Iată care sunt regulile divorțului, văzute de copii și scrise de ei special pentru părinții lor. Divorțul nu este niciodată ușor!
Ultimul lucru pe care și-l dorește oricare părinte este să-l rănească pe cel care este lumina ochilor lui. Sunt lucruri mărunte care pot durea foarte tare, așa că iată care este rugămintea unui copil pentru părinții lui divorțați:
Mami! Tati… Ați divorțat, dar ați rămas părinții mei! Eu vă iubesc pe amândoi și știu că și voi mă iubiți pe mine. Și mai știu că nu vreți să fiu nefericit, așa că vă rog să respectați și regulile mele, așa cum și eu mă străduiesc să le respect pe ale voastre.
Nu doar părinții vor copii ascultători, ci și copiii au nevoie să fie ascultați, știați asta? Poate sunt doar un copil, dar schimbarea asta majoră mă afectează și pe mine. Ca să nu sufăr mai mult decât o fac deja, vă las aceste instrucțiuni. Vă rog să țineți cont de ele! Puteți să le memorați sau să le lipiți pe frigider.
Regulile divorțului: Dragă mamă şi tată, vă rog…
1. Să nu vorbiţi urât despre celălalt părinte. Când se întâmplă asta mă supăr și mă simt rănit. Plus că mă face să mă simt prost!
2. Să nu vorbiţi despre prietenii sau rudele celuilalt părinte. Lăsaţi-mă să îmi pese de cineva chiar dacă vouă nu vă pasă.
3. Să nu vorbiţi despre divorţ sau alte lucruri de adulţi în fața mea. Asta mă face să mă simt rău. Vă rog să nu mă amestecaţi pe mine în astea.
4. Să nu vorbiţi despre bani sau pensia alimentară. Mă face să mă simt vinovat că exist și să mă simt mai degrabă un lucru decât o ființă umană, copilul vostru.
5. Să nu mă faceţi să mă simt prost atunci când îmi exprim bucuria că mă voi întâlni cu celălalt părinte. Mai târziu îmi va fi frică să vă spun ceea ce simt.
6. Să nu îmi interziceţi vizitele sau să mă împiedicaţi să vorbesc cu celălalt părinte la telefon. Eu vă iubesc pe amândoi.
7. Să nu îmi întrerupeţi timpul în care ar trebui să fiu în compania celuilalt părinte cu telefoane dese ori prin planificarea altor activităţi pentru mine.
8. Să nu vă certaţi faţă în față sau la telefon atunci când sunt și eu prin preajmă!
9. Să nu mă rugaţi să spionez pentru voi atunci când mă aflu la celălalt părinte! Nu e corect și mă face să mă simt neloial şi necinstit.
10. Să nu mă rugaţi să păstrez secrete faţă de celălalt părinte. Mă face să mă simt neliniştit şi îmi creează un sentiment de vinovăţie.
11. Să nu puneţi întrebări despre viaţa celuilalt părinte sau despre timpul petrecut împreună. Asta mă face să mă simt trădător.
12. Să nu mă puneţi să îi transmit mesaje verbale celuilalt părinte. Nu vreau să fiu pus la mijloc. Mai bine sunaţi şi vorbiţi direct între voi.
13. Să nu îmi lăsaţi mesaje scrise atunci când plec sau să mi le puneţi în geantă. Mă face să mă simt incomod.
14. Să nu îl învinuiţi în faţa mea pe celălalt părinte pentru divorţ ori pentru alte neplăceri din viaţa ta. Încă o dată, nu vreau să fiu pus la mijloc.
15. Să nu mă trataţi ca pe un adult discutând cu mine lucruri despre care nu ar trebui să ştie un copil. E o povară pentru mine și un stres în plus.
16. Să nu îl ignoraţi pe celălalt părinte sau să staţi în părţi opuse ale încăperii în timp ce sunteți la şcoală sau la sport. Mă faceți să mă ruşinez faţă de ceilalţi copii. Fiţi prietenoşi unul cu celălalt, chiar şi dacă o faceţi doar pentru mine.
17. Să mă lăsaţi să îmi duc din lucruri la cealaltă casă atâta timp cât pot să le aduc înapoi. Altfel mă simt eu însumi ca un obiect, ca și cum nu contează ce vreau să fac.
18. Să nu mă presați ca să spun că vă iubesc mai mult pe unul decât pe celalalt şi să nu mă forțați să spun cu care dintre voi vreau să locuiesc. Eu vă iubesc pe amândoi.
19. Să realizaţi că am două case, nu numai una. E important pentru mine să petrec timp îm ambele case, cu amândoi.
20. Să mă lăsaţi să vă iubesc pe amândoi şi să vă văd pe amândoi pe cât de mult posibil! Fiţi flexibil chiar şi atunci când acest lucru nu e menţionat în sentinţă. Mă ajută să am o relaţie de calitate cu amândoi și să cresc ca un adult complet.
Vă mulțumesc!
Îți recomandăm să citești și ”Când părinții se despart. Cum să ne ajutăm copiii să treacă prin procesul de separare” de Penelope Leach. Cartea este disponibilă aici.
Notă – Regulile divorțului expuse mai sus au fost concepute cu ajutorul specialiștilor de la Asociația Română pentru Custodia Comună (ARPCC) – o organizație neguvernamentală care militează pentru introducerea și explicarea prevederilor custodiei comune în România.