Ordinea în care apar copiii în familie le determină personalitatea?

Anca Vlad
ordinea în care apar copiii în familie

  Frații tăi mai mari preiau deseori rolul părinților sau prietenul tău, singur la părinți, crede că lumea se învârte în jurul lui? Trăsăturile de personalitate au legătură cu ordinea nașterii? În 1920, Alfred Adler a lansat o teorie conform căreia ordinea în care apar copiii în familie le determină personalitatea. Conform lifehak.org există cinci categorii care influențează modul în care o persoană vede dragostea, prietenia și munca.

  Primul născut: Liderul

  Primul născut are tendința de a adopta atitudinea de lider și de a-i ajuta și proteja pe alții. Odată cu nașterea fraților lui mai mici, primul născut are tendința de a copia comportamentul părinților și pot deveni extra-protectori cu frații lor. Grija pe care învață să le-o arate fraților lor îi face să devină la rândul lor părinți foarte buni.

  Din moment ce a fost primul născut al părinților lui și a beneficiat în exclusivitate de toată atenția și afecțiunea lor, copilul are multă încredere în sine. Primul născut tinde să fie conservator, agresiv, ambițios, anxios, responsabil și competitiv.

  Greşeli pe care le fac părinţii şi care pot afecta stima de sine a copilului

  Mijlociul: Mediatorul

  De cele mai multe ori, mijlociul simte lipsa atenției pe care i-o acordă părinții primului născut sau mezinului. Din această cauză, el va lupta întotdeauna pentru atenție și va fi încă de mic ambițios. Chiar dacă-și va fixa țeluri prea înalte și va avea parte de multe eșecuri, în cele mai multe cazuri, mijlocii cunosc succesul, fiind foarte întreprinzători.

  În plus, luptă cu pasiune împotriva nedreptăților de orice fel și leagă prietenii strânse în afara familiei. Sunt mediatori prin excelență și tind să evite confruntările. Din cauza lipsei de atenție în familie, cei mai mulți mijlocii au probleme în a-și descoperi calea în viață, se simt nesiguri și pierduți. Pe de altă parte, această luptă constantă îi transformă în adulți puternici și empatici.

  Mezinul: Comedianul

  Fiind cel mai mic, se pare că mezinul primește toată dragostea și atenția atât de la părinți, cât și de la frații mai mari. Asta îl poate face să creadă că totul i se cuvine, dar și să-și dorească să atingă țelurile propuse și să-și îndeplinească visurile. Din moment ce toate privirile sunt ațintite asupra lui încă de la naștere, mezinul tinde să devină comedian. Din acest motiv, sunt foarte dezinvolți și sociabili și-și fac cu ușurință prieteni.

  Din păcate protecția excesivă în copilărie poate duce la apariția problemelor în viața de adult. Mezinul poate deveni iresponsabil, dependent, egoist și manipulator.

  Copilul agresiv are nevoie de ajutor, nu de dojană

  Singur la părinți

  Fără frați cu care să se întreacă, acest copil tinde să concureze cu propriul tată. Copilul singur la părinți primește de obicei foarte multă atenție și majoritatea sunt răsfățați mai ales de mamă. Din moment ce depind numai de ei, vor fi descurcăreți și independenți și vor avea trăsăturile specifice primul născut sau ale mezinului. Pot fi foarte sociabili sau, dimpotrivă introvertiți. Copilul singur la părinți are tendința să fie perfecționist și asta îi poate afecta relațiile cu alții.

  Gemenii

  Când vine vorba despre gemeni, unul dintre ei preia rolul de lider deținut de primul născut. Între gemeni, legătura este mult mai strânsă decât între frații obișnuiți. Această apropiere îi face să fie mai încrezători, dar și dependenți unul de celălalt. Atunci când își întemeiază propriile familii, separarea le poate cauza suferință.

  Dacă ne gândim la familia noastră sau la altele pe care le cunoaștem bine, vom recunoaște multe dintre trăsăturile pomenite mai sus. Cu toate acestea, teoria nu este perfectă, deci nu se aplică tuturor oamenilor deoarece sunt mai mulți factori care trebuie luați în considerare – educația, diferența de vârstă dintre frați și numărul lor.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

   

   

   

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa