Un copil inteligent emoțional va fi un adult mai fericit, mai împlinit și va avea mai mult succes în viață. Iată mai jos ce poți face pentru asta.
Cunoașteți perspectiva copilului și empatizați
Chiar dacă nu puteți „face nimic“ cu privire la supărările copilului, empatizați. Numai când sunt înțeleși, oamenii reușesc să se elibereze de emoții tulburătoare. În cazul în care supărarea copilului pare disproporționată în raport cu situația, amintiți-vă că noi toți stocăm emoții. Doar când ne simțim în siguranță ne permitem să le experimentăm.
Empatizând îl veți ajuta să se liniștească. Empatia nu înseamnă că sunteți de acord. Ci că priviți, totodată, și din unghiul lui de vedere. Ați putea să spuneți:
„Este greu pentru tine să te oprești din a te juca și să vii la cină și acum este ora mesei.“
„Ți-ai dori să mă ai numai pentru tine, nu-i așa?“
„Înțeleg, ești atât de dezamăgit că plouă.“
„Îți dorești să stai până mai târziu, cum fac copiii mari, știu.“
„Știu, ești nervos că ți s-a dărâmat turnul!“
Despre emoțiile copiilor și părinților puteți citi mai multe în cartea lui Robin Grille Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte
Un copil inteligent emoțional are nevoie să se exprime
Cei mici nu pot face diferența între emoțiile lor și „sinele“ lor. Acceptați emoțiile copilului. Nu le negați sau minimizați trăirile. Pentru că riscați să le oferiți mesajul că unele sentimente sunt rușinoase sau inacceptabile.
Arătându-vă dezaprobatori față de frica sau furia lui, nu îl veți opri să aibă astfel de sentimente. Îl veți învăța să și le reprime. Din păcate, sentimentele reprimate nu se estompează, cum se întâmplă în cazul sentimentelor care au fost exprimate în mod liber. Sunt blocate și caută o cale de ieșire. Pentru că nu se află sub control conștient, ele izbucnesc neregulat și atunci copilul își bruschează sora, are coșmaruri, sau dezvoltă un tic nervos.
În schimb, învățați-i că întreaga gamă de sentimente este de înțeles și ele fac parte din ființa umană, chiar dacă unele acțiuni trebuie limitate.
„Pari îngrijorat pentru expediția de astăzi. Și eu obișnuiam să fiu stresat când aveam expediții, la grădiniță. Vrei să-mi vorbești despre asta?“
„Ești atât de frustrat! Nimic nu pare să funcționeze pentru tine în dimineața asta… Mă întreb dacă nu cumva trebuie doar să plângi? Toată lumea trebuie să plângă, uneori.“
Încurajează-l să simtă
Acceptarea ajută copilul să-și înțeleagă propriile emoții. Iar asta este ceea ce ne permite și nouă să ne rezolvăm frustrările și nemulțumirile și să trecem mai departe. Iar astfel avem mai mari șanse să creștem un copil inteligent emoțional. Iar el va învăța să-și regleze propriile emoții.
Acceptarea îl învață pe copil că viața sa emoțională nu este periculoasă. Nici nu este rușinoasă și că, poate fi ușor de gestionat. Copilul află că el nu este singur. Un copil inteligent emoțional învață că, chiar și cele mai puțin plăcute părți ale lui sunt acceptabile. Ceea ce înseamnă că el este ok, exact așa cum este el.
Părinte inteligent emoțional – copil inteligent emoțional
De multe ori, copilul are nevoie doar de șansa de a se simți auzit în timp ce acesta își exprimă sentimentele. Chiar dacă are șase luni sau șaisprezece ani, el are nevoie să-i ascultați sentimentele pe care și le exprimă. Odată ce simte și exprimă ceea ce trăiește, va trece peste ele și-și va vedea în continuare de viața de zi cu zi. De fapt, veți fi uimit de cât de afectuos și cooperant va fi el odată ce are șansa de a vă arăta cum se simte. Dar, ca el să se simtă în siguranță să dea voie acelor sentimente să iasă la suprafață, are nevoie să știe că sunteți pe deplin prezent și dispus să-l ascultați. Având convingerea că sunt în siguranță, copiii au o capacitate uimitoare de a se curăța și debarasa de sentimente, lăsându-i relaxați și cooperanți. Care este treaba dumneavoastră? Să respirați, să fiți în preajmă si să rezistați tentatiei de a face aceste sentimente supărătoare să dispară. Copilul știe instinctiv cum să se vindece.
„Ești atât de trist și supărat încât vrei doar să țipi, să urli și să plângi. Toată lumea se simte așa, uneori. Sunt aici să te ascult și să văd toate sentimentele acestea puternice. Poți să-mi arăți cât de supărat și trist ești.”
„Ești atât de supărat încât țipi la mine să plec. O să stau un pic mai departe. Aceste sentimente te rănesc și te sperie. Nu te voi lăsa singur cu aceste sentimente supărătoare. Sunt chiar aici și ești în siguranță. Poți fi oricât de trist și supărat vrei tu să fii. Când ești gata, eu sunt aici să te îmbrățișez.“
Natura emoțiilor umane sănătoase este de a circula prin noi, să ne inunde și apoi să treacă. Când ne ferim de ele sau ni le reprimăm, emoțiile rămân mai degrabă blocate în interiorul nostru, în loc să găsim o cale de a le exprima într-un mod sănătos. Dar copiii sunt îngroziți de emoțiile lor puternice care îi copleșesc, așa că încearcă să se ferească de ele până când se simt suficient de siguri pentru a le experimenta.
Învățați-l despre rezolvarea problemelor
Emoțiile sunt mesaje, nu noroi în care să se tăvălească. Ca să ai un copil inteligent emoțional învață-l să respire când trece prin emoții. Să le simtă, să le tolereze fără a fi nevoie să acționeze asupra lor. Și să rezolve problema și să acționeze când emoțiile au trecut.
De cele mai multe ori, odată ce copiii (și adulții) simt că emoțiile lor sunt înțelese și acceptate, sentimentele își pierd greutatea și să încep să se disipeze. Acest lucru lasă o portiță deschisă pentru rezolvarea problemelor. Uneori, copiii pot face acest lucru singuri. Alteori, ei au nevoie de ajutorul tău să se gândească. E bine să reziști tentației de a te ocupa de problemă în locul lor. Cu excepția cazului în care o cer ei în mod explicit.
„Ești atât de dezamăgit de faptul că prietena ta nu poate veni pentru că e bolnavă. Într-adevăr, ai așteptat cu nerăbdare să te joci cu ea. Când te vei simți pregătit, ne putem gândi la idei noi de a face altceva distractiv.“
„Ești destul de frustrat că nu te lasă și pe tine. Uneori simți că nu mai vrei să te joci cu el. Dar, în același timp, îți place foarte mult să te joci cu el. Mă întreb ce i-ai putea spune lui Sam, astfel încât să poată auzi cum te simți?“
Un copil inteligent emoțional știe să-și exprime sentimentele. El trebuie și să știe cum să schimbe treptele de viteză pentru a găsi soluții constructive la probleme. Aceasta necesită practică și modelare din partea noastră.
Cercetările arată că a empatiza pur și simplu cu copiii noștri este insuficient pentru a îi învăța să-și gestioneze sentimentele proprii. Pentru că ei încă se mai simt la mila emoțiilor lor. Învățându-i pe copii să-și respecte sentimentele, îi facem mai puternici.
Toți copiii au nevoie de antrenament pentru a învăța să-și exprime nevoile fără a ataca alte persoane.
Pentru un copil inteligent emoțional joacă-te cu el
Când observați un comportament negativ la copil, înseamnă că are unele sentimente puternice cărora nu știe cum să le facă față. Atunci acționați cu cel mai bun medicament: joaca.
Toți copiii experimentează, zi de zi, sentimente puternice. De multe ori, se simt lipsiți de putere și dați la o parte, furioși, triști, speriați, sau geloși. Copiii inteligenți emoțional procesează aceste sentimente prin joacă. Ajutându-vă copilul să-și „joace“ conflictele interioare majore, îl lasă să și le rezolve. El poate trece la următoarea provocare de dezvoltare corespunzătoare vârstei.
Copilul nu poate transpune conflictele sale emoționale adânci în cuvinte. Este greu chiar și pentru majoritatea adulților să facă asta. Dar el le poate exprima prin joacă și le poate rezolva fără a fi nevoie măcar să vorbească despre ele.
Râsul eliberează hormonii de stres la fel de bine ca și lacrimile – și este mult mai distractiv.