu înțelegem ce vor să facă, pentru că aceste activități îi vor ajuta să se dezvolte.

Inteligența este ereditară?

Mulți oameni cred că unii copii sunt norocoși pentru că au moștenit inteligența părinților. Însă cât la sută este adevărat din afirmația de mai sus? Yulia Kovas, profesoară de genetică și psihologie, ne informează că doar anumite abilități pot fi moștenite de la părinți. „Studiile arată faptul că trăsăturile pe care le preluăm de la părinți se schimbă constant de-a lungul vieții, prin prisma contextului în care ne aflăm. De exemplu, cititul, matematica, exprimarea și limbajul sunt cele mai comune trăsături pe care le preluăm de la părinți.”

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa