”Nu plânge, ești bărbat!” De ce să nu îi spui asta băiețelului tău

Anca Vlad

  Scriitoarea Rita Tampleton, mamă a patru băieți, este adepta zicalei „niciodată să nu spui niciodată”, pentru că, de-a lungul vieții, te poți întâlni cu situații neașteptate și chiar și cele mai bune intenții pot fi deturnate de circumstanțe. De un lucru e însă sigură: nu îi va spune niciodată vreunuia dintre băieții ei „Nu plânge, ești bărbat!”, scrie scarrymommy.com.

  Majoritatea mamelor își învață fetițele că pot face orice la fel de bine ca un băiat. Așadar, generațiile de fetițe din zilele noastre nu mai sunt strunite cu „poartă-te ca o doamnă!”, așa cum s-a întâmplat cu bunicile lor. Dimpotrivă. Sunt încurajate să sfideze opiniile legate de sexul slab, să-și facă loc în teritoriile care prin excelență le erau rezervate doar bărbaților și să le fie egale din toate punctele de vedere. Dacă fata e mai băiețoasă, e lăudată pentru puterea ei și pentru că a trecut de bariera feminismului.

  În ceea ce privește un băiat, masculinitatea poate deveni o povară: trebuie să fie dominant, puternic, stoic și atletic. Dacă își arată uneori latura feminină e imediați catalogat ca slab și inferior. Nu este corect.

  Rita Tampleton are patru băieți, așa că este îndreptățită să vorbească despre acest subiect. Ea susține că băieții sunt dulci, empatici și altruiști până când cineva le spune că nu trebuie să fie așa. Ar trebui să ținem cont însă, că și ei, ca oricare ființă, vin pe lume echipați cu o serie de emoții – nesiguranță, frică, tristețe – pe care li se spune mereu că trebuie să le suprime, „să fie bărbați!”. Unde ar trebui să se ducă acele emoții? Doar nu dispar ca ceața. Nu, ele se adună înăuntrul copilului și, în timp, se transformă în frustrare, resentimente sau furie.

  „Ca femeie, mi s-a permis oricând luxul de a-mi arăta sentimentele. Nu pot să vă spun de câte ori nu am fost atât de dezamăgită, rănită sau supărată încât am izbucnit în plâns. Cu toate astea, niciodată nu mi s-a spus să încetez. Dacă-mi lăcrimează ochii la vederea unei scene triste într-un film, nimeni nu mă condamnă. Dar Doamne-ferește să reacționeze un bărbat așa! El trebuie să fie dur și impasibil. Cel mult, se poate încrunta sau poate clătina din cap” susține Rita.

  Dacă-i spui băiatului tău să-și controleze sentimentele îl privezi de șansa de a se dezvolta emoțional. Nu va putea niciodată să interacționeze cu o altă ființă dacă nu este lăsat să simtă și să înțeleagă toate emoțiile. Nu vor putea relaționa cu cineva care nu face parte din familie. Societatea îi învață că dacă ești lipsit de sentimente vei avea succes atât în viața profesională, cât și în cea personală. Fii dur, fii bărbat! De ce ar vrea așa ceva o mamă care-și iubește băiatul? De ce ar vrea să se transforme într-un bărbat dur? Unul dintre cele mai mari daruri pe care i le poți face băiatului tău este libertatea de exprimare. Niciodată să nu-i spui „nu mai plânge, că nu ești fetiță”. Mai bine îmbrățișează-l și asigură-l că va fi bine și că e normal să plângă dacă e trist sau dezamăgit.

  Legat de acest subiect, scriitoarea Rita Tampleton dă un exemplu concludent: „Pantofii preferați ai băiețelului meu de 4 ani sunt roz cu violet. Îi purta cu mare plăcere la jaocă până când un alt băiețel i-a spus că sunt pantofi de fetiță. Fiul meu a venit la mine și m-a întrebat dacă e ceva rău în asta. I-am spus ce-am simțit – că sunt niște pantofi minunați și că dacă lui îi plac nu conteaz ce zic alții. Gusturile, ca și temperamentul și toanele, nu trebuie să depindă de gen”.

  Tocmai de aceea, ea promite că nu le va spune niciodată băieților ei „să fie bărbați”. Atâta timp cât se consideră că sensibilitatea, empatia și compasiunea sunt chestii de fetiță, li se face un deserviciu tututror copiilor, indiferent de sex. Băieții vor fi băieți – calzi, iubitori, emotivi – până când societatea va încerca să-i oblige să fie bărbați.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa