Părinții pot opri fenomenul de bullying. Ce ar trebui să facă

Cristina Călin, redactor

Fenomenul de bullying sau hărțuirea este din ce în ce mai răspândit în școli, nu numai la noi, ci și în toată lumea. Cadrele didactice și psihologii caută soluții pentru a stopa cazurile. Copiii vor lua atitudine mai ușor dacă văd un caz de bullying dacă părinții lor le spun să o facă, arată un studiu publicat în Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology, citat de agenția Reuters.

Unul din 10 copii din școlile americane sunt victime ale bullying-ului și multe programe de conștientizare se concentrează pe implicarea celor de pe margine în stoparea lui, scriu cercetătorii. Singurul studiu făcut în România asupra subiectului de către Asociația Salvați Copiii a vizat diferitele tipuri de comportamente asociate bullying-ului, printre care se numără excluderea din grup, umilirea, distrugerea lucrurilor altcuiva sau violenţa fizică. S-a urmărit, de asemenea, determinarea profilului social al actorilor implicaţi în astfel de situaţii.

Concluziile au fost următoarele:
• În mod repetat, în şcolile din România, 3 din 10 copii sunt excluşi din grupul de colegi.
• 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi.
• 1 din 4 copii a fost umilit în faţa colegilor.

În cadrul unui studiu recent  făcut în SUA, la care au participat aproape 1500 de copii din clasele a 4-a și a 5-a care, elevii au fost rugați să spună cum se comportă colegii lor de clasă în cazurile de bullying. De asemenea, părinții elevilor au fost puși să-și imagineze reacția lor în situații ipotetice de hărțuire a copiilor lor. Copiii care au spus că ar interveni pentru a opri un coleg ce hărțuiește elevii și s-ar implica și în liniștirea victimei, au acasă părinți care le-au spus că acesta este modul corect de reacție, a scos la iveală cercetarea. În același timp, elevii cărora li s-a spus acasă să stea departe de astfel de evenimente nu ar ajuta victimele și, mai mult, există riscul să devină ei înșiși agresori.

Fenomenul de bullying dispare când există empatie

”Am descoperit cu surpindere că în cazul copiilor cărora părinții le-au spus să nu se implice, riscul de a iniția ei acte de bullying este foarte mare”, a spus Stevie Grassetti, autor al cercetării și cercetător în psihologie la Universitatea din Delaware. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că micuții au percepția că dacă li se cere să nu facă nimic înseamnă că până la urmă nu este nimic rău să hărțuiești alte persoane. De asemenea, copiii nu realizează că stând pe margine, uneori râzând, încurajând sau pur și simplu privind la actul de bullying fără să facă ceva să-l oprească, îl încurajează pe agresor să continue sau chiar să devină și mai rău.

În urma rezultatelor obținute, se recomandă ca programele anti-bullying să implice și părinții pentru a le da copiilor semnale că trebuie să ia atitudine pentru a încerca să oprească actele de hărțuire și să empatizeze cu victimele. Cercetătorii le recomandă părinților să își pună copiii în diverse situații ipotetice și să le ceară să spună ce ar face ei. În acest fel, cei mici au mai mult timp la dispoziție să se gândească, dar și să se pregătească pentru momentele când chiar ceva rău s-ar întâmpla și părinții nu vor mai fi lângă ei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa