Prietenii imaginari ai copilului

TOTUL DESPRE MAME

Multi parinti devin ingrijorati atunci cand observa noul prieten pe care si l-a facut copilul lor. Prietenii imaginari ii fac pe parinti sa se gandeasca la o posibila problema emotionala a micutului. Multa vreme a persistat ideea ca un copil care are un prieten imaginar este un copil ciudat, care trece printr-o perioada tulbure si care are cu siguranta nevoie de ajutor.

Toate aceste mituri au fost spulberate de un studiu recent publicat de psihologul Marjory Taylor, de la Universitatea din Oregon, SUA. Studiul se bazeaza pe cercetari efectuate timp de zece ani pe un grup de o suta de copii si concluzioneaza ca prietenul imaginar reprezinta un stadiu normal, sanatos si foarte important in dezvoltarea emotionala a copilului.

Circa 65% dintre copiii cu varste intre 3 si 7 ani au la un moment dat un prieten invizibil. Ei pot fi companionii atat ai copiilor singuri la parinti, cat si ai celor din familii cu mai multi copii si in nici un caz nu reprezinta un semn de insingurare ori dezechilibru emotional!

Prietenul imaginar poate lua fie forma unui copil de aceeasi varsta si sex cu puiul tau – un fel de alter-ego – fie cea a ursuletului sau a papusii preferate, personificate dintr-odata. Fratii gemeni au de obicei un prieten imaginar comun.

Cand apar prietenii imaginari?

Aparitia noului membru al familiei voastre poate fi legata intr-adevar de niste schimbari majore in viata copilului: schimbarea gradinitei sau a cartierului, decesul unui bunic sau aparitia unui fratior pot cere un astfel de prieten. Este un fel de scut cu care copilul se apara in fata tuturor acestor noutati, modul securizat prin care incearca sa isi explice cum functioneaza lumea. Supravietuitorii povestesc ca pana si in lagarele naziste copiii se jucau, adaptandu-se realitatii cumplite. Limitele propriului univers sunt puse la incercare. Pentru ca in cele mai multe cazuri adultii hotarasc si pentru ei, copiii au nevoie de un domeniu in care sa detina controlul. De exemplu, fetitei ii este teama sa mearga la medic, dar se joaca fara probleme “de-a doctorul”. Baietii impusca sau “taie cu sabia” adesea. Asta nu inseamna ca ar face-o si in realitate. Au nevoie sa se se desprinda uneori de teribila dependenta pe care o au fata de parinti. In joaca sunt stapani pe viata si pe moarte, iar asta face parte din modul in care functionam noi, ca fiinte umane. Jocul de rol este foarte important pentru echilibrul lor interior.

Parintii trebuie sa stie ca nu este bine sa ii puna copilului prea multe intrebari despre noul sau prieten sau, si mai rau, sa incerce sa interactioneze cu el. In astfel de cazuri el poate disparea ca prin minune, asa cum a si aparut. Este spatiul intim al copilului in care nu ne este permis sa patrundem decat cu acordul sau. Oricare ar fi scopul pentru care au fost creati, putem sa ne folosim de prezenta sa in avantajul nostru, ca parinti.

Avantaje pentru parinti

  • Prietenul imaginar ii ofera sansa copilui de a detine controlul
  • Copilul isi dezvolta imaginatia
  • Discutand cu prietenul problemele intalnite peste zi, copilul cauta solutii si abordari potrivite, crescandu-i astfel increderea in sine.
  • Alunga plictiseala
  • Il ajuta sa isi exprime sentimentele mai usor: “el ( prietenul imaginar) se teme de intuneric si ar vrea sa stai cu el pana adoarme”
  • Studiile arata ca astfel de copii sunt mai putin timizi decat altii si se bucura de mai multa popularitate in cercul de prieteni reali.
  • Un mod placut si securizat de a-si exersa vocabularul.
  • Isi recunosc mai usor greselile, dand vina initial pe prietenul invizibil
  • Jocul de rol il ajuta in exersarea diferitelor tipuri de relatii inter-umane, dezvoltandu-i abilitatile de socializare.
  • Il putem da exemplu pozitiv pentru ca a mancat toate legumele sau pentru ca si-a facut patul dimineata.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa