Reguli pentru copiii care merg cu maşina, cu autobuzul sau cu autocarul

TOTUL DESPRE MAME

Centurile de siguranţă instalate şi folosite corect şi scaunele de maşină pentru copii reprezintă primele amănunte care trebuie bifate pentru a asigura siguranţa copiilor când merg cu maşina. Acestea, împreună cu un şofer prudent, asigură un transport lipsit de pericole pentru cei mici.

Copiii însă trebuie să aibă şi responsabilităţi atunci când circulă cu maşina sau cu autobuzul. Majoritatea copiilor merg zilnic cu un mijloc de transport, aşa că ar fi bine să existe câteva reguli simple de mers cu maşina. Asigură-te că le subliniezi faptul că aceste reguli nu sunt o joacă şi că trebuie respectate întocmai de fiecare dată, indiferent de cine se află la volan sau de lungimea călătoriei.

 

Reguli pentru copiii care merg cu maşina

 • Centura de siguranţă nu a fost inventată degeaba. Mai mult, pentru copii este absolut necesară. Ea trebuie pusă înainte ca maşina să pornească de pe loc şi nu trebuie îndepărtată până nu se ajunge la destinaţie.

 

 • Folosiţi toate centurile de siguranţă. Majoritatea maşinilor au o singură centură care susţine poalele şi umerii, însă există şi unele modele care au două centuri separate. Învaţă-i pe copii să îşi pună toate centurile aflate la dispoziţie.

 

 • Nu împărţiţi niciodată centurile de siguranţă. Poate părea distractiv, dar doi copii nu ar trebui niciodată să fie legaţi cu aceeaşi centură de siguranţă.

 

 • Şederea pe bancheta din spate. Copiii sub 13 ani trebuie întotdeauna să călătorească aşezaţi pe bancheta din spate. Aceasta îi protejează de potenţialele accidente și de eventualitate în care se deschide un airbag. Explică-le copiilor că un airbag îi poate lovi destul de tare deoarece este conceput pentru a proteja persoane cu trupuri mai mari ca ale lor.

 

 • Fiţi relaxaţi. Copiii trebuie să înţeleagă importanţa menţinerii calmului pe bancheta din spate. Dacă nu sunt cuminţi şi sar sau ţipă, îl pot uşor distrage pe şofer, astfel punând toţi pasagerii în pericol.

 

 • Urmaţi regulile în orice maşină. Copiii trebuie să respecte aceste reguli în orice maşină s-ar afla, fie cea a familiei, a unei rude sau a unui prieten, indiferent dacă posesorul maşinii ţine cont de ele ori ba. Dacă este întrebat dacă vrea să stea în faţă, un copil ar trebui să fie suficient de responsabil încât să refuze politicos şi să îi spună şoferului că ar prefera să stea pe bancheta din spate.

 

Reguli pentru copiii care merg cu autobuzul sau autocarul

 • Autobuzul se aşteaptă pe trotuar. Copiii care merg la şcoală cu autobuzul trebuie să aştepte în staţie la aproximativ doi metri de locul unde staţionează autobuzul.

 

 • Aşteptaţi deschiderea uşilor. Copiii trebuie să aştepte ca şoferul să deschidă uşile autobuzului. Nu ar trebui să pună piciorul în stradă niciun moment mai devreme.

 

 • Urcaţi în autobuz cu grijă. Această regulă este importantă pentru copiii mai mari care au ghiozdane ce ar putea rămâne prinse în uşă sau în spatele unei banchete.

 

 • Menţineţi-vă calmul. Asigură-te că cei mici înţeleg importanţa unui comportament adecvat în autobuz şi că stau cuminţi pe locurile lor atunci când maşina este în mişcare. Alergarea pe palier sau alte activităţi asemănătoare îl pot distrage pe şofer.

 

 • Coborâţi cu grijă din autobuz. Atunci când coboară din autobuz, copiii trebuie să se susţină de bara ajutătoare de lângă uşă şi să coboare încet. Odată coborâţi, trebuie să se îndrepte înspre faţa maşinii, niciodată spre spatele ei.

 

 • Rămâneţi la vedere. Atunci când merg în faţa autobuzului, copiii trebuie să meargă pe trotuar, la cel puţin trei metri de maşină, în aşa fel încât şoferul să îi poată vedea atunci când traversează.

 

 • Nu vă aplecaţi. Un copil care scapă un obiect din mână atunci când traversează prin faţa unei maşini nu ar trebui să se aplece să îl ridice, întrucât e posibil să dispară din aria vizuală a şoferului. Învaţă-i pe copii să îl atenţioneze pe şofer în cazul în care vor să se aplece.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa