Părinți, nu lăsați mass-media să vă învețe copiii ce înseamnă “normal”

Adriana Moscu
mass-media-normal-totul-despre-mame

Jordan Shapiro este corespondent Forbes. El a scris despre imaginea falsă pe care mass-media o vinde copiilor din țările bogate vizavi de ceea ce înseamnă “normalul” în societate.

Jordan este jurnalist în Statele Unite. El scrie adesea despre educația globală, procesul de învățare prin joacă, despre copii și cultură. De curând, și-a dus cei doi copii într-o vacanță all inclussive în Punta Cana. Jordan și mama copiilor s-au despărțit, astfel încât în vacanțe este cam singurul părinte solo însoțit de copii. “Peste tot în jurul nostru, familiile complete se relaxează la soare. Se bălăcesc în apă. Și se îmbuibă cu mâncare de la bufet. Și noi facem tot cam așa, cu singura diferență că absența mamei copiilor este cât se poate de evidentă. La aeroport, când ajungem la check-in, suntem aproape întotdeauna întrebați: «Doar voi trei?»” La fel li se întâmplă, mai spune jurnalistul, și când merg toți trei să bea un suc pe terasă sau pe plajă. După toate aparențele, societatea consideră că nu e “normal” ca un tată să meargă singur cu copiii lui în vacanță.

Ce înseamnă, de fapt, “normal”

Aceste experiențe l-au determinat pe Jordan să se gândească ce fel de exemple prefabricate oferă mass-media copiilor? În ziua de azi, părinții se îngrijorează de cât de mult stau copiii în fața monitoarelor și impactul pe care jocurile video le au asupra minorilor, dar cât timp petrecem întrebându-ne ce fel de norme culturale promovăm vizavi de societatea în care trăim? Cum își imaginează copiii din America (și, aș adăuga, din restul țărilor dezvoltate sau în curs de dezvoltare), rolul tatălui în relația cu propriii săi copii? Ce li se spune copiiilor despre configurația familiilor din secolul 21 și cum este ea, în realitate?

Idei preconcepute despre familie

În ziua de azi, rolurile părinților sunt interșanjabile: sunt tot mai puțini tați care joacă rolul de cap al familiei, salariile femeilor și-ale bărbaților încep, încet, dar sigur, să se uniformizeze, mamele preiau adesea controlul unic asupra creșterii și educației copiilor sau, dimpotrivă, tații încep să stea acasă, pe când mamele se duc la serviciu. Dar oare este reflectată în mass-media această imagine care pare să se muleze după noile realități economice? 

Unde sunt familiile de altădată?

La televizor, din câte spune jurnalistul. În serialele Disney care promovează familii cu doi părinți heterosexuali, care au de la doi copii în sus și trăiesc într-o casă mare, cu grădină. În pachetele turistice, care înfățișează o familie formată dintr-o mamă și un tată zâmbitori, cu dinții nefirec de albi, și doi copii (o fetiță cu părul lung și un băiețel cu ochii albaștri, musai). La fel ca familia în care a crescut și Jordan, astfel încât ceea ce se promova în mass-media nu i s-a părut niciodată nefiresc până la… propriul divorț. Când a crescut, a înțeles că toată această imagine a familiei nu era deloc în concordanță cu realitatea. A văzut, atunci, cu alți ochi scena finală din E.T. (film lansat în 1982), în care familia se reunește și, astfel, extraterestrul poate pleca liniștit în înaltele sfere de unde venise (pentru că, nu-i așa, totul reintrase în “normal”). A înțeles cât de adânc s-a împământenit un anumit tipar în subconștientul colectiv și de ce un divorț pare o întâmplare atât de tragică în ochii unui adult (care, aproape sigur, a vizionat E.T. în copilărie).

Nu s-a schimbat aproape nimic

Deși în ultimii 30 de ani pe piață au apărut și formate TV care încurajează mai multe fațete ale “normalului” (show-ul “Modern Family” este doar unul dintre ele), realitatea este că societatea devine tot mai conservatoare. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, rata divorțurilor în Statele Unite a scăzut în ultimii ani – în prezent, după unele estimări, există doar 16,8 divorțuri la mia de locuitori, cu mult sub marja de 40-50%, cât estimau unii demagogi. Asta în condițiile în care căsătoriile între persoane de același sex au intrat anul trecut în legalitate pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Totuși, în ciuda tuturor evidențelor, mai spune jurnalistul, și-ar dori ca propriii săi copii să nu crească într-o societate care stigmatizează divorțul și să nu creadă că există un singur fel de-a trăi și de-a evolua într-o familie “normală”.

Mai mult înseamnă mai puțin

Stând pe plajă alături de copiii săi, Jordan a înțeles că, mai grav decât ca cei mici să creadă că e ceva în neregulă cu familia lor (pentru că erau singurii în număr de trei din stațiune), era să crească cu ideea că “excesul” din societatea de consum americană este un lucru normal. Așa că i-a urcat în mașină și a trecut granița către Republica Dominicană, unde le-a arătat celor doi băieți ai săi cum cresc copiii altor părinți, la doar o aruncătură de băț de plaja luxuriantă unde ei își petreceau vacanța, la umbra palmierilor. Le-a explicat că, potrivit Indexului Oxford cu privire la sărăcie, ei și tatăl lor (care câștigă mult sub media unui salariu în Statele Unite), tot fac parte din acel procent de 0,5% dintre pământeni care își permit să călătorească dincolo de granițele țării lor. Că o treime din populația Republicii Dominicane trăiește în sărăcie, și că 20% dintre dominicani trăiesc în sărăcie extremă. Că dor puțini dintre copiii dominicanilor își permit să meargă la școală, asta dacă au una unde să poată învăța. Așa că, la o scară mai largă, ceea ce este “anormal” pentru familia jurnalistului este că poate să călătorească, și nu că părinții au divorțat.

Jordan nu-și face speranțe că o simplă călătorie de câteva ore îi va transorma copiii săi în activiști implicați, dar își dorește ca măcar viziunea față de ceea ce înseamnă “normal” să li se schimbe. În bine.

Citește și:
Cu ochii în televizor: efecte asupra dezvoltării copiilor
Ne naştem rasişti?
10 motive care duc la abandon şcolar

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa