Probleme de comportament la școală, de la vorbit în timpul orelor la agresiuni. Ce poți face?

Ramona Dinescu
profesor cu elevi disputa

Problemele de comportament ale copiilor la școală sunt rezultatul unor sentimente intense pe care cei mici au nevoie să le scoată la iveală și se manifestă de la vorbitul în timpul orelor și până la lovitul sau insultatul colegilor de clasă.

Atunci când copiii pot dezvolta o serie de probleme de comportament la școală, de la vorbitul deranjant în timpul orei și până la lovitul colegilor de clasă, motivul pentru acest comportament negativ este, de obicei, foarte simplu. „Dacă un copil iese în evidență la școală, consider că ori este posesorul unor emoții intense și are nevoie de o mână de ajutor pentru a se elibera de ele, ori există ceva la școală ce chiar nu i se potrivește”, susține Alison Ehara-Brown, specialistă în probleme de psihologie socială și psihopedagog american. Ca părinte, îl poți ajuta acasă să-și gestioneze emoțiile, dar poți să rezolvi și anumite situații de la școală.

Ce faci dacă copilul tău are probleme de comportament la școală?

Evaluați situația. Cel mai simplu ar fi să poți avea încredere deplină în învățătoarea copilului și să îi poți cere un punct de vedere obiectiv. Uneori, copiii pot avea o problemă legată de profesor sau învățător, lucru pe care îl poți mai greu verifica, iar atunci, tot ce poți să faci este să vorbești cu copilul și să încerci să îl faci să îți spună cât mai multe informații până formezi tabloul complet. În ultimă instanță, poți face o solicitare la conducerea școli pentru a petrece o zi sau două cu copilul și pentru a evalua corect situația, pentru a vedea care sunt exact motivele pentru care el are unele probleme de comportament.

Conturează o strategie. O bună idee ar fi să aranjezi o întâlnire cu profesorul și cu copilul, să aveți o discuție în trei pentru a găsi cele mai bune soluții astfel încât cel mic să se comporte adecvat la școală. Ați putea găsi împreună un semnal pe care copilul să-l transmită profesorului. De exemplu, atunci când se simte frustrat sau neliniștit, ar putea ridica două degete, iar profesorul să-i dea ceva special de făcut pentru a-l ajuta să iasă din starea lui. Sau profesorul ar putea folosi ca semnal bătaia cu două degete pe umărul copilului pentru a-i aminti că trebuie să se comporte adecvat.

Copilul are nevoie de o pauză. Uneori, faptul că un copil trebuie să meargă zilnic într-un loc unde nu are succes, îl poate împinge către un comportament inadecvat. Dacă este posibil, încearcă să-l învoiești o zi sau două de la școală și faceți ceva ce chiar îi face plăcere, preferabil împreună. Puteți face un maraton de Monopoly, de filme sau să mergeți la plajă împreună. Profită de zilele în care se îmbolnăvește și rămâne acasă pentru a avea grijă de el și a-i acorda o atenție specială.

Amintește-i tot timpul că îți pasă de el. A ști că este iubit tot timpul îl poate ajuta pe un copil să iasă din spirala în care a intrat. De multe ori ajută să-i dai un obiect mic pe care să și-l pună în ghiozdan și care să-i amintească de tine. Sau poți, din când în când, să-i strecori un bilețel pe care să-i scrii: Te iubesc, ești grozav! Sau poți să-i strecori în penar o poză cu voi doi îmbrățișați. Sunt multe idei, trebuie doar să-ți faci timp și să le pui în practică. Sunt foarte importante pentru el.

Spune-i copilului că el decide la ce se gândește. Dacă cel mic are o zi proastă la școală, se poate gândi la tine sau la distracția ce-l așteaptă după școală, mai degrabă decât să rămână prins în mijlocul unor emoții negative. Cel mai bun exemplu este cel din filmul Harry Potter și prizonierul din Azkaban când Harry întâlnește acei demoni care sug toată fericirea victimelor lor. Antidotul era să se gândească la cele mai fericite momente ale sale pentru a câștiga putere împotriva monștrilor.

Caută ajutor în exterior. Dacă consideri necesar, cere recomandări pentru un bun terapeut de copii care ar putea să te ajute cu gestionarea problemelor emoționale ale copilului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa