Părintele perfect? Nu, nu sunt eu acela!

Iulia Mirică
parinte imprefect

Odată cu apariția copiilor, începi să-ți trăiești viața într-un mod neașteptat. Îți schimbi atitudinea și comportamentele, pentru că înveți zi de zi despre cum ar trebui să îți crești copilului, cum ar face-o părintele perfect. Așa că te adaptezi și te mulezi după studii, recomandările psihologilor, experiența altor părinți, scrie healthychildren.org.

Dragostea și familia contează cel mai mult

Faci toate aceste lucruri pentru că vrei să fii un exemplu demn de urmat de către copiii tăi. Ți-ai privit încrederea de sine în perspectivă și le arăți că ești încrezătoare în cine ești, în felul cum arăți și în ceea ce faci. Încerci să le arăți că faci eforturi puternice și că responsabilitățile nu te intimidează. Încerci să le arăți că ești pasionată de ceea ce faci. Încerci să le arăți importanța eticii în muncă. Încerci să le arăți importanța adaptării. Încerci să le arăți că nimic nu contează mai mult decât dragostea și familia.

Și părinții fac greșeli

Îți vei da seama că, împreună cu toate eforturile pe care le-ai făcut, acele mici imperfecțiuni fac parte din personalitatea noastră și că nu trebuie să se sperie. Există unele lucruri la care mama se pricepe mai bine, iar unele lucruri sunt croite perfect pentru tați, dar copiii cred de obicei că părinții pot face absolut orice. Iar această convingere nu le face tocmai bine.

Vei realiza că, în încercarea de a fi un exemplu pentru copiii tăi, ai ignorat o mare parte a vieții și a succesului: eșecul și imperfecțiunile. Așa că poți alege o nouă rezoluție în parenting – provocările pe care le întâlnești, eșecurile confruntate în fiecare zi, fie că sunt mari sau mici, fac parte din dezamăgirile din viață. Dacă le arăți copiilor că nu ești întotdeauna perfectă, îi poți învăța cum să-și reîncapete încrederea. Fără a le arăta greșelile tale, nu le poți arăta cu adevărat puterea. Dacă nu le arăți greșelile tale, nu le poți dezvălui cum încerci să fie din nou bine.

Fără a admite că faci și lucruri care nu îți plac, nu le poți arăta cum îți îndeplinești responsabilitățile și speri să-ți urmezi pasiunile. Fără a le spune despre provocările pe care le întâlnești, nu le poți arăta importanța eticii în muncă. Fără a le spune despre eșecurile tale, nu le poți arăta importanța adaptării și a faptului că părintele perfect nu este o noțiune general valabilă. Fără toate aceste lucruri, nu le poți arăta că există dragoste necondiționată în familie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa