Pentru a nu jigni, mulți părinți le cer copiilor să-și îmbrățișeze rudele sau să îndure acest contact fizic nedorit. Dar crezi că este lucrul potrivit? Ce mesaj îi trimiți copilului tău despre limite, atunci când faci acest lucru?
Din moment ce vine sezonul vacanței, vizitele la bunici, mătuși, unchi și veri vor fi pe ordinea de zi. Însă acest lucru aduce cu sine și o situație ciudată, care poate apărea în cadrul multor familii și pentru care cei mai mulți părinți nu sunt pregătiți: rudele care așteaptă îmbrățișări și sărutări de la cei mici, chiar și atunci când aceștia nu vor să le arate afecțiune. Însă, există câteva motive valide pentru care nu ar trebui să-l obligi pe cel mic să îmbrățișeze diferite persoane.
Să-și îmbrățișeze rudele – o lecție greșită
Un articol publicat de CNN spune că forțarea copiilor să atingă oamenii, atunci când nu își doresc să facă asta îi face să fie mai vulnerabili față de agresorii sexuali, dintre care majoritatea sunt oameni cunoscuți copiilor. Le încalci zona de confort, iar copiii pot învăța să accepte pe oricine în acel spațiu incomod. Limitele îi învață pe copii să-și asculte propriul instinct. Cel mic îți va spune când se simte inconfortabil în preajma cuiva. Nu ar trebui să fie îmbrățișat sau să îmbrățișeze rudele, dacă se simte inconfortabil. Îmbrățișările și sărutările le poate oferi când vrea copilul și nu sunt obligatorii.
Afecțiunea nu ar trebui să fie forțată
Pe lângă prevenirea abuzurilor, multe mame simt că este important să înțeleagă modul în care copilul lor se simte atunci când o rudă vrea afecțiune fizică. Ție îți plăcea să fii pupată și îmbrățișată când erai mică, de către toate rudele? Acum ca adult, s-ar putea să iubești pupicii de la copii, dar dacă nu ar vrea vreodată să fie pupați sau luați în brațe, le respecți această decizie.
Afecțiunea forțată dintre un părinte și copil este îngrijorătoare, de asemenea. Pupicii și îmbrățișările ar trebui să vină doar pentru că o persoană simte nevoia să facă asta, nu pentru că este presată.
Cum aplanezi sentimentele rănite ale unei rude
Copiii mici ne testează adesea răbdarea prin refuzul de a face anumite lucruri, punându-ne în situația de a găsi o cale să-i convingem. Și aici vorbim de mâncat, făcut baie și comportament adecvat. Cu toate acestea, refuzul afecțiunii nu ar trebui să fie corelat cu maniere proaste sau cu un comportament rău. Copiii pot și ar trebui să fie politicoși și respectuoși în același timp cu menținerea propriilor limite. Manierele, care presupun tratarea persoanelor cu respect și grijă, sunt diferite de afișarea afecțiunii fizice.
Un prim pas ar putea fi reprezentat de o explicație a comportamentului celor mici. Adulții, chiar și rudele apropiate, ar trebui să poată să respecte decizia. Acest lucru îi poate ajuta să aprecieze cu adevărat afecțiunea pe care o primesc de la copilul tău.
Poți apela și la saluturi, care sunt mai puțin intime și care sunt perfecte pentru copiii în stadiul incipient cunoașterii unui nou membru al familiei. În loc de sărutări și îmbrățișări, încurajează o strângere de mână. Atunci când copiii sunt mici și timizi, părinții le pot oferi diferite opțiuni pentru tratarea persoanelor cu respect și grijă. Chiar și copiii timizi pot da noroc cu cine sau face cu mâna, comunicând respect, mai degrabă decât să-l obligi să îmbrățișeze rudele.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.