Părinții elicopter sunt acei părinți care fac totul pentru copiii lor, din dorința de a le face viața mai ușoară. Până la un punct intențiile lor pot fi bune, însă dacă continuă pe acest drum efectul va fi total invers.
Potrivit publicației Huffington Post sunt 12 lecții pe care părinții elicopter dea celor mici pentru a le asigura succesul în viață.
Părinții prea protectori și respingerea simbolică
Încredere în sine
Părinții elicopter fac prea multe pentru copiii lor, așa încât aceștia cresc dependenți de ajutor și incapabili să facă lucruri pe cont propriu. Copiii au nevoie să învețe să facă lucruri singuri ca să capete încredere în puterile lor. Independența le dă abilitatea de a lua decizii și de a crede în ei și în capacitatea lor de a rezolva probleme. Odată ajunși adulți vor putea fi cu adevărat independenți.
Gândirea independentă
Părinții elicopter obișnuiesc să gândească în locul copiilor lor, astfel încât ajunși adulți nu se vor simți confortabil să ia decizii singuri. Copiii trebuie să învețe să pună întrebările potrivite, să analizeze datele și să aibă propriile opinii.
Să muncească din greu
Părinții elicopter obișnuiesc să facă totul mai ușor pentru copiii lor. În acest fel, nu vor învăța să îndeplinească singuri sarcinile. Copiii trebuie să aprecieze rezultatele muncii, dar și să înțeleagă care sunt beneficiile rezultate din muncă.
Perseverența
Părinții elicopter le spun copiilor lor că pot renunța în cazul în care ceva li se pare greu. Totuși, trebuie să știe că atunci când dau de situații dificile trebuie să încerce și mai mult pentru a reuși. Acesta este adevăratul drum spre succes.
Dr. Olivia Timnea: Părinții excesiv de protectori pot fi responsabili de obezitatea copiilor
Rezistența la frustrare
Părinții elicopter acționează ca o pernă pentru căderile copiilor lor, privându-i de lecțiile ce pot fi învățate din insuccese sau pierderi. Copii trebuie să învețe cum să cadă și cum să-și revină dintr-o astfel e experiență și mai ales cum să reacționeze când pierd.
Obiceiuri de învățate
Părinții elicopter fac totul în locul copiilor lor și nu îi încurajează să continue atunci când ceva este greu. Totuși, copiii trebuie să învețe să facă singuri cercetarea pentru un proiect, să scrie o cerere, să termine un eseu.
Gândirea riguroasă
Părinții elicopter își hrănesc copiii cu lingura până la vârste destul de mari, învățându-i să fie leneși. Acești copii trebuie să învețe să facă diferența între fapte și opinii, între ceea ce-și doresc să vadă și ceea ce este în realitate, între ceea ce este dovedid științific și lucrurile pe care preferă să le considere ca fiind adevărate, dar care nu sunt.
Judecata corectă
Faptul că prinții elicopter fac totul pentru copiii lor îi împiedică pe micuți să aibă o judecată corectă. Trebuie să îi învețe să aprecieze corect oamenii și situațiile, să facă alegeri bune și să nu intre în bucluc.
Abilități de comunicare interpersonală
Părinții elicopter obișnuiesc să-și răsfețe copiii, așa că ei cresc crezând că li se cuvine totul. Nu știu ce este respectul, toleranța, recunoașterea ierarhiilor, răbdarea, tactul și strategiile de cooperare în caz de conflict.
Conștinciozitatea
Părinții elicopter fac orice să le ușureze viața copiilor. Ar trebui să îi învețe să aprecieze tot ceea ce primesc în fiecare zi, să le explice ce este punctualitatea, să le insufle dorința de a face lucrurile corect și la timp fără să se plângă.
Modestia
Prin faptul că își răsfață permanent copiii, părinții elicopter îi fac să se simtă superiori tuturor celorlalți. Acești copii trebuie să știe că, deși sunt talentați și inteligenți, au mereu câte ceva de învățat. trebuie să învețe să aprecieze înțelepciunea și experiența celor mai în vârstă și să asculte mai mult decât vorbesc.
Integritatea
Pentru copiii crescuți de părinți elicopter totul este ușor. Ei ar trebui să învețe ce este onestitatea, încrederea, loialitatea, respectarea promisiunilor. La locul de muncă pe care îl vor avea ca adulți, aceste valori vor fi apreciate mult mai mult decât abilitățile tehnice.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.