Studiu: Primii născuți sunt lideri mai buni

Cristina Călin, redactor
Primii născuți

Primii născuți au mai multe șanse de a deveni conducători și de a avea succes în viața profesională. Conceptul de „născut să fie lider” este din ce în ce mai vehiculat în ultimii ani și este foarte des folosit de autorii cărților de dezvoltare personală. Aproape că a devenit un clișeu. Totuși, există oameni care se nasc cu abilitatea de a conduce, iar cercetătorii au descoperit că nu are legătură cu genele, părinții, ci cu ordinea în care copilul s-a născut, potrivit theatlantic.com.

Primii născuți au cu 30% mai multe șanse sa ajungă CEO sau politicieni, potrivit unui studiu realizat de economiști de la Universitatea Texas, în colaborare cu Institutul pentru Elaborarea Politicilor pentru Piața Muncii și pentru Educație din Suedia. Cercetarea s-a concentrat pe băieți și a arătat că, în cazul în care aceștia sunt primii născuți ai unei familii, ei urmează mai multe studii, câștigă mai mulți bani, un un IQ mai mare și petrec mai mult timp făcându-și temele decât uitându-se la televizor.

Ideea că ordinea în care s-au născut copiii le poate modela personalitatea datează din anii 1920, când psihologul austriac Alfred Adler a spus că primii născuți dezvoltă gustul pentru putere de la vârste mici, pentru că sunt obișnuiți să-și domine frații și se concentrează să nu fie detronati din rolul de prințul/prințesa familiei. De partea cealaltă, sunt frații cei mai mici care sunt dependenți de părinți și cei mijlocii care în mod natural sunt mai predispuși să lupte pentru a capta atenția părinților, sunt mult mai competitivi.

Sfatul psihologului. Cum să creștem frații pentru a-i ajuta să se sprijine și să se iubească

Primii născuți beneficiază de mai multă atenție

Un alt studiu, din 2013, realizat de Joseph Hotz, profesor de economie la Duke University și Juan Pantano, profesor la Washington University arată că perfomanțele școlare scad de la primul la ultimul născut. Explicația este simplă: părinții investesc mult timp în a stabili reguli pentru cel mai mare dintre copii, clădindu-și o reputație a stricteții, la care renunță cu următorii născuți. Rezultatele sunt benefice pentru primii copii ai familiei. Pe de o parte beneficiază de mai multă atenție, pe de altă parte prind putere atunci când urmează regulile familiei, ceea ce duce la un nivel mai mare de inteligență, disciplină și abilități de lider. Chiar și părinții îi consideră pe primii născuți mai realizați în viață. Mai mult, chiar ei spun că nu au avut același nivel de disciplină cu următorii născuți neimpunându-le un program strict sau reguli de politețe.

Top 6 sacrificii pe care le fac frații mai mari pentru frații mai mici

Noul studiu, realizat de subiecți de naționalizate suedeză are rezulyaye similare. Potrivit cercetătorilor, primii născuți nu doar că sunt mai isteți și mai sănătoși, dar au și o inteligență emoțională mai dezvoltată, își asumă mai ușor responsabilități, au inițiativă și sunt mai perseverenți. Oricum, diferențele dintre frați sunt puse pe seama dinamicii din familie. Primul aspect care trebuie luat în considerare este că atunci când într-o casă există mai mulți copii, părinții își petrec mai puțin timp cu fiecare.

În al doilea rând, spun cercetătorii, copiii se luptă pentru atenția părinților, iar fiecare are o anumită strategie. De obicei, primii născuți se impun prin putere, pe când cei mici încearcă abordări mai creative. Cel mai bine se vede acest lucru atunci când în discuție sunt doi frați băieți. Cei mici tind la maturitate să aibă meserii mai artistice: actori, scriitori, arhitecți, fotografi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa